- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
872

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

872

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 44

relse för vad vi få för de fyra kronor, som erläggas i årsavgift till allmänna föreningen.

Först och främst få vi i l :a haf tet av årsskriften en fullständig medlemsförteckning. Hur ofta händer det inte, att man »tappat bort» en gammal kamrat. Vet man då bara, i vilken landsdel han befinner sig, sa ar det lätt att finna hans adress i katalogen. Finner man honom där, vet man också, att han hör till de vakna och med kamratkretsen solidariska kårmedlemmarna. Saknas han, har man anledning tro, att han slöat till. Om alla de 25,000 lärarna i folkskolan vore med, kunde medlem sförteck-ningen efter någon utvidgning rent av ersätta en folkskolmatrikel, som i bokhandeln kostar flera gånger mer an hela medlemsavgiften.

Bara för första häftets skull har jag inte råd att vara utan tidskriften Föreningen.

Andra häftet innehåller en redogörelse för föreningens verksamhet- Men det ar inte en torr och tråkig årsberättelse, utan en verklig uppslagsbok för varje intresserad skolvän, en bok, i vilken man kan få veta, på vilken punkt i sin utveckling nästan vartenda skolspörsmål befinner sig. Häftet skulle gärna kunna heta: »Fråga mig om allt», som rör folkskolan n. b. Du vill ut på en pedagogisk studieresa. Upplysningar om de stipendier, som finnas, får du alltid i andra häftet. Du önskar fara ut på en skolresa med din klass. En fullständig redogörelse för allt, vad som blivit gjort för underlättande av sådana resor - biljettprisen, skolresbyråer m. m. - får du i samma häfte. Du vill illustrera din undervisning med film. I årsskriftens andra häfte får du veta, vad Svenska skolmuseet, som ar S. A. F:s institution, gjort för att hjälpa dig härmed. Du har en god vän, som råkat i nödställd belägenhet. Eller tilläventyrs har denna olycka drabbat dig själv. I detta innehållsrika häfte får du kännedom om S. A. F:s under stöds f ond och flera andra fonder, som stå under centralstyrelsens förvaltning, och som årligen giva ett antal medlemmar ett gott handtag.

Har du råd att undvara Föreningens andra häfte?

De bägge nu nämnda häftena äro de ordinarie. Men sa gott som varje ar utkommer också ett eller flera extra haf ten. Under de senaste åren har tredje häftet innehållit officiella skolutredningar av det allra största intresse för lärarkåren. Den nya undervisningsplanens huvuddrag kommo S. A. F:s medlemmar tillhanda gratis i ett häfte av Föreningen, likaså skolkommissionens betänkande m. fl. betydelsefulla utredningar. I ar har S. A. F. i förevarande hänseende slagit rekordet, i det den till alla sina över 17,000, medlemmar utsänt in extenso det betänkande i lönfrågan, som lärarnas lönkommitté förra året avgav, ett betänkande, som i bokhandeln kostar 6: 50.

Finns det någon lärare eller lärarin-

na sa litet intresserad för sitt eget bästa, att han har råd att vara utan grundlig kännedom om dylika för honom själv och hans kår sa betydelsefulla utredningar i aktuella skolfrågor?

N. Hgr.

En livaktig krets.

Då kretsarnas rapporter till centralstyrelsens kassaförvaltare förra året började inkomma, hade vi anledning rikta ett särskilt erkännande till Övre Fryks-dalskretsen, som ökat sitt medlemsantal från 38 till 48, d. v. s. med över 26 %. Även i ar var kretsen bland de första, som rapporterade, och även nu har medlemsantalet ökat, nämligen till 57 eller med mer an 18 %\

Troligen äro nu alla lärare inom kretsens område inregistrerade i S. A. F.

Sa skall det vara.

Hur ar det möjligt?

En kretsordförande i Skåne - märk: i Skåne! - skrev i sin rapport till centralstyrelsen förra året:

Inom föreningens verksamhetsområde finnas i K., R. och F. socknar 25 lärare och lärarinnor, som icke tillhöra någon förening i S. A. F. Jag har inbjudit dem men inte hört något livstecken från dem.

Vad kan orsaken vara? Ar kretsens område för stort? I sa fall bör väl en ny krets kunna bildas, till vilken lärarpersonalen i dessa socknar kan ansluta sig.

Hemlandet

Älska det land, där du bygger och bor! Arvet, du fått av Far och Mor att vårda, ära och skydda. -

Där skogarnas sus

och älvarnas brus sjöngo sånger kring barndomens hydda.

Vänd ej din håg mot främmande strand! Odla och värna ditt eget land! - Det ar värt din kärlek och möda!

Varje sommarkväll lång

bjuder saga och sång. Och var vinterkväll stjärnor, som glöda.

Sänd från din kust över haven blå skepp, som främlingars länder nå! Sök att visa vad Sverige förmår!

Sänd produkter, som flit

och odlarenit . har samlat i strävsamma ar.

Ära det land, där din vagga stått! Du har det som arv av Fadren fått att älska, bebo och skydda.

Lyss till skogarnas sus

och älvarnas brus kring din lyckliga barndoms hydda!

Daniel Boethius.

Från 17:e allmänna svenska folkskollärarmötet.
Uppfostran till personlighet.
Föredrag av folkskolinspektören Carl Sehlin den 4 juli 1924.
Vi erinra oss ordet: »Och han tog ett barn och ställde det mitt ibland dem.» Mitt ibland oss står också i dessa mötesdagar ett barn. Liksom fruktade det, att vi skulle kunna glömma det, tittar det med spörjande ögon fram genom våra förhandlingar om skolhus och organisation, läroplan, kurser och metoder. Mitt i det ämne, som givits mig att här behandla står också ett barn på en gång som uppgift och uppdragsgivare. Och vore an det barnet en gosse i sliten kappa, vill jag dock peka på det och med några lånade ord säga: »Se kungasonen, se gudars like!» för att i nästa ögonblick ställa frågan, »Men skall han ärva sitt kungarike?» Ja, det beror på om han lyckas intaga sitt rike och göra sig till härskare däröver. I den striden äro vi kallade att vara hans rådgivare och medhjälpare. Det ar att uppfostra till personlighet.
Ett litet människobarn ar ett upplag av måagahanda. Det ar icke blott ett exemplar likt alla andra av sitt släkte utan bär inom sig något egenartat och oersättligt, som äger tillvaro blott en gång. Det ar ett komplex av anlag, krafter och möjligheter, i mycket ett arv av många släktled, ett resultat av generationers livsutveckling. Men av detta barn, som sålunda ar en naturprodukt, skall utgestalta sig en individualitet, som i sin utveckling och sin fullbordan blir till personlighet. Personligheten ar den förädlade individualiteten. Självmedvetande och självbestänining, som ju äro personlighetens kännemärke, förnimmas och göra sig gällande allt tydligare, och i med och under livets förandligande och förinnerligande framväxer ett jag, som ser och hör, känner och tänker, vill och handlar på sitt eget vis. Kring detta jag utkristalliserar sig en krets av föreställningar, känslor och viljeelement, på vilka den enskilde känner igen sig själv. I samma mån deras växelverkan regel-bindes av ett själsliv, som ordnat och sammanslutit sina moment i enhet, växer sig personligheten större och starkare. Med anslutning till Kants tankegång kunna vi alltså säga, att personligheten ar en inre värld, som följer sin egen lag och har sitt mål i sig själv, men som för sin utveckling och mognad måste stå i livssammanhang med olika livsområden och deras krafter. Detta sammanhang vinnes därigenom, att personligheten mitt i sin inre värld finner och hyllar lagar och normer av sanningens förbindande natur. Den drar också till sig och assimilerar med sitt eget liv andra krafter, och den infogar sig i och genom sin egen fria gärning i vissa livsområden.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0880.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free