- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
505

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 26

SVENSK LÄRARETIDNING.

505

ton har första klassen en minimilista av 50 ord, de följande omkring 175 vardera. Dessa ord måste i regel alla kunna stava, men sedan ges det för varje klass fyllnadslistor, innehållande ökat antal ord.

Rättskrivningsundervisningen bedrives för övrigt huvudsakligen genom avskrivningsövningar och skrivning ur minnet. Diktamensskrivning övas icke mycket, emedan, som det säges i Anvisningar till undervisnings-(kurs-)planen, att diktat icke ar någon undervisningsmetod utan endast ett medel att undersöka, vad barnet förut lärt.

Enligt kursplanen skola barnen vid slutet av andra läsåret vara i stånd att utan ledning tillfredsställande skriva minst två meningar om ett ämne, som de känna till, en fordran, som för tredje klassen ökas till minst sex meningar. Skrivböcker förekomma sällan. All skrivning och räkning sker å lösa papper, vilka bortkastas, när de gjort sin tjänst.

Om. i de amerikanska skolorna den första modersmålsundervisningen står över den svenska, sa lägges däremot hos oss betydligt mera vikt vid den första undervisningen i räkning.

För första klassen där äro blott 50 minuter i veckan anslagna till detta ämne. Siffrorna skola inläras och samtliga additions och subtraktionsuppgifter inom talområdet l-10 behandlas. Dessutom förekommer uppräkning av talen fr. o. m. 100. I andra klass övas beteckning av nämnda tal, sammanläggning och f råndragning av talen 2, o och 10 inom samma talområde samt alla uppgifter i de fyra räknesätten inom talområdet l - 20. Fr. o. m. tredje klass blir det raskare fart med räkningen. Likväl förekommer ingen skriftlig division förrän i fjärde klassen.

I de två första klasserna förekommer ett slags hembygdsundervisning eller naturstudium, såsom det heter i undervis-ningsplanen. Men denna undervisning meddelas å tid, som å schemat ar anslagen till muntlig engelska, och består mest i studium av tavlor och inlärande av lämpliga poem och berättelser, de senare dels dramatiserade, dels återberättade. Någon gång planteras växter i skolsalen, eller hämtas sådana in till beskådande. Och slutligen företages eller skulle åtminstone företagas en och annan undervisningsutflykt. Minimiford-ringar äro: studium av en tavla i månaden, inlärande av ett poem och en berättelse under samma tid samt två undervisnings utflykter årligen. Föremål för studium: husdjuren samt några av de mest vanliga blommorna, träd, fåglar och insekter.

I tredje klass börjar geografiundervisningen och i fjärde historieundervisningen. Här ett exempel på en lektion i geografi. Barnen hade föregående dag av läraren erhållit skriftliga frågor, som de nu muntligt besvarade. De hade alla fått olika uppgifter, och det märktes,

att de med intresse studerat både sina fylliga textböcker och kartan. Frågorna gällde näringslivet i vissa stater, exportvaror, exporthamnar o. s. v.

Sångundervisningen ar sa gedigen, att även den mest omusikaliske måste märka det. Tack vare det förberedande arbetet i kindergarten få barnen mycket snart börja sjunga efter noter, vilka till en början betecknas med siffror. Utom de psalmer och fosterländska sånger, som höra till morgonhögtidligheten, sjunges en stund varje dag i alla klasser. En gång i månaden kommer sånginspektören (inspektrisen), men inte som inspektörer komma till oss - för att höra på - utan för att själva hålla lektion och ge råd åt läraren.

Ordningen och disciplinen ar underbar, fastän pojkarna ibland äro huvudet högre an lärarinnan. Det finns hos amerikanarna redan vid sa unga ar en viss ridderlighet mot kvinnan. Däremot finner man intet spår av den artighet, vi önska att se hos våra barn.

Efter att ha lämnat en kortare redogörelse för undervisningen i teckning och gymnastik betonade talarinnan på det kraftigaste, att hennes framställning icke finge anses såsom något typiskt för förhållanden i U. S. A, då den största olikhet råder de olika staterna emellan.

Sjuttonde allmänna svenska folkskollärarmötet.

De mötesdeltagare, som i god tid ingivit anmälan, ha fått sig inträdeskort och programhäfte tillsända per post. Utsändandet fortgår dock icke senare, an man med säkerhet kan antaga, att försändelsen når adressaten före hans avresa till mötet. Övriga mötesdeltagare torde sålunda vid framkomsten till Stockholm anmäla sig å mötesbyrån för erhållande av kort och program.

Mötesmärket, som upptar en bild av Stockholms stadshus, ar utfört i brons och torde bli ett vackert minne från mötet. Det har icke lämpligen kunnat försändas med posten utan får av samtliga mötesdeltagare avgiftsfritt hämtas å mötesbyrån.

Till mötesbyråu ar varje deltagare välkommen för erhållande av anvisningar och råd i angelägenheter, som stå i samband med Stockholmsbesöket. Mötesdeltagarna erbjudas även att till byrån adressera sin post. Till tjänst for dem, som äro obekanta med staden, finnas på byrån uppsatta väggkartor över Stockholm för en första orientering. På byrån tillhandahållas fickkartor och vägvisare över huvudstaden. I samband med byrån ar anordnat läs- och skrivrum - vilket torde bli en lämplig plats för sammanträffanden - och kunna mötesdeltagare å byrån erhålla papper och kuvert, vykort och frimärken.

Som förut meddelats ar mötes- och inkvarteringsbyrån förlagd till Konstakademiens lokal, Fredsgatan 12. Från

Centralstationen ar endast 5 minuters väg, Vasagatan söderut till Tegelbacken, därefter till vänster helt kort utefter Norrström. Byråns telefon ar Norr 235. Bilstation finnes strax intill byrån, ävenledes äro spårvägshållplatser förlagda helt nära.

Byrån hålles öppen följande tider: lördagen den 28 juni 11-2, 5-8, söndagen l-3, 6 - 8, måndagen 10-2, 5-11. Tisdagen den l och onsdagen den 2 juli hålles öppet hela dagen till klockan 11 e. m. Följande mötesdagar stänges byrån klockan 5 e. m.

Mötesdeltagare torde observera, att den högtidliga inledningsgudstjänsten i Storkyrkan med ärkebiskopen som predikant börjar redan klockan 9 på morgonen onsdagen den 2 juli. Därefter öppnas mötet i Blasieholmskyrkan klockan 10,30.

Konserterna hållas tredje mötesdagen på aftonen dels i Palladium av S. A. F.-kören under ledning av Cyrus Granér, dels i Engelbrektskyrkan. Vid kyrkokonserten få besökande glädjen att höra sa framstående förmågor som Karin Branzell, operasångaren Åke Wallgren och organisten Otto Olsson. Biljetter till konserterna å 50 öre för mötesdeltagare säljas å byrån.

Bestyreisen har utverkat, att mötesdeltagarna få bese den modärna Höga-lidsskolan under torsdagen, fredagen och lördagen på tider, som tillkännagivas i programhäftet.

På lördagen den 5 juli anordnas utfärder åt olika håll. Dels anordnas en tur i skärgården, dels ordnas en resa till Saltsjöbaden och en resa till Drottningholm. Närmare upplysningar härom återfinnas i programhäftet. Anteckning för deltagande i utfärd skall göras å mötesbyrån under de två första mötesdagarna.

Utställning slyr an y Engelbrekts folkskola, Valhallavägen 76, hålles öppen varje dag kl. 10-12 f. m. och 2-4 e. m. Tel. Norr 11029.

J*ö r Ja ff en.
Inför mötet.
När den svenska folkskolans man och kvinnor från skilda delar av vårt land om några dagar samlas i huvudstaden till rådslag om för dem och den institution, de satts att tjäna, gemensamma angelägenheter och intressen, sker det förvisso i en för folkskolan och dess arbetare i många hänseenden onekligen skickelsediger tid.
Städse har det ju varit sa, att den mänskliga utvecklingen i stort rört

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0513.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free