- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
524

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

524

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 27

c/ayen.

Gymnastikinspektionen,

L 1. Historik.

Upprinnelsen till den i våra dagar sig sa olyckligt gestaltade gymnastikinspektionen ar att söka i stadgarna för Gymnastiska Centralinstitutet av den 8 jan. 1864. I instruktionen för institutets direktion heter det bi. a.:

Direktionen tillhör

att ega öfwerinseende öfwer gymnastikundervisningen wid rikets elementarläroverk och folkskolor,

att årligen före December månads utgång, till Kongl. Maj: t afgifwa underdånig berättelse för det nästföregående underwisningsåret om underwisningen och öfningarne i gymnastik wid ofwan-bemälde l äro werk.

För utöfningen af det omnämnda inseendet öfwer gymnas tikunder wisnin gen, eger Direktionen att genom dertill lämpliga personer låta inspektera gymnastik-inrättningarne, med åliggande för de inspekterande att, efter werkställdt uppdrag, derom till Direktionen afgifwa berättelse. Under förrättningstiden åtnjutes dagtraktamente och reseersättning.

Ar 1879 utvidgas inspektionen till att omfatta »rikets allmänna l äro verk, det högre lärarinneseminariet med tillhörande normalskola, folkskollärar-seminarierna och folkskolorna samt de tekniska läroverken.»

Oaktat gymnastikinspektionen har gamla anor, våga vi dock med bestämdhet havda, att med ovannämnda förordning aldrig avsågs inspektionen i egentlig mening, utan fastmer vad vi nu beteckna som instruktion eller konsulentverksamhet. Fysisk fostrans plats på skolschemat blev erkänd genom 1807 års skolordning, vari det heter:

att vid varje lärostad efter ställets beskaffenhet, sa kallade gymnastiska anstalter inrättas skola, där ungdomen under lovstunderna och tillsyn av någon lärare far öva sig att kliva, hoppa, volti-gera, simma m. m.

Sa länge ett utformat system och långt mindre utbildade lärare i fysisk fostran ej voro till finnandes, måste denna bestämmelse givetvis bliva alltigenom illusorisk. For att i någon man avhjälpa dessa brister föreslår ledningen av universitet i Lund i sitt utlåtande över Lings 1813 gjorda anhållan att få upprätta en gymnastisk utbildningsanstalt, att »Ling under ferierna skulle göra resor for att vid alla läroverk införa gymnastik.» Denna Lings och hans närmaste efterföljares verksamhet

kom oriktigt att betecknas sona inspektion. Om inspektion sålunda under gymnastikundervisningens första tillvaro ej ägde och av lätt insedda skäl ej kunde äga rum, ar det att beklaga, att senare tiders inspektörer i stort sett ej förstått att djupare uppfatta innebörden av dem meddelade uppdrag att genom upplysningsverksamhet arbeta för spridandet av rätt förståelse för gymnastikundervisningens bedrivande.

I första förslaget till reglemente för Gymnastiska centralinstitutets verksamhet, vilket utarbetades 1814 av »Uppfostringscommittén» i full överensstämmelse med P. H. Lings infordrade utlåtande, angavs arten av inspektionsverksamheten sålunda:

Föreståndaren bör hafwa uppseende öfwer Gymnastiken wid Kongl. Krigs-Academien och alla de Lärowerk inom hufweldstaden, der den redan blifwit införd eller framdeles införas kan; och böra Eleverna minst twänne gånger om året på hwart ställe offentligen wisa sin färdighet.

För att tillse huru Gymnastiken befrämjas i landsorterna, bör Föreståndaren hwart ar i Maji och Junii Månader besöka Rikets högre och lägre Lärowerk på det sätt, att hans resa det ena året ställes till Södra, andra året till Wästra och tredje året till Norra delen av Riket. Det åligger honom att till Allmänna Uppfostringswårdens Expedition härom inlemna en noggrann berättelse åtföljd af intyg från Rectorn wid hwart Lärowerk, som witsordar, att Central Institutets Föreståndare granskat de Gymnastiska öfningarne derstädes. Föreståndaren bör under sina Resor gratis uppgifwa planer till Gymnastiska Inrättningar, der sådana saknas, och sitt yttrande i sådane mål till Expeditionen för Allmänna Uppfostringsvärden inlemna med bifogadt Kostnadsförslag.

Under resan bestås Föreståndaren skjuts penningar for 2:ne hästar, samt Traktamente swarande mot hwad i mat och hushyra skäligen bör kunna åtgå. Föreståndare bor äga sig till biträde en Substitut som, under de honom anbefallda besigtningsresor i landsorterne ersätter hans ställe i hufwudskolan.

Ifrågasatt »uppseende» av gymnastikundervisningen kom dock icke till stånd utan ställdes på framtiden, enär vid skolorna sa litet blivit åtgjort i gymnastiskt avseende. Det ar dock visst, att Ling även i saknad av föreskrifter på olika sätt verkade för gymnastikens spridning i landsorten genom lämnande av anvisningar för undervisningens bedrivande. Som ett kuriosum ifråga om gymnastiksalars inredning kan nämnas, att Ling åtminstone på en plats - i Malmö –lät inreda och med förkärlek använda barr, ett i Tyskland lika vanligt fore kommande som av nutida svenska gymnaster föraktat redskap.

Att »uppseendet» mera fattades enligt våra dagars begrepp om gymnastikinstruktion och konsulentverksamhet an som inspektion, framgår ännu tydligare under studiet av L. G. Brantings föreståndarskap. Verksamheten uppskattades till fullo, vilket framgår av den motion, som under 1856 års riksdag väcktes av en medlem av prästeståndet, lektor A. F. Sondén, som bi. a. föreslog:
Att i enlighet med förslaget till 1814 ars reglemente öfriga Gymnastikinrättningar i Eiket böra inspekteras av Centralinstitutets Föreståndare eller Öfwer-läraren eller annan till bestridande av föreståndarens tjänst fullt qvalificerad person.
Motionen bordlades. 1858 ingå rikets ständer med en skrivelse till k. m:t, vari det i berört avseende uttalas,
att gymnastik inrättningarna vid rikets elementarläroverk böra, i den man de blifva ordnade, underkastas offentlig kontroll, på det sätt, som må finnas leda till ändamålet utan att medföra onödig kostnad.
Följden av denna skrivelse blev tillsättandet av en kommitté i juli 1858 för utarbetandet av »förslag till Reglemente för Gymnastiska Centralinstitutet samt till ordnande av den gymnastiska undervisningen i Riket, enligt de grunder, Rikets sednast församlade Ständer uti skrifwelse under-dånigst antydt». Till k. m:t inlämnade Branting likaledes 1859 ett »förslag till förnyade allmänna stadgar för gymnastikvården i riket.»
Om vi med inspektion på denna tid fortfarande avse instruktions- och konsulentverksamhet, måste vi beundra Brantings vidsynthet, då vi taga del av hans förslag om indelandet av riket i 6 särskilda inspektionsdistrikt, vartdera omfattande 2 stift. Inom varje distrikt skulle en s. k. distriktslärare, jämte sin befattning som gymnastiklärare vid ett av stiftens läroverk, utöva inspektion över gymnastiken vid alla läroanstalter, även vid folkskolor. För bedömandet av frågan om G. C. I:s omorganisation kan det vara av intresse att i detta sammanhang taga del av Brantings i samma skrivelse framställda förslag om uppdelandet av undervisningen vid G. C. I. i tre sins emellan skarpt begränsade kurser med noggrant angivet kunskapsförråd»: en ett-årig mili-tärinstruktörskurs, en två-årig kurs för gymnastiklärare och en tre-årig för »gymnastikläkare>x.
Såväl i fråga om undervisningen vid G. C. I. som gymnastikinspektionen blevo Brantings framlagda synpunkter beklagligt nog ej tillbörligen beaktade. I sistnämnda avseende erhöll stadgan för G. C. I. den formu-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0532.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free