- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
519

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 27

SVENSK LlRAKETIDNING.

519

Lärjungearbeten i slöjd för flickor vid Stockholms folkskolor.

Ett i sitt slag banbrytande skolboksarbete.

Det kan icke nekas, även om den gamla papegojläsningen, pådriven av den sedan århundraden tillbaka beprövade tuktomästaren karbasen, ännu här och där inom våra skolor har en och annan beundrare och ståndaktig hjälte: den svenska pedagogiken har under senaste tid tagit jättesteg framåt. Icke sa, som om man icke även tidigare skulle insett fåfängligheten av en blott och bart ordkunskap, en död minnes kunskap liktydig med en skenkunskap, ehuru långsamt och pinsamt förvärvad sa dock hastigt och lätt glömd; icke heller sa, som om man icke även förr skulle hava varit medveten om nödvändigheten av såväl lärjungarnas s j al v verksamhet vid allt kunskapsinhämtande som ock utvecklingen av deras praktiska anlag. De krav på åskådlighet vid undervisningen, självverksamhet hos lärjungarna och utveckling av alla lärjungarnas anlag, som med styrka gjorts gällande av alla den gångna tidens stora pedagoger i utlandet, sådana som Comenius, Rousseau, Pestalozzi, Diesterweg, Dittes, Dörpfeld, Spencer, för att blott namna några få av de mest bekanta, hava även av vårt lands skolmän varit kända och erkända i teorien, men hur svårt har det inte varit att få dem omsatta i praxis. Dessa pedagogiska, på psykologisk grund vilande principer har man väl hedrat med sina läppar, men i stort sett har man i sitt hjärta varit långt ifrån dem, och därför har den gamla pluggläsningen i viss utsträckning, särdeles inom kristendomsundervisningen, hållit sig kvar ända in i vår tid.

På folkskolans område har emellertid sedan en mansålder tillbaka lärarkårens energiska arbete på sin egen psykologiska och pedagogiska fortbildning satt frukt uti en allvarlig strävan att komma ur det pedagogiska dödvattnet, och re-

sultatet av denna strävan har visat sig i alltmer förbättrade undervisningsmetoder och undervisningsmedel inom det ena av skolans ämnen efter det andra. Sedan marken sålunda hade blivit beredd, togs steget ut på lagstiftningens område genom seminariereformen ar 1913 och folkskolreformen ar 1918, och numera går utvecklingen, i överensstämmelse med den nya undervisningsplanen för folkskolan, glädjande nog med stark fart i riktning från den gamla pluggskolan hän mot vad man även hos oss börjat kalla arbetsskolan, mot en skola, som i praxis vill göra allvar av de Q gamla satsen om lärjungarnas själ v verksamhet, och som sålunda vill söka utveckla lärjungarnas anlag inifrån genom deras egen aktivitet, framför allt genom deras eget produktiva arbete. Härom ha vi nu talrika vittnesbörd. Ett sådant utgöres av den nya skolbokslitteratur, som undervisningsplanen medfört.

Att den genomgripande omläggningen av skolans inre arbete icke rönt något nämnvärt motstånd visar bäst, att tiden varit mogen för densamma. De sporadiska försök att i allmänhetens ögon söka misskreditera den nya hembygdsundervisningen med tillhörande arbets-övningar, vilka gjorts av pastor Hallen och några andra, och vilka endast utgöra bevis för dessa personers egen bristande kännedom om barnanaturen och om nödvändigheten för uppfostraren att anpassa sig efter denna, äro alltför underhaltiga för att kunna vinna något beaktande. Och det oväsen, som på vissa håll förts med anledning av den vidtagna reformen inom kristendomsundervisningen, torde icke heller vara mäktigt att hejda denna reform, som åsyftar, att kristendomen må bliva icke en utanläxa utan en makt i människors hjärtan och liv. Utvecklingens ström löper sin väg framåt, och de efterblivna söka förgäves att dämma upp för den.

Betecknande ar också i fråga om sistnämnda undervisning den livliga verk-

samhet på läro- och läseboksområdet, som efter den nya undervisningsplanens tillkomst ägt rum. Som var att vänta har sagda undervisningsplan löst en hel mängd förut bundna krafter, och resultatet har, som nämnts, blivit en omfattande produktion. Denna produktion ådagalägger visserligen, att somliga ha svårt för att på allvar övergiva de gamla upptrampade stigarna - något, söm ingalunda kan väcka förvåning - men å andra sidan visar den också en lång rad av författare, som djärvt och beslutsamt slagit in på nya vägar och därvid åstadkommit dugande arbeten.
På ett nytt arbete av sistnämnda slag vilja vi här fästa våra läsares uppmärksamhet.

*


Detta arbete har utkommit i två editioner, nämligen:
1. Urkunder och skildringar till belysning av kyrkans historia utgivna av A. Gierow, H. H. Henrikz, S. Malmberg. Den missionshistoriska avdelningen redigerad av G. W.. Lindeberg. I-III. Stockholm. Albert Bonniers förlag.
2. Kyrkohistoriska urkunder och skildringar. Läsebok för folkskolan utgiven av A. Gierow, H. ff. Henrikz, S. Malmberg. Den missionshistoriska avdelningen redigerad av G. W. Lindeberg,
Den förra ar närmast avsedd för gymnasier, seminarier och högre flickskolor men torde kunna med fördel användas även i skolor på mellanstadiet: real- och samskolor, kommunala mellanskolor och högre folkskolor, även om icke allt skulle kunna i sistnämnda skolor medhinnas. Den senare ar, såsom titeln angiver, avsedd för folkskolan och innehåller sådana av den förstnämnda utvalda delar, som lämpa sig för folkskolans lärjungar på det högre stadiet. Författarna äro framstående skolmän i praktisk verksamhet: Hälsingborgs stads folkskolinspektör teol. dr A. Gierow, vilken mer an de flesta i vart land inlagt obestridliga förtjänster i fråga om kristendomsundervisningens reformering i enlighet med den nya undervisningsplanen för folkskolan, hrr Henrikz och Malmberg, i tjänst varande folkskollärare i Hälsingborg, och hr G. W. Lindeberg, lektor vid folkskol-seminariet i Lund.
I överskriften ha vi kallat detta arbete banbrytande, emedan det ar det första i sitt slag, som för lärjungarna möjliggör att själva direkt ur de historiska källornas konkreta skildringar hämta kunskapsinnehållet, och som således klart och tydligt tillämpar arbetsskolans grundprincip. Förf. hava nämligen, såsom titeln angiver och såsom de säga i sitt förord, meddelat från olika tidsskeden härrörande dokument, avsedda att belysa och giva tidsfärg åt märkligare händelser och personligheter inom kyrkans historia, men därjämte hava de även meddelat ett mindre antal skildringar av nutida författare, vilka skildringar synts särskilt ägnade att tjäna samma syfte. Här ar således icke fråga om någon läxbok, icke heller om någon läsebok i van-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0527.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free