- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
676

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

676

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 34

Sveriges allmänna folkskollärarförening. Centralstyrelsevalet.

Redan har mycket sagts i denna tidning angående lämpliga kandidater till höstens centralstyrelseval, och en mångfald goda namn ha framförts. Särskilt har betonats lämpligheten av att få fram ett samlande namn för Norrland. Utan att på något sätt vilja åsidosätta de verkligt välförtjänta kolleger, som redan nämnts, vilja vi dock fästa uppmärksamheten på ännu en kamrat, som torde kunna påräkna stora sympatier bland såväl kvinnliga som manliga lärarkretsar Albert Lövgren, Bäckebro. Lövgren har som gammal kretsordförande inom såväl S. A. F. som folkskollärarförbundet samt inte minst som styrelseledamot inom Sveriges folkskollärarförbund tillvunnit sig aktning. Han ar ingen stridens man. Han ar en av de unga, energiska och verkligt dugande krafter, som vill göra allt för ett gott samarbete mellan de olika lärarorganisationerna. Han ar en ärlig kamrat och varm förkämpe för god kårsolidaritet. Barnen och skolan äro ledstjärnor för hans personliga arbete. Han ar skollärare, bara skollärare, i ordets bästa bemärkelse. Förvisso skulle han vara en god kraft inom centralstyrelsen!

Gr äst rikelär ar e.

Sveriges smiskollärarinneförening

har till k. m:t avgivit följande utlåtande över lärarlönekommittens förslag.

Till Konungen.

Sedan genom nådig remiss av den 7 juni 1924, e. k. m:t till Sveriges småskollärarinneförening för yttrande överlämnat ett den 15 augusti 1923 avgivet betänkande med förslag till lönereglering för befattningshavare vid rikets allmänna läroverk samt vid folk- och småskolor m. fl. läroanstalter, far undertecknad på uppdrag av Sveriges småskollärarinneförening härmed avgiva infordrat yttrande.

Det ar i två avseenden, som Sveriges småskollärarinneförening har en från kommittémajoriteten avvikande mening; nämligen 1) i fråga om placeringen i lönegrad för småskolans lärare, 2) i fråga om ersättning for det merarbete, som påvilar biträdande lärarinnor och lärarinnor vid mindre folkskolor.

Sedan vederbörande kommitté avlämnat sitt betänkande, har detsamma gjorts till föremål för prövning och uttalanden bland annat av dels Sveriges allmänna folkskollärar-förenings ombudsmöte i Stockholm den l juli 1924, dels Sveriges småskollärarinneförenings möte i Stockholm den 5 juli 1924.

I den punkt av det förstnämnda mötets resolution, som berör småskollärarinnornas lönefråga, framhålles, att »den för småskollärarinna föreslagna lönegraden måste avsevärt höjas, .. om dessa lärare skola anses avlönade på ett sätt, som motsvarar deras utbildning och deras ansvarsfulla och mödosamma arbete». Denna åsikt motiveras närmare i den remisskrivelse, som Sveriges allmänna folkskollärarförenings centralstyrelse den 15 juli 1924 avgivit till konungen. Det heter i denna skrivelse:

»Vad slutligen beträffar småskolans lärare, finner centralstyrelsen, att kommittén eke dragit ut konsekvenserna av de princi-iper, som kommittén fastslagit i sina allmänna utgångspunkter och ej heller tillämpat de motiv, som lagts till grund för förslaget om lönegrad för lärarna vid den egentliga folkskolan. Vad dessa motiv innehålla om lärarens självständiga ställning, hans ansvar såsom ledare för en skola o. s. v. gälla ju i allt väsentligt även lärare vid

Personliga bemärkelsedagar.

N. HAGSTRÖM.

C. L. STRÖMBERG.

HILDA ANDERSSON.

N. Hagström.

Folkskollärare Nils Hagström i Malmö fyllde sistlidne fredag, den 15 augusti, 60 ar och blev med anledning därav föremål för en omfattande och vacker hyllning.

Kring jubilaren hade dagen till ära samtliga hans å skilda orter bosatta barn och barnbarn slutit krets. Under förmiddagen uppvaktades han vidare i sitt hem av lärarpersonalen å Pildammsskolan, där han under de sista 34 åren haft sin verksamhet, genom en deputation, som överlämnade en ståtlig uppsats av röda rosor och vita näckrosor, varvid överlärare L. Lovén förde lärarkollegiets talan. Personlig uppvaktning och blomsterhyIlning hade hr H. glädjen att mottaga även av Hera f. d. elever, bland dem folkskolkamrerare A. Willart och pastor A. Rynge, bagge i Malmö. Vidare inbragte dagen en stor skörd av telegram, blommor och presenter, av vilka sistnämnda man särskilt lade märke till en större minnesgåva, åstadkommen genom sammanskott av gamla umgängesvänner.

Kl. 7 e. m. gåvo hr och fru Hagström middag för ett 60-tal personer å Kvinnliga klubb- och läsesällskapets lokaler, varvid j ub i Lårens popularitet genom en lång rad tal på vers och prosa ytterligare demonstrerades.

Beträffande personalia i övrigt hänvisas till Sv. Ltg 1914, nr 32.

C. L- Strömberg.

Den 29 sistlidne juli fyllde folkskoliära-raren i Lerum C. L. Strömberg 60 ar och blev då föremål för mycken hyllning. På förmiddagen uppvaktades S. av kontraktsprosten A. B. Magni, ordförande i skolrådet i såväl Lerum som Skallsjö, där S. haft sin verksamhet. I sitt tal för 60-åringen fram-

förde prosten sitt och skolrådets tack för mångårig och plikttrogen verksamhet och överlämnade en minnesgåva. Sådana överlämnades även från kamraterna samt från vänner och bekanta.

S., som nu vid uppnådd pensionsålder, lämnar sin lärarbefattning, ar född i S. Ving, Älb., utexaminerades vid Göteborgs folkskolseminarium 1887, anställdes samma ar som lärare i Torshälla, där han följande ar blev ordinarie. I juli samma ar blev han ordinarie lärare vid Degerfors bruk i Karlskoga skoldistrikt och blev 1894 överlärare vid bruksskolan. I denna befattning kvarstod han till 1905, då han sökte transport till Floda och sedan till Lerum 1910.

Varmt intresserad för S. A. F., startade han 1912 Vätlekretsen, vars ordförande han alltsedan varit, varjämte han, alltsedan stadgandet om lärarkårens representation i skolrådet tillkom, varit kårens representant såväl i Skallsjö som Lerum.

Hilda Andersson.

Den 12 juni höll folkskollärarinnan fröken Hilda Andersson i Dala, Västra Frölunda, sin sista examen. Med anledning härav avtackades hon av kyrkoherde Franck och kommunalfullmäktig Karl Magnusson för det utmärkta arbete, hon nedlagt i skolan.

På kvällen hade kollegerna inbjudit henne till en kamratfest å Trädgårdsföreningens restaurant, där en animerad stämning rådde. En av de kvinnliga kamraterna höll i versifierad form ett tal, i vilket hon tackade fröken Andersson for gott kamratskap och Önskade henne en solig levnadsaftom Ytterligare tal höllos i såväl bunden som obunden form, och man kände, att fast det var en avskedsfest, sa var det dock en fest, som band oss kamrater fastare tillsamman.

Kamrater.

småskola. Att kommittén likväl stannat vid en lönegrad, som innebär en försämring i småskollärarnas ställning i jämförelse med folkskollärarinnas synes icke kunna förklaras på annat sätt, an att kommittén underskattat betydelsen av undervisningen på det lägsta stadiet. Centralstyrelsen, vilken liksom ombudsmötet har en på erfarenhet grundad övertygelse om nödvändigheten av att den grundläggande undervisningen handha-ves av lärare, som icke tryckas av ekonomiska bekymmer, vill uttala den bestämda meningen, att en avsevärt högre lönegrad, an den kommittén föreslagit, måste bestämmas för småskolans lärare, om den betydelsefulla undervisningen på det lägsta stadiet skall kunna hållas uppe vid den nivå. som ar en förutsättning for folkskolans utveckling till en god medborgarskola. Den utbildning, som småskollärarkåren numera erhåller, ar ingalunda sa obetydlig, att det kan anses rättvist, att i lönehänseende placera dessa lärare bland befattningshavare, som

icke hava annan utbildning an fplkskolkurs. De flesta lärarinnor, som utgå från vara små-skolseminarier, hava ratt stora studieskulder. Omsorgen om de många i ensligt liggande skolhus boende lärarinnornas hälsa och säkerhet, synes kräva, att de erhålla en avlöning, som gör det möjligt för dem att hava en anhörig eller annan person boende hos sig. I själva verket torde detta vara det enda verksamma skydd, som kan beredas lärarinnan mot av enslighet beroende nervsjukdomar och mot de våldsdåd, som emellanåt förekomma.»
Till samma uppfattning ansluta sig två medlemmar av kommittén, överlärare Nils Helger och rektor Anna Sörensen.
Tidigare ha dessa synpunkter framförts vid Sveriges småskollärarinneförenings ombudsmöte i Jönköping den 5-6 juni 1922.
Kommittémajoriteten har i sitt betänkande framhållit, att regleringen av småskollära-" rinnornas löner icke borde ske på basis av ett bestämt relationstal. Att emellertid ett

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0684.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free