- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
808

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

808

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 41

Savannerna i Afrika: Utbredning och utseende. Olika slag av savanner. Träd. Sekreterarfågel. Jordsvin. Myrkott. Lejon. Fläckig hyena. Afrikansk noshörning, Zebra. Flodhäst. Antiloper. Giraff. Sudannegrer. Hausafolket Massaierna. Träskfolket vid Bangweolosjön.

Därefter Söderhavsöarna: Läge och klimat. Korallöar och vulkaniska öar. Växtlighet. Djuphavet med djuphavsfiskar, de övre zonernas i havet djurvärld. Polynesierna, Nya Seland. Två polynesiska folksagor.

Kirgisstäppen. Klimat och naturförhållanden. Växtlighet. Av djur: kirgisiska stäpphöns, stortrapp, bobak, gepard, tarpan, saigaantilop, tvåpucklig kamel. Sa kirgiser som det mest typiska av alla nomadfolk.

(Forts.)

Förändringar i folkskolans organisation under redovisningsåren 1921-1923.

En sammanställning utarbetad av Edvard Göransson.

(Forts. fr. nr 40)

9. Blekinge län. .

Halvtidsläsningen har minskats inom länet, därigenom att 4 mindre folkskolor av D2-form övergått till Dl-form, 5 folkskolor av 02-form ombildats till B2b-skolor samt en småskola av formen elv ändrats till b-form. Vidare hava 2 folkskolor av formen C Ib övergått till fullständig heltidsläsning genom antagande av skolformen B l b.

I övrigt hava vid 8 heltidsläsande skolor större eller mindre ändringar inträtt. En mindre folkskola av formen DI har ändrats till folkskola av formen B3, en småskola av b-form har utvidgats till skolformen B2b, en skola av formen B Ib har ändrats till Blå, 2 skolor av B l a-formen ha övergått till formen Ava, en Ava-skola har utvecklats till fullständig A-skola, varemot vid 2 skolor av första B-formen, småskolstadiets a-form ändrats till b-form.

En mindre folkskola av formen D2 har nyinrättats.

10. Kristianstads län.

Inom Kristianstads län hava 9 halvtidsläsande skolor övergått till heltidsläsning, nämligen 2 mindre folkskolor av D2-form till respektive DI- och bv-form, 2 folkskolor av formen C2 båda till formen B3 samt ytterligare 2 skolor av C2-form till formerna B2b och Blb respektive.

Vidare hava 9 folkskolor av andra B-formen övergått till den första, 3 skolor av formen Blb hava ändrats till Blå, 4 skolor av B l-f or men hava utvidgats till formen Av samt 2 av Av-formen till fullständig A-form.

11. Malmöhus län.

Halvtidsläsningen har upphört vid 22 skolor inom detta län, av vilka 8 voro mindre folkskolor av formen D2 och 14 folkskolor av formen C2. Av D2-skolorna hava 6 blivit D l-skolor, en har blivit B3- och den återstående B2b-skola. Av de angivna. C2-skolorna hava 9 övergått till formen B3 och 5 till formen B2b.

Vad angår länets heltidsläsande skolor, har en mindre folkskola av Dl-form övergått till folkskola av formen B3, en bv-skola har fullständigats till B3-skola och en annan bv-skola till formen B2b, en skola av formen B3 har erhållit formen B2b, varjämte 19 skolor av andra B-formen övergått till den första. Vid 2 skolor av B l-f orm har småskolstadiet övergått från b- till a-form. En skola av B l-f orm har utvecklats till Av-skola och en Av-skola till fullständig A-skola.

- Å andra sidan har på grund av nedgång i lär j un gan talet en A-skola ändrats till formen Av, en Av-skola till B l-f orm samt 2 skolor av formen Blå till formen Blb. Dessutom har en B3-skola upphört och uppgått i en till Biskola ombildad skola av formen B2.

12. Hallands län.

Inom Hallands län hava 2 mindre folkskolor av formen D2 övergått till Dl-form samt 6 småskolor av c l-f orm till heltidsläsande] av b-form. Vidare hava två folkskolor av C2-form utvecklats till B 2b-skolor, varjämte en folkskola av C leiformen likaledes övergått till formen B2b.

- En skola av första C-formen har blivit delvis heltidsläsande, därigenom att småskolestadiet ändrats från c l-f orm till b-form.

Av länets heltidsläsande skolor har en b-skola växt ut till B2b-skola och en Av-skola till fullständig A-skola. Däremot har en B3-skola blivit D l-skola, en B l b-skola har övergått till formen B2b samt en B l a-skola till Blb, Därjämte har en b-skola indragits.

13. Göteborgs och Bohus län.

Vad halvtidsläsningen angår, ar det företrädesvis halvtidsläsande småskolav-delningar, som ändrats till heltidsläsande. Av 10 småskolor av cl-f orm har en övergått till a-form och 9 till b-form. I övrigt hava 2 mindre folkskolor av formen D2 övergått till formen DI. En skola av formen Biel har blivit fullständigt heltidsläsande genom övergång till skolformen Blb och en folkskola av formen C l cl ^harblivit delvis heltidsläsande genom ändring till skolformen C l b, varjämte 2 folkskolor med endast partiell heltids -läsning å folkskolstadiet övergått till fullständig heltidsläsning, den ena genom ändring till formen BI, den andra genom övergång till A-f orm.

På 4 platser hava uppstått fasta småskolor av formen cl genom ombildning av flyttande småskolor och på 2 ställen fasta folkskolor av formen Cl genom ombildning av flyttande folkskolor (formen C3). En småskola av c l-f orm

har utvidgats till folkskola av formen Clcl. En C2-skola och en D2-skola hava vardera övergått till formen Clcl. Däremot har en folkskola av C l-f orm ändrats till mindre folkskola av formen D2, en flyttande folkskola (formen C3) till flyttande mindre folkskola (formen D3) samt en heltidsläsande småskola av b-form till formen cl.

Ändringarna beträffande de heltidsläsande skolorna inskränka sig till att 3 skolor av andra B-formen övergått till den första samt att 3 skolor av formen Blå utvecklat sig till formen Ava. Däremot har en A-skola ändrats till skolformen Blå.

Under de båda redovisningsåren har en mindre folkskola av formen D2 nyinrättats, varemot en flyttande småskola indragits.

14. Älvsborgs län.

De skolor, som inom detta län helt övergått från halvtids- till heltidsläsning, utgöras av en mindre folkskola D2, som ändrats till Dl-form, 8 folkskolor av formen Clcl, av vilka 51 övergått till formen B2b och 3 till formen Blb, en C2-skola, som övergått till skolformen B2b, en flyttande folkskola C3, som blivit ersatt med 2 skolor av andra B formen, samt 6 småskolor av formen cl, av vilka en blivit a-skola och de 5 övriga b-skolor. - Vidare hava 4 skolor, som vid slutet av vårterminen 1921 redan voro delvis heltidsläsande, övergått till fullständig heltidsläsning, nämligen 3 av formen C Ib, som Övergått till B2b-f ormen, och en av formen C la, som övergått till formen Blå.

6 skolor med fullständig halvtidsläsning hava övergått till partiell heltids-läsning, nämligen en mindre folkskola av formen D2, som ombildats till folkskola av formenB2cl, samt 5 folkskolor av formen Clcl, av vilka 2 antagit formen Clb och 3 formen Biel.

Vid de halvtidsläsande skolorna hava

1 övrigt införts vissa förändringar, utan att deras karaktär av halvtidsläsande därigenom rubbats. Sa har en D2-skola ändrats till formen C2 och en annan D2-skola till formen Clcl. Av 3 småskolor av formen cl hava 2 utvecklats till folkskolor av formen C2 och en till folkskola av formen Clcl. En flyttande folkskola (formen C3c3) har givit upphov till 2 skolor av formen C2; vidare hava 3 folkskolor av andra C-formen ombildats till formen Clcl, varjämte av

2 flyttande småskolor uppkommit 3 fasta av formen cl.

Nyinrättade äro 3 halvtidsläsande skolor, 2 fasta av formen cl och en flyttande.

Länets heltidsläsande skolor hava undergått ringa förändringar. I 2 fall har småskolstadiet vid skolor av första B-

1 Vid en av dessa skolor (Segerstads skoldistrikt) hava av folkskolstadiets 42 barn endast l besökt skolan varje dag men de övriga 41 varannan, ehuru enligt k. m:ts beslut skolformen ändrats tf 11 heltidsläsning.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0816.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free