- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
685

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ORGAN FÖR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING.

Nr 35. (2221.)

STOCHOLM, 27 AUGUSTI 1924

43:eårg.

Prenumerationspris :
Vi ar 10 kr., % ar 8 kr., J/2 ar kr 5: 50, »/4 ar 8 kr. Lösuummerpris 25 öre.
Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b. Telefon : Norr 37 00. Redaktören träffas
Redaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition :
Barnhusgatan 8, n. b. Tel.: 3000, Norr 6000 Kontorstid: 10-5.
Stockholm 1924. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A.-B.
Annonspris:
för 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre ; vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre
Annons skall vara inlämnad lördagen närmast före utgivningsdagen.

Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON

Utgivningsdag : onsdag.
Förläggare : Svensk Läraretidnings Förlags A.-B.

Idrottskursen i Karlstad.

Den av S. A. F., Riksidrottsförbundet och Svenska skolungdomens gymnastik-och idrottsförbund understödda idrottskursen för folkskollärare avslutades den 27 juli. I denna ha 22 lärare från olika delar av landet deltagit. Kursen har varit en propaganda för idrotten inom folkskolan och har pågått sedan den 7 juli. Arbetet, som letts av gymnastikdirektör Einar Blomberg, har omfattat gymnastik, idrott och lek samt simning och har dagligen pågått 7,45 f. m.-2,35 e. m. samt med frivilligt arbete 5 - 7 e. m.

Man vet inte riktigt, var man skall börja för att giva en rätt bild av kursen. Den har varit rikt givande på alla områden.

»Gymnastiken skall ge oss tillbaka

den styrka, vi svenskar ha haft», säger sångaren, men den, som såg oss efter första veckans gymnastik och idrott, tyckte nog, liksom vi själva, att krafterna gingo sin väg, ty mer mörbultade, an vad vi kände oss, kan väl inte ens en biff vara. Det blev dock bättre dag för dag, och sista veckan ägde vi krafter till överlopps, vad man an tog i med7 Detta syntes även på resultaten. Mycket goda sådana gjordes och en stor del avlade prov för idrottsmärket.

Simundervisningen fick mycket lovord. En smålänning berättade, att han förr var rädd att gå ut på djupt vatten. Under kursen höll man på att få meta upp honom, och han tog både kandidaten och instruktörsdiplom. 2 kursdelta-

gare avlade prov för sim magistern och 8 för siminstruktörsdiplom och kandidaten. Undervisningen bedrevs först genom torrsimningsövningar i samband med gymnastiklektionerna, som alltid inledde dagens arbete. Till en början användes seminariets badhus, vilket ligger inrymt i skolbyggnadens bottenvåning. Vattnet där var dock för kallt till en början. Mot slutet av kursen steg dock temperaturen till +16°. Genom tillmötesgående från Karlstads simsällskap hade vi dock fritt tillträde till kallbadhuset, där ock de flesta proven avlades.
I kursens arbetsplan ingick även en 3 dagars fotvandring. Vi gingo 3 mil, terrängledes största delen och under hällande regn. »Upp med humöret och sjung en stump ibland», var visst vars och ens lösen, ty stämningen var uppe sa högt, att en tappade glasögonen och inte ens märkte, när det skedde. Det var vår bäste sångare detta hände, och malören togo vi som synligt bevis därpå. Den synnerligen prövande marschen tog 5 timmar och blev en idrottsbragd sa god som någon annan. Vistelsen vid sjön Gapern, dit vi gingo, blev en angenäm vila tack vare regnet, som höll i sig. Men vilken stämning de dagarna! Sång-och danslekar under ledning av Sigurd Gustafsson. Inte fanns det några flickor till lekarna, men vi hittade på, att några av oss skulle ha idrottströjan på, och sa dansade de som damer. De blevo dock ganska tunnsådda till slut. Inte var det någon, som ville gå i tröja! Nej, solen i Karlstad sken på oss, sa att till slut

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0693.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free