- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
985

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 49

SVENSK LÄRARETIDNING.

985

Dessa ord, som förf. satt som motto på sin bok, angiva kort och träffande diktsamlingens anda och syfte.

För skaldesinnet erbjuda de skiftande händelserna i vårt folks historia ett rikt och tacksamt fält för ämnesval, då det gäller att kläda framställningen i poetisk dräkt. De mest tilldragande tidsskedena i detta hänseende visa sig - som lätt förklarligt ar - vara de, där man mötes av namnen Engelbrekt, Stararna, Gustaf Vasa, Gustaf II Adolf, Sveriges store Karlar och * tredje Gustaf». Det ar ock på den historiska mark, där dessa namn överglänsa andra samtida, som föreliggande diktsamling rör sig. En rik värld av skönhet och tjusning, av intresse och spänning öppnar sig här för en var, som kan se med skaldens ögon och låta sitt känsloliv påverkas av vad han med fantasiens synglas förmår se och iakttaga. Med detta poetiska värde förenar sig hos de Nycander ska dikterna i anmärkningsvärd grad historisk trohet. På intet ställe har man med hänsyn till vad som utgör framställningens verklighetskärna grundad anledning att göra någon invändning, då man frånser den poetiska omklädnaden. Med levande åskådlighet skildras en del historiska tilldragelser (Man läse t. ex. Slaget på Brunkeberg). I rent formellt hänseende utmärker framställningen sig i allmänhet för märgfull-het samt för en kärvhet och kraft, som stämmer väl överens med och bidrager att stärka medeltidsstämningen. Inför ordvalet känner man sig visserligen här och där främmande, utan att likväl uttrycken vålla någon ovisshet om den rätta betydelsen. Stundom äro åsyftade uttryck träffande och betydelserika, exempelvis i versen på sid. 23: »Var ingen narr, som ledes i band, ej klaffare eller gaper!»

Ett närmare ingående på de särskilda dikterna måste vi här avstå ifrån. Som en älsklig idyll bland de övriga av annan art framstår Kung Göstas galeja. »Reträtten» har starkt släkttycke med Runebergs San dels i Fänrik Ståls sägner, om ock de båda hjältarna förete vitt skilda typer.

Åt en var, som älskar att se de här berörda tidsskedena och tilldragelserna genom skaldens ljusbiytande synglas, kan diktsamlingen rekommenderas som en angenäm och givande läsning.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

Kung Nötknäppare och den sjuke lille Pelle. En saga berättad i ord och bild av Heinrich Hoffmann. På svenska av Nino Runeberg. 2 kr. 50 öre.

Katten Simson. Fjorton sagor, berättade och ritade av Valcry Garrick. 3 kr. 75 öre.

Kalle och Ulla och Sprätten. Saga av C. O. Kyhlberg. 3 kr. 25 öre.

Den försvunna staden av Charles Gilson. Översättning av E. Brusewitz. 3 kr. 75 öre.

Det bruna palatset. En berättelse for unga flickor av Dorette Uldall. Översättning av Elise Adelsköld. 3 kr. 75 öre.

Lyckliga ungdom. Roman av M. Widde-mer. 3 kr. 75 öre.

Liv och Lisa. lån berättelse för småflickor av Valborg Dahl. Till svenska av M. Dran-gel. 3 kr. 25 öre.

Filosofiska uppsatser av Hans Larsson. 7 kr. 50 öre.

Svea. Litterär kalender för 1925. 65:e årg.

2 kr. 75 öre.

Tal och skrifter av Mahatma Gandhi. Översatta av Albert Lundman. Inledning av Anders Österling. 5 kr. 25 öre.

Strindbergs dramer av Martin Lamm. Första delen. 8 kr. 50 öre.

På den tiden. Några bilder från 1870-talets Stockholm av Gurli Linder. 9 kr. 50 öre.

Stjärnorna och deras hemligheter. En intressant redogörelse för astronomiens under, skriven på enkelt språk av Charles R. Gibson. Översättning från engelskan. 3 kr. 50 öre.

För barnen. Sagor och berättelser av Leo Tolstoy. Översättning av Valborg Hedberg. Ny uppl. l kr. 75 öre.

Utkastad i världen. Roman av Hector Ma-lot. l kr. 75 öre.

Solskensträdet och andra sagor av Anna Wahlenberg, l kr. 75 öre.

Sagornas folk. Sagor av Anna Wahlenberg, l kr. 75 öre.

Peder Most på krigsstigen av Walter Christmas. Översättning av Elise Adelsköld.

3 kr. 75 öre.

Hugo Gebers förlag:

Egypten i fynd och forskning av Pehr Lugn. Andra samlingen. 6 kr.

Beethoven och hans tid av Tobias Norlind. Haft. 2. 2 kr.

Birkagårdens förlag:

Evigheten och ögonblicket. Elementära studier i kristen levnadskonst. Tolv föredrag av Natanael Beskow. 3 kr.

Svenska kyrkans diakonistyrelses förlag:

Svensk mission och indisk kyrka. Historisk skildring av svenska kyrkans arbete i Syd-indien av Herman Sandegren. 4 kr. 25 öre.

Bland zuluer och haranger. Femtio års missionshistoria från svenska kyrkans fält i Sydafrika av J. E. Norenius. 3 kr. 25 öre.

En missionerande kyrka. Svenska kyrkans mission genom 50 ar av Gunnar Brundin. 5 kr. 25 öre.

Familjebokens förlag:

Brehm Djurens liv. 4:e fullständigt omarbetade och tillökade upplagan i svensk översättning och bearbetning utgiven av Alarik Brehm. Sjätte tusenddt.

Dr Sickinger avgången.

Den stora staden Mannheims kände folkskolinspektör dr Sickinger har i början av innevarande ar avgått från sin tjänst efter att hava innehaft densamma 28 ar.

Sickingers namn ar knutet vid den skolorganisation, vars genomförande han påbörjade kort efter det han ar 1895 tillträtt sin befattning, och vilken han sedermera alltmer utvecklat. Denna organisation, som avser att hela skolan igenom uppdela lärjungarna på olika linjer efter deras begåvning och prestationsförmåga, och som blivit känd under namnet »Mannheimersystemet», blev särskilt i början av 1900 talet föremål

för mycken uppmärksamhet i hela den pedagogiska världen, och meningarna bröto sig starkt rörande dess fördelar och nackdelar.

I vårt land vann nämnda system ingen nämnvärd anslutning. Ar 1905 underkastades det en skarp kritik i Sv. Ltg av Fridtjuv Berg. Dennes artiklar i ämnet utgåvos sedan såsom en broschyr med titeln »Individualitet eller schablon?» och ingår nu i 101:a häftet av Pedagogiska skrifter. En redogörelse för systemet enligt Sickingers egna skrifter lämnades även samma ar genom 34:e häftet av sagda skrifter.

I Mannheim har emellertid Sickingers verksamhet varit högt uppskattad, och då han avgick från sin tjänst, blev han föremål för livliga hyllningar av såväl staden som folkskolkåren. Medicinska fakulteten i Heidelberg tillerkände honom värdigheten av hedersdoktor.

Fr.

Lärarlönfrågan i England.
The Schoolmaster för den 14 november fortsätter att sysselsätta sig med den aktuella frågan om folkskollärarnas löner och refererar i samband därmed det mest anmärkningsvärda, som angående denna sak förekommit under den senaste veckan. Vi återgiva här nedan det huvudsakliga av vad nämnda tidnings nr innehåller härom.
Med anledning av de avbrutna resultatlösa förhandlingarna inom lärarlönkommit-tén har plötsligt ett nytt förslag framkommit. Kommitténs verkställande utskott (the Executive) har, såsom i näst föregående nr av The Schoolmaster omnämnts, beslutat kalla kommittén till en särskild konferens den 20 november. Den 13 november hölls ett sammanträde för att överenskomma om vad som borde underställas konferensens bedömande och avgörande. En resolution antogs, som återfinnes på vår nyhetsavdelning.* I denna föreslås hänvändelse till lord Burn-ham att bliva skiljedomare i lönstriden för att på den vägen komma ut ur det nuvarande dödvattnet. Vi få emellertid icke antaga, att detta förslag skall vinna enhällig anslutning
* Denna ar av följande lydelse: Under bestämt avståndstagande från varje tillvägagående, som kunde ingripa i de lokala myndigheternas självbestämningsrätt, förklara sig representanterna för Englands och Wales undervisningskommittéer (the Executive of the Association of Education Committees of England and Wales), som äro angelägna att vidmakthålla principen om gemensamma förhandlingar och att trygga en fortsatt period av fred samt att befästa en anda av välvilja i sitt förhållande till lärarkåren, villiga att med glädje antaga lord Burnhams värdefulla tjänster som förlikningsman, och bemyndigar, under förutsättning att ett förlikningsförfarande beslutas, sina representanter att i den permanenta förenade kommittén deltaga i förlikningsförhandlingarna och för förlikningsmannen framlägga förslag till nya lönskalor och anhålla om fastställande av bestämd tidsperiod, under vilken lönskalorna skulle tillämpas, ävensom att verka för att bestämmelser måtte komma till stånd, som på ett fullt rättvist sätt tillgodoser tillämpningen av lönskalorna och att regeringen måtte lämna sin medverkan till att de nya lön skalorna bliva obligatoriska både för myndigheterna och lärarna.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 17:45:45 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/svlartid/1924/0993.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free