- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
875

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 44

SVENSK LÄRARETIDNING.

875

I detta sammanhang må framhållas, att medlemskap i en grupporganisation ingalunda gör anslutning till den allmänna lärarföreningen överflödig. Grupporganisationen vill särskilt verka för en grupps eller en åskådnings önskemål; den allmänna vill tillvarataga hela kårens intressen: kraven på folkskolans och folkbildningens höjande i det hela och förbättring av lärarnas ställning i allmänhet. När det exempelvis gäller lönfrågan, ar det ett allmänt kårintresse, som kräver gemensamma ansträngningar, att få upp frågan till aktualitet, att få regering och riksdag att beakta behovet av och rättfärdigheten i en lönreglering o. s. v. Lönfrågan löses ej för en grupp i sänder utan for alla grupper samtidigt. Framför allt här föreligger ett gemensamt intresse, där alla måste stå skuldra vid skuldra, om någonting skall vinnas.

Ibland försvaras underlåtenheten att vara medlem i den allmänna föreningen med: »Jag har ej råd». Det måste mot den ståndpunkten sagas, att ingen har råd att använda föreningsavgiften till andra ändamål, allra minst i de tider, inför vilka folkskolan och dess lärarkår nu stå. Utan ett kraftigt hävdande av gemensamma intressen genom en stark organisation kunna ekonomiska värden mistas, som mångdubbelt överstiga det belopp, årsavgiften uppgår till.

Någon gång framföres som skäl mot att ingå i föreningen: »Jag skall snart lämna skolan, jag skall avgå med pension». Häremot må emellertid påpekas, att även de pensionerade ha intressen att få bevakade. Pensions villkoren äro icke orubbliga; särskilt gäller detta dyrtidstilläggen. Snar avgång från folkskolan ar sålunda icke ett skäl att lämna lärarföreningen; tvärtom motiverar det sa starkt som möjligt nödvändigheten att stå kvar.

Årsavgiften i Sveriges allmänna folkskollärarförening ar allenast 4 kronor, föga mera an l öre om dagen. Till kretsavdelningen utgår visserligen jämväl ett litet belopp, men det ar i alla händelser ett faktum, att de motsvarande sammanslutningar äro lätt räknade, vilka nöja sig med ett sa ringa årsbelopp.

Det bör vara en hederssak för S. A. F:s medlemmar att var på sin ort

söka övertyga de utanför föreningen stående kamraterna om det angelägna i att även de komma med. De böra komma med i det gemensamma arbetet för skolans, sin egen och kårens rätt och icke stå som likgiltiga åskådare till det arbete, som inom föreningen nedlägges för samtliga dem, vilka inom skolan utföra sin gärning. Grip sålunda verket an omedelbart på den plats, där Du ar! I ett icke sa ringa antal socknar och folkskolor ar varenda lärare och lärarinna med i S. A. F. Sa borde det vara inom alla socknar och alla folkskolor i vårt land.

Svensk Läraretidning.

Anda från sitt första framträdande har Svensk Läraretidning utgjort organ för Sveriges allmänna folkskollärarförening. Den kom till med ar 1882, emedan såväl föreningens medlemmar som centralstyrelsen had e behov av ett sådant organ. Tillgodoseendet av detta behov var en livsfråga för föreningen. Tidningens uppgift blev därför från början densamma som föreningens: att verka för den svenska folkskolans och folkbildningens höjande, för enhet och god anda inom lärarkåren och förbättring av lärarnas ställning i allmänhet. Denna uppgift har den sedan dess alltjämt haft. Samma uppgift fullföljer den an i dag.

Om sambandet mellan föreningen och Svensk Läraretidning yttrar centralstyrelsen i sin årsskrift 1887:

Svensk Läraretidning ar organ för Sveriges allmänna folkskollärarförening i den meningen, att hon arbetar för samma mål som föreningen, att hon utförligt redogör för de ärenden, som behandlas inom föreningen, att hon belyser och klargör för allmänheten de beslut, som fattas av själva föreningen, samt att hon for såväl centralstyrelsen som kretsarna och de enskilda föreningsmedlemmarna står öppen för en saklig diskussion rörande föreningens angelägenheter.

Liksom den allmänna lärarföreningen sätter Svensk Läraretidning den svenska folkskolans och folkbildningens höjande såsom det främsta målet för sin verksamhet. Första och förnämsta villkoret för uppnåendet av detta mål ar obestridligen, att varje lärare och lärarinna i sin tjänstutövning nedlägger ett energiskt, plikttroget och i alla avseenden dugande arbete. Detta har också alltid varit den ledande tanken inom föreningen, och härom har ratt obruten enighet.

Denna grundsyn på saken har föranlett föreningen att ända från sitt första framträdande och sedermera alltjämt vidtaga en mångfald åtgärder för att sätta sina medlemmar i stånd att på det pedagogiska och metodiska området följa med sin tid, och den har medfört en oavlåtlig aldrig slappnande strävan hos föreningens särskilda medlemmar efter egen fortbildning. Det andra villkoret för folkskolans höjande ar givetvis, att skolans yttre anordningar - skolformer, undervisningsmateriell m. m., äro sa goda, som omständigheterna medgiva, och i arbetet för åvägabringande av sådana anordningar har föreningen likaledes tagit livlig del.
I överensstämmelse med det nu nämnda har Svensk Läraretidning såsom föreningens organ i varje nummer såsom första avdelning en rad artiklar av olika författare rörande dels pedagogiska och metodiska spörsmål, dels skolans yttre anordningar, dels ock folkskolans män och kvinnor, som i ett eller annat hänseende gjort sig bemärkta. Även redogörelser för skolöverstyrelsens utredningar, utlåtanden och framställningar till k. m:t i alla skolfrågor inflyta vanligen i denna första avdelning. I varje nummer äro en eller flera av artiklarna i denna avdelning försedda med belysande illustrationer. I sammanhang härmed förekommer, då anledning därtill förefinnes, under rubriken Ur dagspressen uttalanden i denna, som antingen stödja föreningens strävanden eller motarbeta desamma. I senare fallet upptagas de till bemötande.
Å ledaravdelningen under rubriken För dagen upptagas till diskussion aktuella skolfrågor av alla slag. Då sa kräves, för Svensk Läraretidning här den strid för folkskolans och lärarkårens rätt, som för ett föreningens organ ar oeftergivlig, i synnerhet i tider sådana som den nuvarande. Och den kan göra detta sa mycket bestämdare, som den icke har några överordnade, av vilka den på något sätt står i beroende.
I intimt sammanhang med Sv. Ltgs båda nu nämnda avdelningar står den tredje, som har till rubrik Skolnyheter, och vars innehåll ligger i namnet. För denna avdelning har Sv. Ltg att tillgå många källor. Särskilt må nämnas, att Sv. Ltg förskaffat sig möjlighet att direkt från ecklesiastikdepartementet och skolöverstyrelsen erhålla k. m:ts och överstyrelsens beslut i alla löpande ärenden. Men det bör tilläggas, att Sv. Ltg här sovrar det rika material, som från olika håll står till förfogande, sa att endast sådant upptages i no tis avdelningen, som för folkskolan och dess lärarkår ar av någon betydelse. I sådana ärenden, i vilka k. m:t skall f åtta slutgiltigt beslut, intagas icke skoloverstyrel-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0883.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free