- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
941

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 47

SVENSK LÄRARETIDNING.

941

För alla dem, som vilja söka lediga lä-rarbefattningar, ar supplementet oumbärligt.

Fr.

Dagövningar i gymnastik for folkskolan klass 3-7, utgivna ar 1924 av Axel Berg von Lindé, kapten, statens folkskolgym-nastikinspektör. Pris kr. 2: 50 + porto 10 öre. Rekvireras från Skånes gymnastikförbund, Kristianstad.

För varje klass äro utarbetade fem olika dagövningar och dessutom en för gymnastik utomhus, vilken även lämpar sig för mäss upp visningar, således inalles 26 stycken. En särskild plan ar uppgjord för utomhuslekar och för det idrottsliga arbetet utomhus under den vackra årstiden. Dagövningarna äro tryckta på kartong i lagom stort format att bekvämt bäras i fickan och till varje samling medföljer ett celluloid-fodral, i vilket en dagövning kan insättas. Härigenom kunna de användas snart sagt hur länge som helst.

Som bekant hör kapten Berg von Linde till den grupp av gymnastikinspektörer, som ha blick för behovet av en sådan gymnastik, som ar särskilt anpassad för barn. I likhet med major Thulin i Lund och några andra modärna gymnastiklärare har han nedlagt mycket arbete för tillgodoseende av detta behov, och nu föreliggande dagövningar äro resultatet av detta arbete.

De flesta av de nu upptagna rörelserna hava också under en följd av ar prövats vid olika skolor i stad och på landsbygden och under de mest skilda förhållanden. För att underlätta arbetet för en mer eller mindre ovan ledare har efter de flesta rörelserna gjorts en hänvisning till major J. G. Thulins »Bildatias» eller »Lekar». För övrigt hänvisas till annonsen i Sv. Ltg nr 46.

Fr.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

Vardagslivets psykopatologi av Sigmund Freud. 8 kr. 50 öre.

Stora Moguls dynasti av Jarl Charpentier. 7 kr. 50 öre.

På hundsläde genom Kamtchatka av Sten Bergman. 4 kr. 50 öre.

Med Fidra på världsomsegling av Uno Thorburn. 4 kr. 75 öre.

Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman. 7 kr. 75 öre.

Per ståstdräng och de andra av Hans Larsson. 7 kr. 50 öre.

Kristi återkomst av Carl Larsson i By. 4 kr. 75 öre.

Förtrollningen. Koman av K. G. Ossian-Nilsson. 6 kr. 50 öre.

C. E. Fritzes bokförlags a.-b.

Från mina »ton»-år. Berättelse av Anna Sahlin. 2 kr. 50 öre.

Månbergen av J. D. Beresford. Översättning från engelskan av Bruno Lindblom. 4 kr. 50 öre.

Hugo Gebers förlag:

Platon, skrifter. I svensk tolkning av Claes Lindskog. Femte delen. 19 kr. Från Mandalay till Moskva av Aage Kra-

rup Nielsen. Till svenska av Robert Larsson. 6 kr. 75 öre.

Ulla Winblad. En tidsbild från det gamla

f lada Stockholm av Gunnar V. Lundberg. 5 r. 75 öre.

Kleopatra, drottning av Egypten. Hennes levnad och tidevarv av Arthur Weigall. Till svenskan av C. D. Josephson. 12 kr.

Herslövs gård. Roman av Poul Levin. Till svenska av Ernst Lundqvist. 5 kr.

Liv och död. Biologiskt-statistiska studier av Raymöfcd Pearl. Till svenska av Ivar Trägårdh. 7 kr. 50 öre.

Ilflandef.

England.

Den nya regeringens ställning

till frågan om lärarlönerna

och andra skolfrågor,

Den i England för närvarande mest brännande skolfrågan rör folkskollärar-lönerna. Från en del håll har framställts yrkandet, att dessa, som under kristiden höjdes till en jämförelsevis tillfredsställande standard och efter den l april 1923 utgått efter förut fastställd skala, dock med 5 % avdrag, nu böra ytterligare nedsättas. Nedsättningens storlek har av en lönkommitté, som haft att förhandla med av lärarkåren utsedda ombud, till en början föreslagits till 20 procent av nu utgående lönbelopp, men på grund av det enhälliga motstånd, som rests däremot från lärarkårens sida, har man funnit sig nödsakad att pruta av på nedsättningskraven först tiil 15 procent, sedan till 12 Y 2 procent och slutligen till 10 procent, utan att det likväl lyckats att få lärarkårens representanter med på någotdera av dessa förslag.

I anledning av denna vägran har ett stillestånd på obestämd tid inträtt mellan de förhandlande parterna i frågan, måhända i viss mån beroende på att man velat avvakta utgången av de nya valen till parlamentet. Centralstyrelsen för allmänna folkskollärarföreningen (The National Union of Teachers) satte sig före valen i förbindelse med ledarna för de stora politiska partierna Mr Asquith, Mr Baldwin och Mr MacDonald för att söka erhålla klarhet angående deras ställning till denna för lärarkåren och skolan viktiga angelägenhet. Om resultatet av denna sondering innehåller den allmänna lärarföreningens organ The School-master i sitt nr för den 7 november en kort redogörelse med därtill fogade kommentarier, vilken här nedan återgives även i de delar, som angå skolväsendet i det hela.

De allmänna valen äro nu avslutade, och vi ha fått ett nytt underhus. Vi ha följaktligen även en ny regering och en ny undervisningsminister. Om den nya regeringen ar solidarisk med sin ledare i dennes öppna förklaring beträffande frågan om det allmänna undervisningsväsendet, skola vi icke ha någon orsak till missnöje. Visserligen kunna detaljer komma att finnas, angående vilka vi kunna få något att anmärka. Men man må lägga särskilt märke till att i de uttalanden, som gjordes vid ifrågavarande val, det kom

till klart uttryck, att samtliga partier tävlade om att tillmötesgå lärarkårens intressen. Då något sådant aldrig förr inträffat, har man grundade skäl att anse det som ett tidstecken. Vår uppgift blir att se till, att de givna löftena infrias.

I en skrivelse, intagen i The Schoolmas-ter for den 17 okt., har Mr Baldwin meddelat, att det konservativa partiet med biträde av framstående skolmän låtit utarbeta en omfattande och till sina grundprinciper bestämd plan för den allmänna undervisningen. Denna plan avser icke blott åtgärder till avhjälpande av uppenbara brister i det nuvarande skolsystemet utan innehåller även bestämmelser, åsyftande en progressiv utveckling i ändamål att nå fram till ett idealt undervisningsväsen. Han tillställde oss därjämte en kopia av planen, som infördes in extenso i förenämnda nummer. Vi anmoda våra läsare att förvara detta nummer, sa att vi vid framtida behov kunna hänvisa till detsamma och sålunda vara i stånd att tid efter annan kontrollera, huru de givna utfästelserna uppfyllas.

Som en ledande grundsats för den tilltänkta skolreformen fastslog Mr Baldwin, att intet barn skulle på grund av föräldrarnas fattigdom vara avstängt från tillfälle till fullt åtnjutande av de fördelar, som den allmänna undervisningen och uppfostran erbjuder. För ernående av detta mål utlovade han bi. a. ett tillräckligt antal friplatser i de högre skolorna ävensom statsstipendier såsom supplement till de lokala myndigheternas stipendier för bedrivande av universitetsstudier, varigenom det skulle bliva möjligt för de bästa lärjungarna att avgå till universitetet. Han utlovade även en förbättring av skolornas materiella villkor, vidare en progressiv minskning av skolklassernas storlek och en tidsenlig skolorganisation i övrigt ävensom åtgärder för att tillgodose behovet av ett tillräckligt antal för sitt kall väl utbildade lärare, vilka skulle kunna påräkna stabilitet i sina avlöningsförhållanden med tillämpning av Burnham-lönskalor.*

Mr Baldwin utlovade även ett fullständigt program för den högre undervisningen: allmänna läroverk, tekniska skolor och läroanstalter for vuxna. Vidare lovade Mr B., att i samband med vidtagande av åtgärder för höjande av lärarkompetensen anställande av lärare, som icke vore i besittning av full kompetens för kallet, skulle komma att förhindras.

Allt detta ar nu högst förträffligt. Men Mr Baldwin behöver säkert se till, att han i fråga om religionsundervisningen intar en fast hållning, sa att han i denna fråga icke låter sig ryckas hit och dit. Han säger, att intet uppfostringssystem kan bli tillfredsställande, som icke förmedlar tillbörlig religionsundervisning åt samtliga skolbarn. - Allt beror här på vilken mening han inlägger i uttrycket tillbörlig.

Beträffande den fråga, som för närvarande ar av den största betydelsen för lärarkåren, nämligen den angående de materiella villkoren för framgången av lärarens verksamhet, har Mr Baldwin vår fulla anslutning, i vad han därom yttrar. Det ar just bristen på stabilitet i våra avlöningsförhållanden, som ar huvudorsaken till det nuvarande bedrövliga tillståndet. Vi trodde, att vi äntligen vunnit stadga i våra lön förhållanden for fem ar sedan, och från lärarhåll har icke ifrågasatts någon modifikation eller ändring i den då beslutade lönskalan. Men vi kunna tydligen icke påräkna någon dylik stadga, om man låter personer av Geddes cert gå löst mot skolan. Man bör nu hålla i minne, att Mr Baldwin bemyndigade oss meddela såsom hans åsikt, att lärarnas löner böra fixeras

* Ett av en kommitté utarbetat förslag till lönskala för folkskolans lärare. Ordföranden och den egentliga själen i denna kommitté ar lord Burnham.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0949.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free