- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1022

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

1022

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 51

1925, och generalkonsul E. Ekstrand, som, nyligen återkommen från sitt uppdrag i Östeuropa, lovat tala om den grekisk-turkiska folkutväxlingen. Det senare föredraget belyses med ljusbilder. Kursavgiften blir 6 kr. Biljetter gällande för en hel dag eller för enstaka föreläsning komma också att tillhandahållas. Anmälningar till kursen mottagas å Internationella Kvinnoförbundets expedition, David Bagaresgata 9-11, vilken även ombesörjer logis för dem, som sa önska.

dagspressen.

Folkskolinspektörstjänsten i Falun.

Såsom i föregående nr omförmäldes, har folkskolstyrelsen i Falun med förbigående av den nuvarande lokalinspektören därstädes G. Löwenberg till inspektör utsett fil. lic. G. E. Lundén i Gävle. Av undervisningsnämnden, som består av utom ordföranden dr Ekström, seminarierektorn C. G. Hellsten, läroverksadjunkten H. Wallin, läroverksrektorn I. Sefve och fru Elfrida Larsson, hade hr Löwenberg icke ens blivit uppsatt på förslag. Härutinnan hade dock ordföranden varit av annan mening och uttalat sig för att hr Löwenberg finge 2:a förslagsrummet.

Med anledning av det upprättade förslaget, som upptog hrr Lundén, Carling och Bjurulf, hade Falu Kuriren dagen före valet en indignerad och synnerligen belysande artikel, ur vilken vi återgiva följande:

Med kännedom om den långvariga och energiska agitation, som särskilt ett par av undervisningsnämndens ledamöter bedrivit för att hindra inspektör Löwenborgs omval, var det ej sa värst överraskande att finna, att han ej blivit föreslagen i första rummet, men att man skulle gå ända därhän att helt utesluta honom från förslaget, var verkligen mer an vad man trott sig kunna vänta t. o. m. på det hållet. En sådan manöver ar helt enkelt en oförsynthet utan like särskilt med hänsyn till att ingen av de sökande utom hr Löwenberg tjänstgjort som folkskolinspektör, med undantag av att hr Lundén haft ett kort förordnande som statsinspektör under en årstid, då inga skolor äro i verksamhet. Hr Löwenborg kan däremot icke blott åberopa 4 V2 ars tjänstgöring som inspektör utan även intyg om utmärkt nit och skicklighet i denna egenskap. I det for honom sist!, augusti av härvarande skolstyrelse utfärdade tjänstgöringsbetyget heter det nämligen bi. a., att han »med utmärkt nit och skicklighet ägnat sig åt fullgörandet av de mångahanda åligganden, som tillhört hans tjänst, och tänker folkskolstyrelsen vid avgivandet av detta vitsord närmast på hr Löwenborgs ådagalagda starka intresse for skolväsendets utveckling, stora organisationsförmåga, energi och förmåga av initiativ samt den kraft han såsom skolans chef ådagalagt i sitt förhållande till såväl föräldrar som lärjungar – ».

Gentemot denna merit kan hr Lundén visserligen sätta fil. licentiatexamen, men det ar ju här ej fråga om någon lärarbe-fattning, där de rena examensmeriterna spela huvudrollen, utan det gäller kompetensen för en inspektörsbefattning, där insikter och erfarenheter på detta speciel la område givetvis äro av långt större betydelse

an en högre examen, som på intet vis kan ersätta bristen på de nämnda förutsättningarna.

^ Vad för övrigt examensmeriterna beträffar, sa har hr Löwenborg genomsnittligt något högre betyg an br Lundén sa väl i sin folkskollärarexamen som i sin kandidatexamen.

Det kan helt enkelt ej bortresoneras att inspektör Löwenborg ar sina medsökande överlägsen i meriter, och han skulle ovillkorligen ha uppförts i första förslagsrummet, om ej ovidkommande synpunkter här spelat in. Undervisningsnämnden har ej heller med ett enda ord kunnat motivera sitt förslag, som därigenom får karaktären av rena godtyckligheten.

En insändare i Dalatidningen för sistl. onsdag framhåller bi. a., att Falu stads folkskolor under inspektör Löwenborgs ledning utvecklats på ett sådant sätt, att de enligt de sakkunnigas mening äro bland de bä**ta i hela landet. Reglementen, ordningsstadgar och olika slag av instruktioner för folkskolväsendet i Falun ha av honom utarbetats och av olika myndigheter fastställts. Han har också tagit initiativ till att fortsättningsskolan blivit obligatorisk i Falun, en reform, som här genomfördes tidigare an på de flesta andra platser i landet. Den nya fortsättningsskolan fungerar på ett lyckligt sätt, och i stort sett ha vederbörande föräldrar ställt sig förstående till densamma, liksom de i allmänhet uppskattat vad som eljest gjorts för deras barns bästa, beroende på det goda samarbete, som rått mellan föräldrarna och inspektören vid utjämnandet av de svårigheter, som kunnat uppstå vid skolpliktens fullgörande.

Falu stads högre folkskola ar även inspektör Löwenborgs verk. Efter mycket motstånd beslöts dess inrättande ar 1921. Erfarenheten har redan visat, att även denna skolform ar i hög grad gagnelig för det uppväxande släktet.

Hr L. har emellertid icke blott intresserat sig för de yttre anordningarna för skolväsendets utformning utan framför allt och i ännu högre grad inriktat sin verksamhet på det kvalitativa arbetet inom folkskolan. Den nya undervisningsplanen har utformats av honom och reglerande bestämmelser angående sa väl skriftliga som muntliga avgångsprövningar genomförts, en anordning som ar ägnad att medföra bästa möjliga undervisningsresuitat för folkskolans lärjungar. Hr L:s initiativ till införande av en ordnad tandvård inom folkskolan bor ej heller förglömmas vid en erinran om vad han hunnit uträtta för denna.

Det vore både otacksamt och beklagligt, om hr Löwenborg ej skulle bli omvald. Hans goda och folkliga skolpolitik borde åtminstone kunna uppskattas av skolstyrelsens demokratiska element, om den också ej - av helt naturliga skäl - kan påräkna förståelse hos den reaktionära klick, som tydligen satt sig före att till varje pris söka få hr Löwenborg skild från den befattning han med sa varmt intresse och erkänd skicklighet handhaft.

Det vill av det förestående synas, som om hr Löwenborgs nit för folkskolväsendet och hans skicklighet att utöva ledningen av detsamma varit alltför stora för att kunna gillas av vad Falu Kuriren kallar den reaktionära klicken i Falun.

Från skolstyrelsens majoritet angives emellertid, att hr Löwenborg enligt ett styrelseprotokoll av den 10 okt. 1923 genom vissa förhållanden i sin kassaförvaltning och bokföring vållat, att styrelsens förtroende för honom blivit i avsevärt hög grad rubbat, och att detta varit anledningen till majoritetens ståndpunkt, samt att majoriteten vid det nu förrättade valet handlat i överensstäm-

melse med stadsfullmäktiges direktiv. Gent häremot anföres återigen från annat hall, att någon oredlighet å hr L:s sida icke kunnat påvisas.

De populärvetenskapliga föreläsningarna.

Dr Carl Dymling, vilken ofta uppträder i föreläsningsstolen på vitt skilda platser i landet, har kommit till den uppfattningen att intresset för de populärvetenskapliga föreläsningarna ar i stigande. Sa ar fallet åtminstone med hans ämne psykologi.

Dr Dymling har nyligen i D. N. uttalat sig i ämnet.

Det hänger no^ mest på föreläsningsföreningens föreståndare, om intresset hålles vid makt eller icke, framhåller hr D. Finns en drivande kraft på den posten, sa kan man vara lugn för att intresset också blomstrar. Men naturligtvis ar även de olika föreläsarnas ämne bestämmande härför.

Efter att hava uttalat sig om hurudana föreläsningarna böra vara beskaffade fortsätter han:

Jag har gjort den erfarenheten, att arbetarna börjat gå mera på föreläsningar nu an förr, men något generellt omdöme kan man dock ej avge härom, det växlar for olika platser. Det finns nämligen goda föreläsningsplatser och dåliga... Bland städerna t. ex. äro Sundsvall och Örebro idealiska. Vidare finns det ju alltid konkurrens. Dock händer det på en del orter, att föreläsningsföreningarna och biografen samarbeta for att kollision ej skall äga rum. Min uppfattning ar emellertid, att intresset för biograferna ute i landet nu ar på tillbakagång. Men däremot ar dansen ett ganska allvarligt kapitel, när det gäller kampen om ungdomen. Jag vill i detta sammanhang ge folkskollärarnas intresse for folkbildningsverksamheten ett mycket högt betyg. Det ar oftast de, som få bära dagens tunga for liten eller ingen ersättning.

ef a ff en.

Mellanskolornas vitt nesbörd.

v.

Det ar icke allenast folkskolan och dess bildningsresultat, som undervisningsrådet Johansson genom sin agitationsskrift ställer i en alldeles missvisande och förvillande belysning. Förf, lägger jämväl i dagen en sådan bristande förmåga att rätt förstå och objektivt bedöma mellanskolan och dess verksamhet, att man, därest det ej vore på förhand bekant, näppeligen skulle kunna tro, att skriften härleder sig från en skolans egen inspektör.
Kedan det sätt, varpå förf. framlägger och behandlar betygsstatistiken angående prövningarna, vittnar om allt annat an ingående sakkännedom och allvarlig strävan att för allmänheten tillrättalägga och nödtorf-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1030.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free