- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
900

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

900

SVENSK LÄRAEETEDNING.

Nr 44

Kretsen uttalade, att man borde verka för att skolbiblioteken bleve obligatoriska, att större statsbidrag kunde erhållas, att statsanslag borde utgå i förhållande till de medel, som från annat håll anskaffats for bokinköp, till bibliotekariens avlöning och för hållande av läsrum med handbokssamling, att en av bibliotekskonsulenterna i skolöverstyrelsen borde vara insatt i skolbiblioteksverksamhet, att skolbibliotekets handbokssamling borde innehålla referenslitteratur för läraren, att skolbiblioteket ej borde vara förenat med det allmänna folkbiblioteket, att kortare kurser for skolbibliotekarier borde anordnas oftare an nu ar fallet, att förslag till inköp av böcker borde uppgöras av en kommitté, bestående av representanter for såväl småskola som folkskola och fortsättningsskola, att skötseln av skolbibliotek borde läggas helt utanför lästiden och ersättas i förhållande till bibliotekets storlek.

Kyrkomusikerfrågan inleddes av O. Södergren, Kolsva.

Kretsen uttalade, att centralstyrelsen borde ingå till k. m:t med anhållan, att det förslag, som antogs av 1920 års kyrkomöte men avslogs av riksdagen 1921, ånyo måtte framläggas för riksdagen. Om detta förslag genomföres, ansåg mötet, att organisttjänst fortfarande må vara lagligt förenad med folk-skollärartjänst. I annat fall skulle paragraf 27 i folkskolstadgan upphävas.

Fröken Hanna Hartelius i Arboga förevisade de hembygdsföreningen Arboga minne tillhöriga museiföremålen.

Mötet var besökt av ett 60-tal personer och avslutades med gemensam middag å stadskällaren.

Nästa möte skall hållas i Köping under början av juni månad nästa ar,

Finspångskretsen hade den 27 sept. ett talrikt besökt årsmöte i Vistinge skola i Risinge.

Föreningens ordf., hr J. A. Olsson i Borggård, påminde i sitt hälsningsanfö-rande om den förlust, lärarkåren lidit genom läraren Olof Olssons i Lotorp bortgång.

Centralstyrelsen beviljades full ansvarsfrihet för 1923 års förvaltning. Till sekreteraren beviljades 5,000 kr. i årligt arvode och till kassaförvaltaren 1,000 kr.

Till att i orten främja lärarnas studieresor valdes rektor Alfred Lagerström. Till sockenombud för Risinge valdes hr Emil Fransson, för Regna hr Martin Hultmark, för Hällestad hr J. A. Olsson och för Vånga hr Gårdby.

Frågan om skolbiblioteken inleddes av hr Carl Carlsson, Lotorp. Tal., som ar bibliotekarie för Risinge skolbibliotek, framhöll, att all erfarenhet pekade på, att biblioteken ha stor betydelse för utvecklingen av barnens läslust och för spridande av kunskaper bland dem.

Efter en kort diskussion beslöt kretsen att uttala sig emot att skolbiblioteken för närvarande göras obligatoriska, men kretsen ansåg, att det på frivillighetens vag måtte arbetas på att få till stånd skolbibliotek i största möjliga antal skoldistrikt.

I övrigt beslöt kretsen att uttala sig for, att ökat statsbidrag till biblioteken ar behövligt, och att detta bör utgå i förhållande till de medel, som från annat håll anskaffas for bokinköp, att en centralisering av skolbiblioteksverksamheten å landsbygden ar önskvärd, varför verksamheten borde för-

nämligast skötas av en person utom vid bestämmandet av böcker, vilket arbete borde uppdragas åt en styrelse eller kommitté, att det vore önskvärt att den centrala ledningen utökas med ytterligare en konsulent, som ar förtrogen med arbetet inom skolbiblioteken, och att skolbiblioteken icke böra förläggas till det allmänna folkbiblioteket utan att varje skola bör ha sitt eget bibliotek. Önskvärt vore ock, ansåg kretsen, att kurser i biblioteksskötsel anordnas i vidgad utsträckning.

Mötet uppdrog åt hrr S. Svantesson, David Svahn och Alfred Lagerström att å föreningens vägnar avgiva yttrande i kyrkomusiker- och klockarfrågan.

Till kretsstyrelse omvaldes lärarna J. A. Olsson, Borggård, Gottfrid Nilsson, L j usf allshammar, David Svahn, Finspång, och Emil Fransson, Eliantorp, samt lärarinnan Hanna Blomgren, jy usf allshammar. Revisorerna, hr och fru Florman, Finspång, omvaldes.

Efter det de egentliga föreningsärendena genomgåtts, höll läraren W. Grawé i Finspång föredrag om teckningsundervisningen. Talaren, som ägnat detta undervisningsämne ett ingående studium, hade under förra sommarens ferier studerat ämnet för professor Karl Elssner i Dresden, för vilkens undersökningar han bi. a. redogjorde.

Efter mötesförhandlingarna följde ett angenämt samkväm.

Säfsnäs lärarförening höll sitt ord. ars möte i gamla folkskolan, Fredriksberg, den 13 okt. under ordförandeskap av hr David Hallgren, Grawendal. Sa gott som samtliga lärare inom Säfsnäs, manliga som kvinnliga, voro närvarande.

Frågan om skolbiblioteken inleddes av kand. Malmlöf, som klart framhävde betydelsen av ett gott och välordnat bibliotek för skolan som en hjälp för densamma till utveckling i enlighet med principerna i vår nya undervisningsplan.

Mötet beslöt i anslutning till inledarens förslag som sin mening uttala: a) att tiden vore inne att verka för att skolbiblioteken bleve obligatoriska, b) att härför krävdes ökat statsbidrag, c) att Önskvärt vore, att skolbibliotekens handbokssamling även innehölle referenslitteratur för läraren, d) att statsanslaget till obligatoriska skolbibliotek skulle utgå med dubbla beloppet mot kommunens anslag för samma ändamål, e) att kurser i biblioteksteknik för skolbibliotekarier anordnades m. m.

Kyrkomusiker- och klockarfrågan inleddes av organist J. Lindgren, som ansåg den nuvarande anordningen med förening mellan kyrklig tjänst och folkskollärarbefattning nödvändig för de flesta landsbygds församlingar helt enkelt av ekonomiska skal. På inledarens förslag beslöt mötet uttala sin anslutning till lagförslaget av den 6 mars 1920.

Till kretsstyrelse för 1925 valdes: S. Malmlöf, ordf., J. D. Hallgren sekr. och kassör. Till revisorer att granska kretskassans räkenskaper för 1924 utsagos fröken G. Berggren och hr J. Lindgren.

Sedan de egentliga förhandlingarna slutförts, höll fröken Ester Wikander ett mycket uppmärksammat föredrag om den

första barnundervisningen enligt den italienska läkaren Maria Montessoris metod. - Efter det gemensam middag intagits å gästgivaregården fortsattes mötet i form av ett samkväm, under vilket kand. Malmlöf i ett föredrag skildrade »Karlfeldt som skolans skald». I anslutning till föredraget utfördes fem Karlfeldt-sånger (för en röst till piano) av fröken G. Berggren och hr J. D. Hallgren.

Näsumskretsen hade den il okt-sitt ord. höstmöte i Sibbarps småskola. Sedan ordf. hr J. V. Hansson, Västanå, hälsat de närvarande välkomna, behandlades allmänna föreningens ärenden. Revisorernas hemställan om ansvarsfrihet beviljades. Åt sekretariatet tillstyrktes ett årsarvode av 5,000 kr. och åt kassaförvaltaren 1,000 kr. Att gå resande lärare tillhanda med råd och upplysningar valdes hr H. Bergdahl, Näsum. Till sockenombud omvaldes lärarinnorna Ellen Karlsson, Näsum, Rut Olsson Axeltorp och Inga Svensson, Grödby.

Skolbiblioteksfrågan inleddes av ordf., vilken särskilt betonade nyttan av verkligt god läsning för barnen.

Kretsen beslöt att besvara frågorna nr l, 2, 3, 5, 8 med ja, nr 4 lämnades obesvarad, 6 och 7 besvarades med nej.

I klockarfrågan beslöt kretsen

att besvara nr l med ja, 2, 4, 6 lämnades obesvarade, och 3, 5 besvarades med nej.

Till kretsstyrelse för nästa ar omvaldes J. V. Hansson, ordf., A. Bergendahl, v. ordf., C. E. Eriksson, sekr. Rut Olsson, v. sekr. samt H. Bergdahl.

Oppundakretsen höll sitt höstmöte i Katrineholm den 27 sept. under ordförandeskap av överlärare Algot Jung-nell.
Kyrkomusiker- och klockarfrågan inleddes av kantor R. Vidén, Lerbo. Hr V. skildrade på ett humoristiskt sätt en klockares alla vedermödor, om han bokstavligt skulle följa Sörmlands stifts klockarstadga. Han framhöll därvid, att i sa fall behövde socknarna inga andra tjänstemän an präst och klockare. Den – till såväl utseende som innehåll - något ålderstigna klockarstadga, som inledaren demonstrerade och föreläste ur, tycktes nog av de flesta mötesdeltagarna bättre passa till nöjesläsning och kulturskildring från gångna tider an som reglemente för modärna kantorer.
Mötet beslöt i enlighet med inledarens förslag att besvara frågorna l och 3 med nej och frågan 5 med ja.
Sedan kafferast hållits, diskuterades skolbiblioteks frågan, vilken inleddes av fröken Kalla Björk, Katrineholm.
Ansvarsfrihet beviljades centralstyrelsen. I arvode åt sekreteraren och kassaförvaltaren beviljades resp. 5,000 och 1,000 kr.
Föreningens styrelse omvaldes och består av: Algot Jungnell, Katrineholm, ordf., K. Landahl, Katrineholm, v. ordf., Gust. Helén, Vingåker, sekreterare, Signe

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0908.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free