- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
955

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 48

SVENSK LÄRARTIDNING.

955

kat på en väsentligt lägre avlöning för folkskolans lärare an vad kommittén föreslagit och grundat detta sitt yrkande bland annat därpå, att »folkskollärarna ansetts hava varit sa högt avlönade, att de ej ansetts behöva tillfällig lönförbättring», sa kan överstyrelsen icke låta detta påstående stå oemotsagt. Visserligen förhåller det sig sa, att folkskol-lärarkåren icke erhållit tillfällig lönförbättring, oaktat flertalet statliga och kommunalt anställda lärarkårer, som fingo sina löner reglerade på samma gång som folkskolans lärare ar 1918, erhållit sådan lönförbättring. Men detta har icke berott därpå, att sistnämnda lärare varit sa högt avlönade, att de icke ansetts behöva tillfällig lönförbättring. Tvärtom hava inom ecklesiastikdepartementet verkställda utredningar utvisat, att de äro i stort behov av tillfällig lönförbättring och även på grund av den ar 1918 erhållna lönstandarden i jämförelse med andra lärargrupper därtill fullt berättigade. Åt en dylik mening har ock vederbörande ecklesiastikminister för ett par ar sedan reservationsvis i statsrådet givit uttryck.* Att det oaktat överstyrelsens ar för ar hos k. m:t gjorda framställningar om tillfällig lönförbättring åt folkskollärarna ej vunnit statsmakternas beaktande har uteslutande motiverats med statsfinansiella skal. Att vid det slutliga bestämmandet av folkskollärarnas placering i löngrad en nedsättning skulle kunna ske på en sa oriktig grund som den antydda, måste överstyrelsen därför anse för alldeles uteslutet.

I fråga om ordinarie lärare vid småskola erinrar överstyrelsen först om kommitténs synpunkter och förslag. Kommittén har kommit till det resultatet, att ifrågavarande lärare böra placeras i löngraden B 4 a, vartill böra komma nu stadgade naturaförmåner. Inberäknas värdet av naturaförmånerna enligt samma grunder som kommittén föreslagit för folkskollärarna, det vill säga skillnaden mellan två* löngrader, skulle alltså småskolans lärare sättas i löngrad Boa.

Därefter redogör överstyrelsen for de olika meningar, som gjort sig gällande angående den för småskollä-rarkåren sålunda föreslagna lönförbättringen.

En ledamot inom kommittén saint enstaka myndigheter, som yttrat sig i ärendet, mena, att småskolans lärare blivit placerade för högt på lönskalan. Andra åter hysa den uppfattningen, att den föreslagna placeringen blivit allt för missgynnande, vilken mening också uttalats av tvänne reservanter inom kommittén, vilka ansett, att dessa lärarinnor icke bort placeras lägre an i löngrad B 5 b, sålunda med värdet av naturaförmånerna inräknade i B 6 b. Småskolans egen lärarkår hävdar genom sin

:* Dåvarande statsrådet B. J:son Bergqvist.

organisation den meningen, att småskolans lärarinnor böra i lönhänseende ställas i bestämd relation till folkskolans lärarinnor och åtnjuta en kontant lön, som svarar mot V5 av den för folkskollärarinna bestämda lönen. Enligt detta yrkande och med värdet av naturaförmånerna inräknade i lönen skulle småskollärarinnorna erhålla placering i en löngrad, som komme att ligga mitt emellan löngraderna B 7 och B 8, dock närmare B 8. Av de 33 folkskolinspektörer, som yttrat sig i denna punkt, ansluta sig endast 9 till kommitténs förslag, medan alla övriga yrka på högre placering, därav 13 instämma med ovannämnda reservanter. Ett motiverat yrkande i denna riktning gör även centralstyrelsen för Sveriges allmänna folkskollärarförening.

For egen del yttrar överstyrelsen i denna fråga:

Överstyrelsen behjartar livligt de skäl, som blivit anförda till förmån för en något högre placering på lönskalan för småskolans lärare, an den kommittén föreslagit. Det ligger i sakens natur, att då en grupp befattningshavare, som tidigare varit i högre grad an någon annan missgynnad i lönhänseende, skall lyftas upp till en ställning, som rättvisa och billighet bjuda och som mera överensstämmer med arbetets samhälleliga betydelse, sa måste en dylik lönökning bliva även procentuellt betydande. Sa har därför kommit att bliva fallet även beträffande den av kommittén föreslagna lönförhöjningen, vilken överstyrelsen för sin del finner vara den lägsta, som i jämförelse med såväl andra lärargrupper som andra jämförliga befattningshavare i statens tjänst bör ifrågakomma. Särskilt vid en jämförelse mellan de av kommittén föreslagna lönerna för småskolans lärarinnor och avlöningen för vissa grupper kvinnliga befattningshavare i statens tjänst har emellertid överstyrelsen funnit de senare sa avvägda, att överstyrelsen icke tror sig kunna med framgång yrka på en placering för småskollärarinnorna i någon högre löngrad an den av kommittén föreslagna.

Överstyrelsen finner sig därför böra förorda, att småskolans kvinnliga lärare placeras i löngrad B 5 a. Mot kommitténs förslag, att manlig småskollärare därutöver skulle erhålla ett särskilt till-lägg av 300 kr., har överstyrelsen intet att erinra.

Angående lärare vid mindre folkskola anför överstyrelsen:

Från vissa håll har yrkats högre lön för lärare vid mindre folkskolor och biträdande lärare vid folkskolor. Kommittén har dock icke givit sin anslutning till detta yrkande. Överstyrelsen får erinra därom, att till följd av skrivelse av 1924 års riksdag en utredning skall verkställas med hänsyn till en ifrågasatt omläggning av principerna för folkskollärares avlöning i sådan riktning, att

avlöningen icke såsom hittills borde vara bestämd av examenskompetensen utan i stället med hänsyn till det skolstadium, på vilket läraren har sin tjänst. Då resultatet av denna utredning ännu icke föreligger, finner sig överstyrelsen icke kunna för närvarande taga ställning till ifrågavarande spörsmål.

Mot kommittens förslag beträffande avlöning åt extra ordinarie och vikarierande lärare vid folk- och småskolor har överstyrelsen intet att erinra.

Med inräkning av värdet av naturaförmånerna i lönen skulle alltså extra ordinarie och vikarierande manlig folkskollärare placeras i A 9:e lönklassen, extra ordinarie och vikarierande kvinnlig folkskollärare i B 10:e lönklassen samt extra ordinarie och vikarierande lärare vid småskola ävensom lärare vid mindre folkskola och biträdande lärare vid folkskola i B 2:a lönklassen. Härtill skulle för manlig småskollärare komma ett särskilt arvode av 300 kronor.

Beträffande avlöning åt timlärare anser överstyrelsen i likhet med kommittén, att denna fråga bör bliva föremål för särskild utredning.

Vad kommittén föreslagit beträffande särskilda kallorts- och enslig-hetstillägg, vill överstyrelsen på det livligaste tillstyrka, enär härigenom möjligheterna att även till obygderna och mera avskilt liggande trakter erhålla erforderliga lärarkrafter skulle i hög grad stärkas.

Mellanskolornas vittnesbörd;

ii.

I föregående nummer berörde vi inledningsvis de kallor, som legat till grund för undervisningsrådet Johanssons broschyr om mellanskolorna, och antydde tillika de allmänna resultat, till vilka han kommit genom användning av dessa källor.
Av det högst växlande källmaterialet har, enligt vad vi försport, en del omedelbart ådragit sig sådan uppmärksamhet, att vi finna det nödigt att med några ord ytterligare beröra detta material. Vi syfta i första hand på författarens ogrannlaga sätt att till &töd för sina påståenden begagna sig av förtroliga samtal med rektorer och lärare i tjänsten.
Det har redan framhållits, att källor av sådan art måste, särskilt där de äro anonyma, betraktas som värdelösa, enär de fullständigt undandraga sig läsarens kontroll. Varje mera omdömesgill läsare tillmäter dem därför naturligtvis ingen beviskraft utan tager åberopandet av dem snarast som iögonenfallande svaghetstecken. Erfarenheten ådagalägger, att det van-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0963.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free