- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
547

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 28

SVENSK LlKAKETIDNTNG.

547

sin glädje över att till stadskollegiet få framföra mötets tack. Undervisningsrådet Berg talade för samhörigheten inom lärarkåren och för S. A. F. och folkskolinspektör Lidman talade för folkskolan. Under aftonens lopp förekom sångQav S. A. F.-kören och operasångaren Åke Wallgren, varjämte hr Sven Scholander till luta föredrog bellmanssånger m. m. Efter ett leve för fosterlandet avslutades den angenäma festen med avsjungande av Stenhammars Sverige.

På lördagen anordnades tre utflykter till sjös, nämligen utfärd i skärgården, till Saltsjöbaden och till Drottningholm.

Nils Lundahl hyllas.

Föreläsningskonsulenten Nils Lundahl kallades vid en av centralstyrelsen för Sveriges allmänna folkskollärarförening den 30 juni anordnad fäst till hedersledamot av föreningen och hälsades därvid av föreningens ordförande, folkskolinspektören C. Lidman, med följande ord:

Det har varit för oss ledamöter av centralstyrelsen för S. A. F. kärt och glädjande, att vi i afton kunnat finna ett länge efterlängtat tillfälle att samlas kring Nils Lundahl som vår hedersgäst; Vår tillfredsställelse delas givetvis av de ledamöter av föreningen, vilka, ehuru icke tillhörande centralstyrelsen, ha berett sig tillfälle att deltaga i vår fästlighet.

Helt visst har det varit endast få av vår folkskolas män förunnat att kunna tillvinna sig den allmänna sympati och aktning, som Nils Lundahl i sa rikt mått åtnjuter, och som han också i sa hög grad förtjänar.

Om hans 46-åriga verksamhet på folkskolans och folkbildningens område redan genom sin omfattning ar respektingivande, ter den sig ännu mera imponerande, då man tänker på de insatser han genom sitt arbete åstadkommit inom svenskt kulturliv.

Han fick sin verksamhet knuten till Lunds folkskolor omedelbart efter avlagd examen 1878. Det har sagts, säkert med all rätt, att ingens arbete varit sa betydelsefullt för utvecklingen av Lunds folkskolväsen som Nils Lundahls.

Med sin vidsynthet och sitt intresse för allmänna kulturella uppgifter kom han snart att inrikta sin verksamhet även på folkbildningsarbetet utanför den grundläggande institutionen, folkskolan.

På bans initiativ tillkom Lunds arbetarinstitut, som stått under hans insiktsfulla ledning inte mindre an 35 ar. Sa var ban under en lang följd av ar föreståndare för den centralbyrå i Lund, som förmedlade populärvetenskapliga föreläsningar inom södra Sverige.

När sedermera riksdagen fattat beslut om anordnande av en central ledning for hela landets föreläsningsverksamhet, ansågs Lundahl på goda grunder framför andra lämplig för en sådan ledaruppgift. Då han sedan förordnades att inneha den befattning såsom föreläsningskonsulent, som ar 1911 upprättades inom ecklesiastikdepartementet, efter det han förut varit tillkallad såsom sakkunnig för utredning av frågor angående föreläsningsverksamheten, hälsades detta förordnande med glädje och tillfredsställelse av folkbildningens vänner.

Sedan ar 1915, då han lämnade sin befattning vid skolorna i Lund, har han helt ägnat sig åt konsulentverksamheten, som från den tiden varit förlagd till skolöverstyrelsen. Som föreläsningskonsulent har Nils Lun-



t



FORKI

.As:

:N

^NILS^HMDAHL;

AfJLMjmt4 yOItKSKO^L4RARKfVRJK-’ \NLVGS VAGÄLIR,*

/£/,j£l>#^ *MCK~ ’,

_......._^Fåti *UtfGjRtGtHAXGlVJ&f°pCH

: RIK VEKMMHJ^f- /MW OCH

\SAMT

!JlCTYDFJ,5KytlIJ^A INSATS - TILL VRÅ ttfANDE AV&KT

MTT WTTRrCte

, ’

."^HEDERSLEDAMOT;^ V

DKN 24 MARX 1924*

. ’c^jL^



^tiJL&fai tJ/MU’t

fe&iut, ./)

.\









dahl, såsom vi alla känna, utfört ett framgångsrikt, i bästa mening gagnande arbete.

Med klar insikt om det samfällda arbetets betydelse för eftersträvansvärda mål blev Nils Lundabl allt från början en varm vän av S. A. F. Genom sin arbetskraft, alltid villigt ställd till förfogande, genom sin vederhäftighet, sina kloka råd bar han utövat ett betydande, jag vågar säga välgörande inflytande på föreningens utveckling.

Allt från ar 1883, alltså mera an 40 ar, bar han innehaft förtroendet att vara S. A. F:s revisor - ett respektingivande sakförhållande både i avseende på tiden och arbetsprestationen.

Jag inskränker mig till dessa korta erinringar och tilltror mig för övrigt inte att kunna ge en fullständig och riktig bild av Nils Lundahls verksamhet. Det torde i denna krets ej heller behövas.

Centralstyrelsen har velat, Nils Lundahl, ge ett kraftigt uttryck åt sin tacksamhet ocb erkänsla för ditt livsverk hittills för den svenska folkskolan och folkbildningen liksom ock åt de känslor av aktning och tillgivenhet, du ingivit genom dina gedigna personliga egenskaper. Den bar därför vid sitt årsmöte beslutat kalla dig till hedersledamot av vår förening. Först nu har central-



styrelsen funnit ett tillfälle att vid personlig samvaro med dig framföra denna kallelse.

Kallelsens ordalydelse synes å ovanstående diplom,

Småskolseminarielärar-mötet i Stockholm.

*


Ett trettiotal av Sveriges småskolse-minarielärare sammanträdde för dryftandet av gemensamma angelägenheter i Ateneum för flickor den 30 juni kl. 10 f. m.
Rektor Andrén, Västerås, hälsade först alla de närvarande välkomna, varvid han särskilt vände sig till kanslirådet Sandberg, som infunnit sig, trots att han var mycket upptagen på grund av folkskol-mötet. Han lämnade sa ordet åt kanslirådet, som efter ett med stort intresse

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0555.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free