- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
385

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 20

SVENSK LÄRARETIDNING.

385

nedlagt ett förtjänstfullt arbete. 1907 -1908 byggdes i Åtvidaberg en skola, som ännu i dag ar högst modärn, och där har baron Adelsvärds egna barn undervisats, fem av hans barn ha genomgått skolan och det sista barnet går nu i femte klassen.

Hr Adelsvärds tidigare förtjänster beträffande folkskolan ha dock icke, slutar-hr Thorborg, förlett befolkningen att följa med honom i kravet på halvtids-läsning. I det avseendet torde han stå

B o o

tämligen isolerad i Åtvidaberg och Åtvids socken.

Överproduktion av småskollärarinnor.

Skolöverstyrelsen har till styrelserna för samtliga småskolseminarier i landet i en skrivelse riktat en allvarlig uppmaning att i möjligaste mån söka minska produktionen av småskollärarinnor, då redan nu platserna ej på långt när räcka till för antalet utexaminerade småskollärarinnor.

Överstyrelsen erinrar först; att överstyrelsen redan den 22 maj 1923 i skrivelse till nämnda seminarier lämnade en redogörelse för behovet av och tillgången pä lärarkrafter med småskolkompetens vid rikets folkskolor samt hemställde, att seminariernas styrelser måtte vidtaga de åtgärder, som kunde ifrågakomma för att nedbringa antalet utexaminerade småskollärarinnor, och fortsätter sedan:

Under det senast gångna året har utvecklingen fortgått i den riktning, som i nämnda redogörelse antyddes: antalet vakanta lärartjänster har ytterligare minskats, det erforderliga behovet av småskollärarinnor har fyllts och ett betydande överskott har på grund av det stora antalet årligen nyutexaminerade lärarinnor uppstått.

Sedan överstyrelsen därefter med siffror påvisat, huru lärarbristen efter den l november 1922 i betydande grad avverkats, yttrar överstyrelsen:

Vid vårterminens slut 1923 utexaminerades 790 småskollärarinnor. Farhågorna, att dessa skulle icke blott räcka att fylla behovet utan därtill i avsevärd mån komma att bilda ett överskott, som icke skulle kunna erhålla anställning, hava tyvärr besannats. Genom från samtliga rektorer vid småskolseminarierna inhämtade uppgifter har blivit klarlagt, att vid början av mars månad i ar endast omkring ett 100-tal av de ar 1923 utexaminerade småskollärarinnorna erhållit ordinarie eller fast anställning, att flertalet visserligen erhållit vikariat av kortare eller varaktigare beskaffenhet, men att ett mycket stort antal icke lyckats erhålla någon anställning. När enligt beräkning ytterligare nära 700 småskol-

lärarinnor utexamineras vid innevarande vårtermins slut och ett lika stort antal ar 1925, blir ställningen tydligen ännu mera försämrad.

Det ar med hänsyn till det nu anförda uppenbarligen en bjudande nödvändighet att erforderliga åtgärder vidtagas för att kraftigt nedbringa produktionen av småskollärarinnor, då det ju måste anses ur alla synpunkter oriktigt att locka personer att underkasta sig en dyrbar specialutbildning, för vilken de icke kunna finna användning. Skolöverstyrelsens i fjol gjorda hemställan att redan då minska antalet nyintagna elever vann ej gehör i tillräcklig utsträckning. Överstyrelsen hyser den förhoppningen att denna utväg skall i ar mera allmänt tillgripas på ett verkligt effektivt sätt. Vid vissa seminarier torde man i sådant syfte bland annat böra indraga parallellavdelningar, där sådana förut förekommit i första klassen, och i en del fall torde befinnas lämpligt att - åtminstone tills vidare - organisera seminariet med blott en klass, sålunda intagning allenast vartannat ar. Skulle vissa av de antydda åtgärderna icke kunna vidtagas utan vederbörande landstings medverkan, torde i god tid förberedande åtgärder böra vidtagas för erforderliga framställningar hos det till hösten sammanträdande landstinget.

Folkskollärarnas tillträde till universiteten.

Med anledning av Sv. Dagblis förord för folkskollärarnas tillträde till universiteten och vår artikel i nr 17 under rubrik »Isen tycks vara bruten», fäster en insändare uppmärksamheten på att den akademiska unghögerns huvudorgan Svensk tidskrift redan tidigare i 2:a häftet 1924 uttalat sig i samma riktning, som Sv. Dagbl. nu gjort. Att tidskriften sa gjort ar ju även detta ett glädjande tecken till det omslag, som på höger-håll ägt rum beträffande hållningen i förevarande fråga.

Seminarierna. Skolöverstyrelsen har jämlikt bestämmelserna i § 94 av gällande seminariestadga medgivit, att rektors vid folkskolseminariet i Skara undervisningsskyldighet må under läsåret 1924-1925 minskas med högst två veckotimmar.

Efterprövning. Folkskolläraren P. Johannes har hänvisats att vid folkskolseminariet i Strängnäs undergå efter-prövning till folkskollärarexamen i ämnena geografi och matematik.

- Folkskolläraren K. J. Söderén har

hänvisats att vid folkskolseminariet i Karlstad undergå efterprövning till folkskollärarexamen i ämnet ékonomilära.

Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet för anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningsskola:

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk med binäringar: folkskollärarna K. O. E. Adelgren, Gamleby, E. G. Holmgren, Haraker, och K. M. Lewald, Öster by-Garn;

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk och skogshushållning: folkskolläraren K. E. Johansson, Örebro;

vid fortsättningsskola i anslutning till bergsbruk och järnverksindustri: folkskollärare E. A. Andersson, Ljusnarberg;

vid fortsättningsskola i anslutning dels till metallindustri och dels till elektroteknisk industri: folkskolläraren A. K. Wall-strom, Västerås;

vid fortsättningsskola i anslutning till handel : folkskolläraren E. A. Österberg, Härnösand;

vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår hushållsgöromål: skolkökslärarinnan Lajla M. Arbroen, Uppsala;

i vad angår såväl hushållsgöromål som kvinnlig slöjd: skolköks- och handarbets-lärarinnorna Elsa K. Johansson, Kalmar och Elsa H. Johansson, Ed;

i vad angår hygien: folkskollärarinnan Freja M. Håverd, Juckasjärvi.

Förkortning av undervisningstiden.

På därom gjord framställning har skolöverstyrelsen medgivit, att undervisningen i femte och sjätte klasserna vid Ugg-lums folkskola inom Partille skoldistrikt vårterminen 1924 får inskränkas till 27 timmar pr vecka.

Uppskov med ledigförklarandet av

ordinarie lärarinnetjänsten vid Ösby småskola inom Lunda skoldistrikt har medgivits intill den l juli 1925.

Länsstyrelsen höjde hyresersätt-nidgen. Med anledning av de besvär som folkskolläraren K. A. Starke anfört över stadsfullmäktiges i Halmstad beslut, att fastställa hyresersättningen till ordinarie manlig folkskollärare till 800 kr. i stället för av folkskolstyrelsen föreslagna 900 kr. pr ar, har länsstyrelsen funnit skäligt att för 1924 fastställa hyresersättningen till 900 kronor.

Godkänd lärobok i kristendom. »Den

kristna tros- och livsåskådningen. Kort framställning för barndomsskolor» av kyrkoherden Paul Nilsson har av skolöverstyrelsen godkänts att användas vid kristendomsundervisningen i de i kungörelserna den 28 maj 1920 (nr 259) omförmälda läroanstalter.

Svenskundervisningshistoria. K. m:t
har beviljat föreningen för svensk undervisningshistoria ett understöd av 1,500 kronor för utgivande ar 1924 av arbeten i svensk undervisningshistoria, vilka skolöverstyrelsen i samråd med utgivarna bestämmer.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0393.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free