- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
539

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 28

SVENSK LÄRARETIDNING.

539

HR HAUGAARD.

bjudits att låta sig representera vid detta möte. Den danska föreningen ar här representerad genom sina båda vice ordförande hrr Haugaard och Christiansen. Jag ber dem mottaga de svenska mötesdeltagarnas hjärtligaste välkomsthälsning. Den norska föreningen har icke sett sig i stånd att sända särskild representant, då föreningen vid denna tid håller ett eget stort landsmöte.

Slutligen ber jag få hälsa en representant för Tysklands lärarkår, hr Trensch från Berlin-Hermsdorff. Han ar sedan många ar varmt intresserad av det svenska skolväsendet och har förmedlat förbindelsen mellan Sveriges och Tysklands allmänna lärarföreningar. Hr Trensch ar väl känd och högt värderad av hundratals svenska lärare, åt vilka han med uppoffrande vänlighet lämnat stöd och ledning vid deras studier av Tysklands skolväsen. Var välkommen hr Trensch till vårt land och vårt lärarmöte!

Vid tiden för närmast föregående möte hade riksdagen fattat det betydelsefulla beslutet om upprättande av ett enhetligt system av praktiska ungdomsskolor, byggda på folkskolan såsom grund. Ett förslag till ny undervisningsplan för rikets folkskolor hade av skolöverstyrelsen ingivits till k. m:t och föranledde kort därefter stadfästandet av den nu gällande undervisningsplanen.

Följdriktigt och naturligt har därför under de fem ar, som sedan dess förflutit, det pedagogiska intresset och reformarbetet företrädesvis inriktats på organiserandet av de nya ungdomsskolorna i syfte att åt vår ungdom bereda den uppfostran och utbildning för det praktiska arbetslivet, som dessa skolor avse att giva, ävensom också på omgestaltningen av skolans inre liv i enlighet med den nya undervisningsplanens ledande tankar.

Frågan om enhetsskoltankens förverkligande i hela dess omfattning har under de senaste åren vunnit ökad aktualitet genom det av Skolkommissionen framlagda förslaget till enhetsskolorganisation. Förslaget har omfattats med liv-

HR CHISTIANSEN.

ligaste intresse, framför allt inom skolvärlden, och meningarna om detsamma ha kraftigt brutit sig mot varandra. I de flestas sinnen lever emellertid förhoppningen därom, att den av sociala och pedagogiska grunder starkt påkallade reformen må kunna genomföras inom en snar framtid.

De pedagogiska intressen och reformsträvanden jag här berört ha, såsom också önskvärt varit, kommit till uttryck i flera av de ämnen för föredrag och överläggningar, som återfinnas på vårt mötes program.

Vid en blick tillbaka på den gångna tiden erinra vi oss med tacksamhet och saknad dem av våra medarbetare på folkbildningens område, som ännu för fem ar sedan tillhörde vår krets, men för vilka sedan dess levnadsdagen ändats.

Jag vill vid detta tillfälle erinra om förlusten av en av den svenska folkbildningens främste män, den man, som vid senaste mötet beklädde ordförandeposten, Alfred Dalin. Vi minnas hans kärlek, hans kraft, hans hänförelse i arbetet. Vi bevara hans ädla livsgärning i tacksam hågkomst.

Till sist uttalar jag den förvissningen, att mötets överläggningar skola präglas av kärlek till vår skola och vår ungdom, av saklighet och god anda. Under uttalande tillika av den förhoppningen, att våra förhandlingar och vår samvaro måtte giva rik behållning i olika avseenden förklarar jag det sjuttonde allmänna svenska folkskollärarmötet öppnat.»

Därefter konstituerade sig mötet. Till ordförande valdes folkskolinspektör Lidman, till vice ordförande överlärare Edvin Stålfelt, och till sekreterare överlärare Osvald Rydén, samtliga i Stockholm.

Till konungen avsändes ett hyllningstelegram.

På uppdrag av den tyska lärarföreningen framförde hr Trensch, Berlin, en

HR TRENSCH.
hälsning från den tyska folkskollärar-kåren och yttrade därvid följande:
»Mina högt ärade damer och herrar! Kära Kolleger!
Tyska lärarföreningens verkställande utskott har givit mig i uppdrag att till Eder framföra sina hjärtligaste hälsningar och bästa önskningar om ett framgångsrikt förlopp av Edert möte. Med nöje har jag efterkommit kallelsen, sa mycket mera som jag sedan många ar tillbaka står i intim och vänskaplig förbindelse med de svenska lärarna och i synnerhet med Sveriges allmänna folkskollärarförening. Jag har fått mottaga många svenska kolleger i mitt hem i Berlin; med ett flertal andra har jag underhållit en livlig brevväxling, när de önskade få upplysningar angående tyska skol- och lärarförhållanden eller ville ha mitt råd, huru de på ett praktiskt och gagneligt sätt skulle ordna för sina studieresor genom Tyskland. Det har varit för mig en självklar kollegial och angenäm plikt att uppfylla mina svenska kollegers önskningar och göra uppehållet för dem i Tyskland sa angenämt som möjligt. Huruvida detta överallt och alltid lyckats mig vågar jag icke påstå; förhållandena kunna ofta vara starkare an den bästa vilja. Att denna bästa vilja icke fattats mig behöver jag väl icke särskilt framhålla. Jag har på detta sätt lärt känna och uppskatta många svenska manliga och kvinnliga kolleger och jag kände ett livligt behov av att uppehålla mig några dagar bland dem.
Samtidigt har jag även att avbörda mig en stor tacksamhetsskuld. Tungt vilade ödets moln över det tyska landet och över många lärarhem. Ni mina kära kolleger - damer och herrar - hava bemödat Eder att skingra dessa moln och bragt ljus och solsken in i många lärarhjärtan. Ni hava berett åt många av våra barn i en svår tid ett vänligt hem och tack vare Edra högsinta gåvor kunde vi torka många tårar, lindra mången nöd i lärarfamiljer. Haven tack härför, tusen tack! Jag står här inför Eder för att ännu en gång personligen framföra

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0547.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free