- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
666

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

666

SVENSK LÄEARETIDNING.

Nr 34

Adéle Wetterlind 70 ar.

Den 25 augusti fyller Adéle Wetterlind 70 ar. Kamrater från skolans arbetsfält från hela vårt land skola helt säkert på högtidsdagen sända sitt varma tack till Adéle Wetterlind för allt vad hon varit för skolan och dess lärarkår under nära nog ett halft sekel.

Vid en kyrkostämma i Jönköping för några decennier sedan prutades som vanligt på anslagen till folkskolan och dess lärarkår. Då reste sig en ung, blond lärarinna, gick några steg fram på kyrkogången och skildrade sa med hänförelse skolans stora uppgift som vårt folks uppfostrarinna samt den betydelse, en god lärare har i detta kulturarbete. De nyss sa sparsamma herrarna smittades av entusiasmen, och anslagen beviljades.

Sådan ar Adéle Wetterlind an i dag, full av entusiasm och handlingskraft. De 70 åren tyckas vara en lätt börda för den ungdomliga och spänstiga själ, som ar det centrala i hennes varelse.

Det ljusa lynnet och den ideella läggningen överensstämma med det leende landskap, där hon har sin födelsebygd. Adéle Wetterlind ar född i Södermanland i Floda församling 1854. Det var säkerligen ingen tillfällighet, att hon kom att ägna sig åt lärarinnekallet. »För att bliva en god lärare fordras ideell läggning», har en pedagog sagt. Sannolikt pekar ideell läggning och begåvning för studier hän mot lärarinnekallet, kanske förr mer an nu, då nya verksamhetsfält öppnats for kvinnor. Att hag och begåvning ledde Adéle Wetterlind till rätt plats i livet ar tydligt.

Redan vid 17 års ålder var fröken W. småskollärarinna och tjänstgjorde som sådan i Årdala ett ar, varefter hon genomgick Stockholms folkskolsemina-rium. Efter avgångsexamen därifrån 1875 tjänstgjorde hon som ordinarie folkskollärarinna i Torshälla landsförsamling till ar 1881, då hon erhöll anställning vid Jönköpings folkskolor. Från denna sistnämnda tjänst avgick hon med pension ar 1919, en sammanlagd tjänstgöringstid vid folkets barndomsskola av 45 ar. Men även som pensionerad har hon åter-

upptagit skolarbetet och vid flera tillfällen tjänstgjort som vikarie. Som bevis på hennes intresse och kraft vid nära sjuttio ar kan anföras, att hon under en stor del av sistlidna vårtermin vikarierat vid Gränna stads folk- och fortsättningsskolor.

Adéle Wetterlinds långa hedrande tjänstetid har fyllts av intresserat arbete för skolan och ungdomen dels i den stad, där hon haft och har sin närmaste verksamhet, dels för skolan i dess helhet samt for den kår, hon tillhör. Genom hennes initiativ kommo Jönköpings arbetsstugor, tandklinik och skolresbyrå till stånd ävensom kolonihemmet Barna-bo, avsett för gossar, som behöva omhändertagas. Genom anordnande av konserter och sagoaftnar anskaffade fröken W. medel till upprättandet av detta hem. Dess verksamhet understödes fortfarande av fröken W. genom medel, som inflyta genom den av henne utgivna Småskolans räknelåda. Som lärarkårens representant i Jönköpings skolstyrelse har fröken W. även framgångsrikt verkat för stadens folkskola och dess lärarkår.

Vad Adéle Wetterlind betytt i rent pedagogiskt hänseende ar välbekant för denna tidnings läskrets. Vid alla skolmöten ända från 80-talet, såväl de stora nordiska som de av S. A. F. anordnade, har hon genom föredrag och diskussionsinlägg bidragit till lösningen av uppfostringsfrågor eller hävdat kårens rätt. Fr. W. har alltid varit en gärna hörd talare. Lätthet att finna uttryck, ett klart och kraftigt framställningssätt samt mod att säga ut sin mening ha gjort hennes anföranden högt skattade. Genom talrika uppsatser i den pedagogiska pressen har hon framgångsrikt verkat för uppfostringsfrågor och övriga spörsmål, som beröra skolans utveckling.

Åren 1888-1890 besökte fr. W. Amerika på egen bekostnad och studerade därvarande skolor, under det hon underhöll sig genom arbete av olika slag, företrädesvis husligt sådant - en i sanning storartad arbetsprestation. Från Amerika hemförde hon en del elevarbeten, bi. a. i teckning, vilka överlämnades till teckningslärarnas förening och ha blivit grundläggande för den nuvarande teckningsundervisningen efter fristående modeller. Under vistelsen i Amerika demonstrerade fr. W. på Brooklyns teachers associations årsmöte en serie slöjdmodeller från Näs samt Hulda Lundins handarbetsserie.

Som Svensk Läraretidnings stipendiat företog fr. W. ar 1898 en studieresa till England. Redogörelsen härför publicerades’i’S. A. F:s årsskrift för 1901.

Sveriges allmänna folkskollärarförening har ända från stiftandet i Adéle Wetterlind haft en intresserad medlem. I Jönköpings länsnämnd av S. A. F. har hon varit medlem under många ar samt var länge dess ordförande. Flera gånger har hon varit kretsens ombud vid S. A. F:s ombudsmöten.

Länge stod det klart för Adéle Wet-

terlind, att Sveriges folkskollärarinnor voro i behov av en sammanslutning. Sedan 1903 verkade hon härför samt deltog 1906 i stiftandet av Sveriges folkskollärarinneförbund. Åren 1915- 1922 var hon förbundets vice ordförande och ar Jönköpingskretsens ordförande sedan förbundets tillkomst. Vad hennes initiativrikedom, arbetsförmåga och erfarenhet betytt och alltjämt betyda inom vårt förbund kan ej sägas med några få ord i en tidningsartikel. Med aldrig sviktande offervillighet av tid och krafter har hon villigt påtagit sig arbete av olika slag för förbundet, aktivt deltagit i alla dess möten vid vilken årstid och på vilken plats de an hållits, företagit resor för bildande av nya kretsar och i tal och skrift eldat sinnena för lärargärningen.

Då hon ansåg sig på grund av sin ålder böra avsäga sig uppdraget som centralstyrelsemedlem, anhöll centralstyrelsen att få utnämna henne till förbundets första hedersledamot.

Sedan lång tid har hon planerat för ett folkskollärarinnornas rekreations- och studiehem efter amerikanskt mönster. Idéen har vunnit anklang i vida kretsar, men har ännu ej kunnat förverkligas på grund av bi. a. kristidens svårigheter.

Vid sidan av den pedagogiska verksamheten har Adéle Wetterlind även haft andra intressen. I kampen för kvinnornas politiska rösträtt har hon varit en intresserad deltagare. Hon var en av stiftarna av Jönköpingskretsen av F. K. P. R. samt en tid dess vice ordförande.

Åt arbetet för vårt folks nykterhet har fröken W. ägnat sig med sin vanliga energi. Sedan 25 ar har hon varit medlem av I. O. G. T. De nykterhetsföredrag landet runt, som hållits av henne, äro otaliga. Vintern 1922, således vid 67 ar, företog hon en föredragsresa inom Sundsvalls distrikt. Sommaren 1922 var hon medlem av Jönköpings läns förbudsbyrå och ar ännu medlem av länets förbudskommitté. Av nykterhetspartiet var hon också uppställd som riksdags-mannakandidat, och hennes namn var i röstetal föga underlägset den valdes.

Då nu Adéle Wetterlind går in i det åttonde decenniet sa värderad och avhållen, vid sa ungdomlig vigör och handlingskraft, tillönska vi henne, att fortsättningen av den långa arbetsdagen må bli god och lycklig, i överensstämmelse med de sju gångna decennierna.

Hon har gjort sig förtjänt av ett innerligt tack för allt vad hon varit och ar för vår kår.

Maria Jönsson.

Frimärken mottagas icke i likvid
for annonser och rekvisitioner av våra förlagsartiklar. Bästa och bekvämaste sättet för likvidering ar postanvisning.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0674.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free