- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
531

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 27

SVENSK LÄRARETIDNING.

531

talade om småskolans uppgifter beträffande ämnena välläsning, rättskrivning och. -stavning, uttal o. d.

föreningar.

Malmö folkskolors lärarkurser. For

eningen Malmö folkskolors lärarkurser hade den 12 juni ordinarie årssammanträde under folkskolinspektör G. Thu-nanders ordförandeskap. Styrelse- och revisionsberättelser föredrogos och ansvarsfrihet beviljades.

Styrelsen för kurserna har utgjorts av professorerna Martin P:n Nilsson, Hans Wallengren och Helge Nelson, Lund, utsedda av föreningen, folkskolinspektör G. Thunander, utsedd av Malmö folkskolstyrelse, samt överlärarna J. Engdahl och K. Berggren, överlärarinnan Hedvig Norgren, folkskollärarinnan Hildegard Nilsson, samt småskollärarinnorna Karola Pålsson och Anna Hallgren.

Skolöverstyrelsen förordnade den 27 juni 1922 professorn vid Lunds universitet Per Axel Samuel Herrlin att tills vidare vara inspektor för föreningen.

Föreningens verksamhet har i likhet med föregående ar omfattat dels föreläsningar, dels utbildningskurser i arbets-kunskap för lärare vid fortsättningsskolor.

Den ar 1921 påbörjade föreläsningsserien i medborgarkunskap har under innevarande verksamhetsår avslutats. Under höstterminen 1923 höll fru Malin Holmström-Ingers, Åkarp, 4 föreläsningar över ämnet: Hemmet och dess ekonomi, och under vårterminen 1924 professor T. Thunberg, Lund, 5 föreläsningar över Hygien och kultur.

Genom skrivelse av den 20 februari 1923 uppdrog skolöverstyrelsen åt föreningen att i huvudsaklig överensstämmelse med uppgjorda kursplaner under åren 1923 och 1924 anordna tre utbildningskurser för lärare i arbetskunskap vid yrkesbestämda fortsättningsskolor i anslutning till järnmanufaktur, elektroteknik och snickeri samt tilldelade ’föreningen för detta ändamål ett anslag av 10,175kr.

Kurserna i järnmanufaktur och elektroteknik togo sin början den 10 mars 1923 och hava pågått under hela innevarande verksamhetsår med i regel 4 timmars föreläsningar och övningar pr vecka. Kursen i snickeri pågick under augusti månad med 7 timmars föreläsningar och verkstadsarbete pr dag. Samtliga kurser avslutades den 15 mars 1924.

Ledare for kurserna i järnmanufaktur och elektroteknik var rektor Fritz Montén och for snickeri disponent Carl Larsson.

Föreningens medlemsantal var den 31 december 1923 373.

De kommunala ungdomsskolorna.

Uppskov med ledigförklarandet av

en fjärde ordinarie ämneslärarbefattning vid högre folkskolan i Ystad har av skolöverstyrelsen medgivits sa länge, att densamma kan tillträdas senast den l juli 1925.

Tillsatta tjänster. Till e. o. lärare vid kommunal mellanskola: i Avesta fröken Ingegärd Ekberg; i Storvik fil. mag. teol. kand. G. Norström.

Till vikarie vid kommunal mellanskola: i Anderslöv fil. mag. Agnes Holmgren, V. Vemmenhög.

Till e. o. lärare vid högre folkskola: i Älmhult fil. mag. G. Larsson.

- K. m:t har förklarat fil. kand. Gustav Ljunggren för ordinarie lärare vid kommunala mellanskolan i Storvik från och med den l juni 1924, Elsa Conricus för ordinarie lärarinna vid kommunala mellanskolan i Orkelljunga från och med den l januari 1924, samt teol. och fil. kand. K. A. Bengtsson och fil. kand. I. Stensson för ordinarie lärare vid kommunala mellanskolan i Orkelljunga, Bengtsson från och med den l januari 1924 och Stensson från och med den l juni 1924.

Avgjort ärende.

Fortsättningsskolan.

Som vi i nr 6 av Sv. Ltg meddelade, hemställdes i en inom andra kammaren av hr Jonsson i Eskilstuna väckt motion, att andra kammaren måtte besluta att i skrivelse till k. m:t hemställa om sådan ändring av stadgan den 16 september 1918 för fortsättningsskolan, att lärjunge, som med godkända betyg genomgått 7:e folkskolklass, må få fullgöra skolplikten med ett-årig fortsätt-ningsskolkurs.

Andra kammarens första tillfälliga utskott hade efter erhållen remiss av motionen i vederbörlig ordning inhämtat skolöverstyrelsens yttrande över densamma (se Sv. Ltg nr 12), varefter andra kammarens utskott i avgivet utlåtande över motionen anförde följande:

Utskottet har funnit starka sakliga skäl tala för det av motionären framförda förslaget om en jämkning av bestämmelserna rörande fortsättningsskolan i sådana skoldistrikt, där folkskolan obligatoriskt ar 7-klassig. Skolöverstyrelsen har även i sitt yttrande över motionen i det hela vitsordat riktigheten härav. Emellertid har i sagda yttrande framhållits det av motionären ej beaktade förhållandet, att det finnes 7-åriga folkskolor av från varandra ganska skiljaktig typ, i det att vid sidan av den av motionären tydligen åsyftade, där sjunde klassen ar en verklig påbyggnad på den vanliga sexåriga folkskolan, även finnas sådana, där utökningen av skoltiden till sju ar endast beror på en avkortning av den årliga undervisningstiden, förorsakad av varannan-dagsläsning eller andra förhålländen. Det synes utskottet uppenbart, att det endast ar skoldistrikt med skolor av den förra typen, som böra kunna komma ifråga vid en modifikation av skolväsendet därhän, att sista året i folkskolan finge ersätta fortsättningsskolans första årskurs. Vidare har skolöver-

styrelsen uttalat, att förutsättningen för den i motionen åsyftade förändringen av fortsättningsskolan borde vara, att uti lärokursen for den sjunde folkskolklassen upptogos det väsentligaste av vad som meddelas i första årskursen vid vederbörande distrikts fortsättningsskolor. Fördenskull förordar skolöverstyrelsen en utredning i syfte att få till stånd lämpliga förändringar i den for rikets folkskolor fastställda undervisningsplanens föreskrifter rörande lärokurser och timplan för den sjunde klassen, sa att skoldistrikten erhölle större frihet an nu att anpassa arbetet i denna klass efter inom distriktet rådande förhållanden. Utskottet vill ge även denna tanke sin anslutning, därvid utskottet förutsätter, att förslag till nödiga ändringar i fortsättningsskolstadgan må föreläggas riksdagen i sa god tid, att beslut må kunna fattas före utgången av den bestämda övergångstiden.

I samband med denna utredning föreslår skolöverstyrelsen även en sådan rörande fortsättningsskolans förhållande till andra överbyggnader på folkskolan. *

Utskottet, som finner en sådan allmän utredning av hela fortsättningsskolproblemet synnerligen önskvärd, anser sig dock böra framhålla, att det ej kan anse den på sådant sätt betingad av det i motionen framförda yrkandet, att den, om den kommer till stånd, får sa förknippas med den ovan föreslagna utredningen rörande en lämplig omläggning av sjunde folkskolklassens lärokurs, att den verkar fördröjande på denna och på genomförandet av den föreslagna modifikationen av bestämmelserna rörande fortsättningsskolan.

På grund av vad sålunda anförts får utskottet föreslå, att andra kammaren med anledning av hr Jonssons i Eskilstuna motion ville för sin del besluta att i skrivelse till k. m:t hemställa, det k. m:t täcktes efter nödig utredning vidtaga åtgärder för sådan ändring i stadgan för fortsättningsskolan av den 16 sept. 1918, att skoldistrikt med obligatorisk sjunde folkskolklass må kunna anordna fortsättningsskola med ett-årig kurs.

Andra kammaren biföll sitt utskotts hemställan, varefter ärendet överlämnades till första kammaren, som hänvisade detsamma till förberedande behandling av sitt första tillfälliga utskott. Detta anslöt sig helt till vad andra kammarens utskott i ärendet anfört.

Första kammaren biträdde andra kammarens i ärendet fattade beslut.

Minneslista.
Fortbildningskurser, stipendier, skolmöten m. m.
Den 2-4 juli 17:e allmänna svenska folkskollärarmötet. Ombudsmöte den l juli.
Den 5 juli Sveriges småskollärarinneförenings 2:a föreningsmöte i Stockholm.
Den l-5 oktober Centralförbundets för nykterhetsundervisning upplysningskurs i Västerås. Vidare meddelar Manfred Carlsson, Västerås.
Den 10-12 juli lia nordiska yrkesskolmötet i Stockholm.
Den 10-18 juli och 24 juli-30 augusti sommarkurs på Näs.
Den 14-24 juli kurs i teckning och pappslöjd i Lund.
Den 18-30 juli teol.-pedagogisk kurs i Västerås.
Den 28 juli t. o. m. 3 veckor framåt extra teckningskurs i Stockholm.
Den 31 juli-8 augusti Sigtunastiftelsens sedvanliga sommarkurser.
Den l augusti börjar Dalarnes småskollärarinneförbunds kurs i teckning i Falun.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0539.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free