- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
626

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

626

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 32

dan och mött upp till hembygdskursen i Göteborg 1924.

Gerda Nysfydt.

Även från en av kursdeltagarna ha j vi erhållit en redogörelse för kursen. Till j komplettering av förestående meddela vi ur denna redogörelse: j

Vid kursen har förekommit följande: Föredrag om arbetssättet vid och innehållet i hembygdsundervisningen under de 3 första skolåren, om det uppfostrande arbetet i skolan samt om hembygdsstudium och hembygdsvård, föredrag om teckningsundervisningens metodik och om konsthistoriska studier, stu-dieutflykter för iakttagelser av växter och djur, y t- och vattenförhållanden, arbetsliv och samfärdsel, fornlämningar och andra historiska minnesmärken, studiebesök på museer och andra platser, särskilt för insamlande av material för hembygdsundervisningen, utbildningsövningar i de i hembygdsundervisningen ingående arbetsövningarna: teckning, modellering, klippning, kartritning och sand-bordsarbeten.

Den entusiasm i arbetet och den varma kärlek till barnen, som präglat undervisningen, har alstrat en arbetsglädje, som lockat kursdeltagarna till frivilligt arbete vida utöver lektionstimmarna. Först 8-Y2 9 troppade de sista skarorna hem från seminariet för att ännu senare bearbeta de hastigt nedkastade anteckningarna. Oaktat det arbetades intensivt, kändes aldrig spår av trötthet. De 3 veckorna blevo i stället en rekreationstid, icke minst tack vare den goda kamratandan, som ledarna lyckades ingjuta hos kursdeltagarna.

Danmarks Laererforeniiig under ett halvt sekel.

Såsom vi förut omnämnt, firar Danmarks Lsererforening dessa dagar (den 5 och 6 augusti) i samband med sitt 9:e allmänna skolmöte i Köpenhamn en jubileumsfäst med anledning av föreningens 50-åriga tillvaro. Föreningen stiftades den 4:e maj 1874, men fästen har uppskjutits till tiden för nämnda möte.

Till jubileet har Folkeskolen (Medlemsblad for Danmarks Lsererforening) utgivit ett särskilt jubileumsnummer med 14 särskilda artiklar, var och en behandlande föreningens verksamhet från någon viss sida under det gångna halvseklet. Den första av dessa artiklar har till rubrik »Danmarks Lser er f orening gennem halvhundrede Aar». Då denna utgör en av föreningens ordförande H. A. Svane meddelad kort översikt av föreningens verksamhet under den gångna tiden, anse vi oss böra här återgiva densamma i dess helhet.

Den 4 maj innevarande ar hade Danmarks Laererforening ägt bestånd under ett halvt sekel. Då föreningen uppnått en sa hög ålder och tillika kan glädja sig över ett stän-

digt växande medlemsantal, beror detta tvivelsutan därpå, att den föresatt sig många uppgifter av olika slag.

Helt naturligt har D. L. F.* haft till huvuduppgift att arbeta för förbättring av medlemmarnas ekonomiska och andra förhållanden, som beröra deras tjänstställning. Det var nämligen allvarliga missförhållanden just i dessa avseenden, som ledde till föreningens bildande.

Av de följande artiklarna framgår, huru ihållande och outtröttligt samt med vilket resultat föreningen arbetat för detta ändamål. Vi ha uppnått en ekonomisk ställning, som någorlunda hållit jämna steg med tidsutvecklingen i övrigt och som innebär ett relativt framsteg med hänsyn till lärarkårens placering i lönehänseende. Däremot ha vi ännu icke nått målet i fråga om att tillförsäkra fackmannainsikten en plats i skolans ledning, och lärarnas rättsliga ställning lider ännu av det missförhållandet, att den lokala skolmyndigheten kan avskeda en lärare på grund av godtycke (skollagen § 8). I sistberörda två avseenden ar dock ställningen för närvarande sådan, att lärarkåren på grund av skolkommissionens förslag kan vänta tillmötesgående vid de kommande reformerna.

Hade D. L. F. i sina uppgifter stannat endast vid de nu nämnda, skulle den väl

H. A. SVANE.

kunnat förvärva många medlemmar under kristiden i det medvetandet, att enighet ger styrka, men sammanslutningen skulle säkerligen det oaktat försvagats för varje gång ett föresatt mål blivit uppnått såväl på grund av medvetandet därom, att intet vidare skulle under en tid framåt kunna vinnas, som ock till följd därav, att vissa medlemmar känt sig besvikna rörande det, som i verkligheten vunnits; en del av de senare skulle kant sig frestade att lägga ansvaret på organisationen och därför antingen utträda ur densamma eller ställa sig i opposition till den.

Sådana kunna förhållandena lätt bli inom en frivillig organisation av fast anställda ämbetsmän, när sagda organisation befattar sig med uppgifter, som endast beröra med-lemmarnes ekonomiska och rättsliga förhållanden. Hur betydelsefulla sådana uppgifter an må vara, sa ha de dock endast ringa allmänt intresse, de innehålla högst få sådana moment, som medlemmarna gärna och ofta befatta sig med i stilla stunder och under samtal med varandra. Endast i sådana tider, då den hårda nödvändigheten framtvingar överläggningar och utredningar av de förhållanden - ekonomiska och rättsliga - under vilka man utför sin gärning, kunna hithörande spörsmål upptaga sinnena och driva till samling och gemensam aktion.

* Danmarks Lsererforening.

Det område, inom vilket D. L. F. ända från sitt första framträdande använt en stor del av sin energi och utfört en väsentlig del av sin samlande verksamhet, ar angivet i föreningens stadgar med dessa ord: den skall verka for skolans utveckling och för utbredning av folkbildningen i dansk, sund och kristlig riktning.
Föreningen har också bedrivit en omfattande verksamhet för att till barnens fromma tillvägabringa goda Skolhygieniska förhållanden, för att anskaffa pedagogiskt värdefulla undervisningsmedel och för att åstadkomma förbättringar rörande lärarnas fackutbildning och allmänbildning. I detta avseende har arbetats genom utställningar samt i tal och skrift. Man betänke blott betydelsen av att varje ar under ett halvt sekel flera möten hållits i varenda en av föreningens kretsar (för närvarande 156), varvid skolfrågor eller frågor av allmänbildande beskaffenhet behandlats.
Inom dessa områden hava funnits uppgifter av allmänt intresse; här ha funnits de ideella moment, som knutit oss samman, såväl när tillfredsställelse varit rådande beträffande de ekonomiska och rättsliga förhållandena, som när det i sådant avseende funnits otillfredsställda förväntningar eller bittra besvikelser, och häri har man att söka förklaringen till att D. L. F. haft att glädja sig åt ett icke ringa intresse från det allmännas sida.
Häri finner man också förklaringen till det märkliga förhållandet, att lärarna hållit samman i Danmarks Laererforening under den långa tid från 1874 till 1899, då det allmänt erkändes, att de voro illa ställda, utan att det dock var möjligt att hos de maktägande frampressa den länge eftersträvade avlöningslagen.
Bidragande till sammanhållningen har säkert också varit, att lärarna haft en nykter uppfattning av vad de kunde vänta av en förening. De ha aldrig g^lönit, att besluten, avgörandena träffas av de officiella myndigheterna, och att en förenings uppgift, vare sig det gäller lagstiftningsåtgärder eller administrativa anordningar beträffande lärarnas ställning och arbetsvillkor, består i att förbereda saken. På de olika vägar, som leda ut till den stora allmänheten, skall föreningen söka att hävda kårens krav, motivera dessa och skapa en allmän uppfattning om det berättigade i sagda krav; i korthet sagt: bringa frågorna till mognad och därefter genoin direkta framställningar söka forma vederbörande myndigheter att genomföra dem.
Vidare har D. L. F. haft till uppgift att understödja dels avlidna kamraters efterlämnade familj medlemmar, särskilt änkorna, dels även sådana kamrater, som, ehuru i verksamhet, dock befunne sig i trångmål. De gåvor, föreningen utdelat för nämnda ändamål, belöpa sig till över en halv miljon kr., varav största delen utdelats på en tid, då penningen hade dubbelt sa stor köpkraft, som nu. Denna verksamhet har lyckligtvis konsoliderats dels genom donationer till något mer an 111,000 kronors värde, dels genom fasta bidrag från föreningens medlemmar.
Slutligen har det varit av stor betydelse, att föreningen under de senaste 15 aren kunnat genom sin lånavdelning bereda vissa av sina medlemmar tillfälle till erhållande av lån, utan att dessa därigenom kommit i beroende av någon inom skoldistriktet och deras anseende på något sätt försvagats.
Hr Svane hänvisar därefter till de följande artiklarna i jubileumsnumret, vilka innehålla mera detaljerade redogörelser för föreningens verksamhet under de nu tilländalupna 50 åren. Han slutar med uttalande å föreningens vägnar av tacksägelser till alla, som på ett eller annat sätt givit föreningen sitt stöd, och erinrar därvid, bi. a., om

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0634.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free