- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
554

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

554

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 28

avslutning under namn av grosshandlande Gotthard Nilssons stipendiefond utdelas såsom stipendier till en eller flera behövande lärjungar vid Älmhults högre folkskola, som genom flit och framsteg i studierna eller eljes genom ett gott uppförande därav gjort sig förtjänta.

Tillsatta tjänster. Till e. o. lärare vid kommunal mellanskola: i Hässleholm fil. måg. O. Bergqvist, i Mora fil. kand. E. Nilsson, i Strömsnäsbruk fil. mag. S. Lidén och fil. mag. M. Lundborg.

Prenumerera snarast!

Dödsfall.

N. G. SJÖQVIST.

LYDIA JUHLIN.

J. LÖNNER.

N. G. Sjöqvist.

Den 20 juni avled i sitt hem i Munkfors f. läraren därstädes Nils Grustav Sjöqvist. S. var född i Östra Ämtervik 1854 och avlade folkskollärarexamen i Karlstad 1881. Sin första tjänstgöring erhöll han i Lillerud, Värmland, men anställdes redan 1883 vid Munkfors-Mossängens folkskolor. När sedan Munkfors blev folkskola, knöts hans tjänstgöring till denna och där tjänstgjorde han till 1919, då han avgick med pension. Med herr S. bortgick en mycket nitisk och intresserad lärare och en synnerligen fin och ädel personlighet. Sin skola och sina barn älskade han varmt, och barnen voro också i hög grad fästa vid honom.

Även till arbete utanför skolan räckte hans intresse och krafter. Inom den frireligiösa verksamheten nedlade han mycket arbete. Därjämte var han alltifrån Kansäters sparbanks bildande en av styrelseledamöterna, de sista 20 åren dess kamrer.

Den 26 juni vigdes hans stoft under högtidliga former till griftero i Munkfors kyrka. Officianten, pastor Larsson, talade vackert och varmt om den bortgångnes trogna livsgärning och om den goda varmhjärtade människan. Vid graven nedlades kransar från Ransäters skolråd, Ransäters lärarkår, Ransäters Brödraförsamling, Ransäters sparbank och Mossängens skola. De många talen vid graven vittnade om att hr S. ^av alla var högt aktad och värderad för sitt arbete både i och utom skolan.

Lydia Juhlin.

Midsommaraftonen blev stoftet av lärarinnan vid Hälsingborgs folkskolor Lydia Juhlin vigt till vilan i Kvidinge kyrka. Jordfästningen förrättades av kyrkoherde R. Helgesson. Från läktaren sjöngs av en den avlidnes kamrat Härlig ar jorden.

Vid graven frambar överlärare M. A. Lindén ett varmt tack till den bortgångna för hennes arbete bland de sniå, och hade han i uppdrag att å skolstyrelsens och folkskolinspektörens vägnar uttala deras tack för plikttroget arbete samt att å graven nedlägga en krans. Även från kamraterna nedlade han en krans, varvid han erinrade om den redliga kamrat och vän Lydia Juhlin varit. En av hennes förra lärjungar, nu själv lärare,, hade dessutom också lärt kanna henne

såsom »lärarinnan» och gav i varma, känsliga ord uttryck åt sin tacksamhet mot henne.

Lydia Juhlin var född i Qvidinge och vid sitt frånfälle 52 ar gammal. Till lärarinna utbildades hon vid Lunds småskolsemina-rium ar 1890 och erhöll följande ar plats vid Bjuvs skolor. I 25 ar hade hon haft anställning såsom lärarinna i Hälsingborg. - Minnet av henne skall ej utplånas hos dem, vilka haft förmånen att lära känna henne.

J. Lönner.

Läraren vid Jönköpings Östra folkskola Janne Lönner avled den 28 juni. Han var född i Örkelljunga den 12 april 1872, utexaminerades från Växjö folkskolseminarium 1896 och anställdes samma ar vid Jönköpings folkskolor, där han alltsedan, således under 28 ar, utförde en synnerligen gedigen lärargärning.

I kamratkretsen var L. högt uppskattad. Medlem i S. A. F., S. F. V. och S. L. N., var han sällan borta från föreningarnas möten, och man lyssnade gärna till hans försynta, klara och sunda anföranden.

I överensstämmelse med en från tidiga ungdomen djupt rotad övertygelse deltog L. med liv och intresse i den religiösa ungdomsverksamheten både som gärna hörd och mycket anlitad talare och som medarbetare i flera tidningar och tidskrifter. I Jönköpings stads kyrkoråd nedlade han jämväl ett gott och högt uppskattat arbete.

Vid båren stå som närmast sörjande maka och minderårig son, syskon samt åldriga svärföräldrar.

-n.

Anmälan om ändrad adress for tidningens postbefordran skall göras å den postanstalt, där prenumerationen skedde och ej direkt till vår expedition.

All prenumeration, även for kvartal, skall verkställas å närmaste postanstalt, ej hos oss.

Juifferafar.
En stor lärares liv och gärning av H. Gr. Wells. Ett undervisningsprogram för samtid och framtid. - Bemyndigad översättning. - Kr. 3: -. Bokförlaget Natur och Kultur.
H. G. Wells, den kanske mångsidigast intresserade i nutidens diktargeneration, - i varje fall ar han en av de i tankeliv och spanarlusta mest både begåvade och rörliga - kom, berättar han i inledningen till denna bok, för tio ar sedan eller 1914 med sina två söner till ett läroverk i den lilla engelska landsortsstaden Oundle, där han för dem sökte inträde i skolan Oundle School. Denna hade gamla anor. Den levde på donationer, delvis sa långt tillbaka som sedan 1485, hade haft perioder av ömsom solsken, ömsom skugga, tills den nu under sin senaste rektors, F. W. Sandersons ledning, nått en utveckling, som distanserat alla tidigare epoker. På kort tid hade dess elevantal ökats från 100 till över 600; det blev en tävlan mellan alla, som sa kunde, att få sina gossar dit, däribland även mr Wells.
Den pedagog, den ryktbare författaren sa gjorde bekantskap med, vann hos honom ett sådant hjärterum, att den teckning, han i ovanstående volym gett av mannen, blivit ett äreminne, som ej blott andas den tillgivnaste vänskap och beundran, utan som därjämte i sin skildring av rektor Sanderson och dennes skolprogram röjer, hur mr Wells därav rörts och gripits i sin personlighets mest mottagliga känselspröt: framtidssinnet. Såsom mr Wells själv ar en spanare och forskare, i mångt och mycket av ganska revolutionärt kynne, har han ock funnit rektor Sanderson vara. De voro, dessa båda, fast genomträngda av den åskådningen, att nutid och framtid äro och måste vara rent av grund-väsentligt olika mot gångna skeden, och att det gällde fatta och förstå detta och sa taga de praktiska konsekvenserna härav i ett skolliv, i ett uppfostrings-program, som, även det, ginge nya vägar.
Undertecknad vill för sin del säga, att man kan ha grundade tvivel om den absoluta giltigheten av den diametrala olikhet mellan gången och nuvarande samt kommande tid, som ofta postuleras, och ändå helt och fullt skriva under på det erkännande, mr Wells i sin bok skänker rektor Sanderson. Han var en banbrytare för arbetsskolan, en talangfull främjare av dess utveckling, han var därtill en uppfostrare med hjärta och ögon rätt inställda för pojkars lynne och egenart, utvägar och möjligheter och blev därför en av dessa, som höjde sig över mängden i kraft icke av teorier utan av gärningar. Om han arbetade, som han gjorde, emedan han såg nutidens bemödanden böra inriktas ej på att skapa ledare och ledda utan samarbetare, sa må sägas, att denna distinktion ar utom diskussion för en lärare, som

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0562.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free