- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
831

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 42

SVENSK LÄKARETIDNING.

831

lans lärarkår understryker och betonar detta förslag ar givet.

Med tanke på den långsamma utvecklingen av den ifrågavarande verksamheten och på den stora betydelse biblioteket har för undervisningen och alltmera kommer att få, måste man finna någon utväg att nu snart nå målet: en boksamling for fri läsning l varje skola. Om an lärarkåren själv kanske, åtminstone i de flesta fall, inser bibliotekens värde, sa har dock tanken ingalunda slagit igenom, när det gäller den stora allmänheten och således ej heller, när det gäller anslå gsbevilj ande myndigheter. En kraftig upplysnings- och agitationsverksamhet ar därför nödvändig, sa att frågan, då utredning föreligger, ar mogen för den enda fullt effektiva åtgärden: att göra skolbiblioteken Obligatoriska.

Att man också måste hoppas på ett starkare ekonomiskt stöd från statens sida ar tydligt. Det nuvarande statsbidraget med sin snäva maximigräns ar foga ägnat att stödja och stimulera det kommunala intresset och offervilligheten hos de anslagsb e viljande myndigheterna i kommunerna.

Givetvis kommer ett sådant önskemål att mötas med talet om att folkskolan ändå ar sa dyrbar. Kan man riktigt förstå denna klagan? Har ett land någonting mera värdefullt an sin ungdom? Att lägga ner medel på dess utbildning måtte väl vara en god kapitalplacering med bästa ränta. Jag vill erinra om yttranden av två pedagoger, den ene svensk, den andre amerikan. Svensken ar Fridtjuv Berg, som en gång yttrade: »Må vi besinna, att en nations sanna välstånd icke består i fullstuvade magasin eller hopbuntade värdepapper utan i friska, dugliga, bildade och lyckliga människor!»

Amerikanen hette Larned, bibliotekarie i Buffalo. Han säger: »Den fria säden i Rom skapade en pöbel full av lidelser. Genom fria böcker och vad därmed följer ämna vi utrota pöbeln ur världen. Däri ligger huvudskillnaden mellan en civilisation, dömd till undergång, och en civilisation, som skall bestå».

Måtte samma syn, som dessa båda män haft på bildningens värde, vinna insteg hos var och en, som har med saken att skaffa, och föra skolbibliotekssaken till slutlig seger!

Var/e lärare och lärarinna bör följa med aln Hd och hålla

antingen

Svensk Läraretidning eller

tidningen Småskolan

Förändringar i folkskolans organisation under redovisningsåren 1921-1923.

En sammanställning utarbetad av Edvard Göransson.

(Forts. fr. nr 41.)

15. Skaraborgs län.

I Skaraborgs län hava under ifrågavarande tvåårsperiod 3 mindre folkskolor av formen D2 övergått till formen DI. Vidare hava av 11 folkskolor av 02-formen 7 övergått till B3 och 4 till B2b-skolor. Av 12 skolor av första C-f or m en (C l cl) hava 7 ändrats till formen B2b och 5 till formen B l b. Dessutom ha 6 småskolor av formen cl övergått till b-form.

Av skolor, som vid slutet av vårterminen 1921 voro delvis heltidsläsande, har följande antal övergått till fullständig heltidsläsning: 11 skolor av formen Clb, som ändrats till B2b, 4 skolor av Clb-formen, som övergått till B2b-formen, en skola av formen Ola, som blivit Bla-skola, samt en Clb-skola, vilken sammanslagits med en Bla-skola till fullständig A-skola.

Nedanstående antal halvtidsläsande skolor har övergått till partiell heltidsläsning nämligen 8 skolor av formen C l cl, av vilka 5 antagit" formen Clb, 2 formen Biel och en formen B2cl.

6 småskolor av b-form hava utvecklats till fullständiga folkskolor, nämligen en till formen B3, 4 till formen B2b och en till formen Clb. En folkskola av formen Blå har övergått till Ava, en Avb-skola har erhållit formen Ava, en B2b-skola har övergått till Blå, en av formen B2b har ändrats till B l b, varjämte en mindre folkskola av formen D2 ombildats till folkskola av formen C2.

Nyinrättade sedan slutet av vårterminen 1921 äro 5 skolor av b-form och en av formen B2b.

16. Värmlands län.

Antalet skolor av olika slag, vid vilka under läsåren 1921-1923 övergång ägt rum från fullständig halvtidsläsning till fullständig heltidsläsning, ar inom Värmlands län följande. Av 9 mindre folkskolor av formen D2 hava 8 ändrats till formen DI och den återstående till formen B3; en D3-skola har blivit ersatt av en D l-skola, 2 folkskolor av formen C3c3 ha givit upphov till 4 skolor av formen B2b; 27 folkskolor av formen C2 hava ombildats till 10 folkskolor av tredje, 16 av andra och en av första B f ormen; en flyttande folkskola (C3c3) har ersatts av 2 mindre folkskolor av D l-f orm en; 3 folkskolor av första C-f ormen (C l cl) hava övergått till andra B-formen (B2b); 8 flyttande småskolor ha givit upphov till 13 småskolor av b-formen; en fast småskola av formen cl har ävenledes ändrats till b-form.

Angående skolor, som övergått från

partiell till fullständig heltidsläsning, lämnas följande redogörelse. Av 12 skolor av Clb-formen hava 9 antagit formen B2b och 3 formen Blb. En skola av formen B2c3 har blivit ersatt av 2 skolor av formen B3. Slutligen har en skola av formen B2cl övergått till formen B2b och en Blcl-skola till formen Blb.
Skolor, som övergått från fullständig halvtidsläsning till partiell heltidsläsning, uppgå till följande antal. 2 flyttande folkskolor (C3c3) hava givit upphov till 4 skolor av B2-formen och 2 av c3-formen. 5 folkskolor av formen Clcl hava utbytts mot 2 skolor av. formen B2cl samt en av var och en av formerna Biel, Clb och C l a, varjämte en mindre folkskola av D2-formen övergått till folkskola av formen Clb.
6 halvtidsläsande skolor fortforo att vara halvtidsläsande men hava ändrat skolform, nämligen 4 mindre folkskolor av D2-formen, som övergått till folkskolor av C2-formen, en folkskola av C2-form, som övergått till C l cl-f orm samt en flyttande folkskola (C3c3), vilken jämväl ändrats till formen Clcl.
Vad angår länets heltidsläsande skolor hava inträtt följande förändringar: 6 folkskolor av formen B2b hava övergått till formen Blb; 4 folkskolor av B l b-f ormen ha blivit B l a-skolor; av 2 skolor av formen Blå har en ändrats till Ava ochQden andra till fullständig A-skola. - Å andra sidan har en A-skola ändrats till Ava, en Blb-skola till B2b, en B2b-skola till B3 samt en B3-skola till mindre folkskola av formen DI. 3 skolor av b-form hava upphört.
Nyinrättade äro 3 folkskolor av formen B2b, 3 småskolor av formerna C3, ev och bv respektive samt 2 mindre folkskolor av formen DI.
17. Örebro län.
Inom Örebro län hava 11 förut halvtidsläsande skolor under åren 1921- 1923 övergått till heltidsläsning. 8 mindre folkskolor av formen D2 hava nämligen ändrats till D l-skolor, varjämte 2 folkskolor av andra C-formen övergått till tredje B-formen samt en C2-skola till skolformen B2b.
Vad angår de heltidsläsande skolorna hava 3 mindre folkskolor (formen DI) ombildats till folkskolor, 2 till B3-form och en till formen B2b; en folkskola av tredje B-formen har ändrats till andra B-formen och 5 skolor av andra B-formen ha övergått till första B formen. Vidare har en skola av formen Blb ändrats till formen Blå och 2 av formen Blå till formen Ava. Dessutom ha 2 småskolor av bv-form utvecklats, den ena till formen B3, den andra till formen B2b. - På grund av nedgång i barnantalet har en skola av formen B2b ändrats till B3-formen och en småskola av a-form till b-skola.
Nyinrättade äro 2 skolor av tredje B-formen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0839.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free