- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1045

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 52

SVENSK LÄRARETIDNING.

1045

princip, mot vilken överstyrelsen intet väsentligt har att invända. Till-lämpningen av principen möter emellertid betydande svårigheter, om, såsom kommittén föreslår, de kommunala mellanskolornas lärare skola bibehållas vid den förmån av fri bostad och bränsle eller motsvarande ersättning, som de hittills åtnjutit.

Mot kommittens uppskattning av ifrågavarande naturaförmåner och den därpå grundade placeringen har, säger överstyrelsen, en stark och enligt överstyrelsens mening välbefogad kritik riktats i yttranden från skilda håll. Det har väsentligen anmärkts, att kommitténs värdering av naturaförmånerna ar för låg och att därför med den av kommittén föreslagna placeringen den avsedda likställigheten i avlöningshänseende mellan läroverksadjunkterna och de adjunktskompetenta ämneslärarna vid de kommunala mellanskolorna ej förverkligas, i det att de senare lärarna genom kommitténs förslag i stor utsträckning komme i åtnjutande av en reallön, som med en eller annan lönklass, i vissa fall med flera löneklasser, överstiger den för läroverksadjunkter föreslagna avlöningen. För att förverkliga den avsedda likställigheten och undvika mot billighet och rättvisa stridande avvikelser från likställighetsprincipen, avvikelser, som bland annat kunde komma att inverka ogynnsamt på lärarrekryteringen vid en del allmänna läroverk, bör lönen i varje fall enligt för kommunikationsverkens lönsystem gällande grundprincip fastställas till ett kontant belopp, oberoende av naturaförmåner, varvid ersättning för sådana förmåner bör upphöra eller, där förmånen fortfarande åtnjutes in natura, avdrag efter värdering av densamma bör göras på den kontanta totallönen. Överstyrelsen tillstyrker sålunda, att manlig adjunktskompetent ordinarie ämneslärare hänföres till löngraden A 14b och kvinnlig sådan lärare till löngraden BUb.

Beträffande placeringen av icke-ad-junktskompetent ordinarie ämneslärare tillstyrker överstyrelsen, att manlig sådan lärare hänföres till löngraden A 14a och kvinnlig sådan lärare till löngraden B14a.

Vad angår rektor vid kommunal mellanskola erinrar överstyrelsen till en början därom, att överstyrelsen enligt gällande bestämmelser skall till rektor för sådan skola efter skolstyrelsens förslag för en tid av högst fem ar i sänder förordna en av skolans ordinarie lärare. Härom yttrar överstyrelsen:

Möjligheten till urval blir vid sådant förhållande ganska ringa, särskilt som de flesta kommunala mellanskolor hava endast ett fatal lärare, och det uppstår lätt svårigheter att besätta ifrågavarande rektorsbefattningar på önskvärt sätt. Det synes överstyrelsen därför vara ett önskemål, att ändring åvägabringas i bestäm-

melserna rörande tillsättningen av dessa rektorsbefattningar, men ehuru denna fråga står i nära samband med lönregleringsfrågan, torde den ej nu böra upptagas till lösning utan göras till föremål för särskild utredning.

Beträffande formen för avlöning åt rektor vid kommunal mellanskola föreslår kommittén bibehållande av det nuvarande avlöningssättet, d. v. s. att rektor skall erhålla den lön, vilken tillkommer honom såsom lärare i vederbörande löngrad, och därutöver ett särskilt rektorsarvode.

Överstyrelsen, som finner det lämpligt, att denna avlöningsform bibehålles, anser sig även böra tillstyrka förslaget, att rektorsarvodets belopp, i analogi med vad som föreslagits beträffande de allmänna läroverken, till en viss grad göres beroende av skolornas lärjungantal, i det att skolorna för ändamålet uppdelas i tvänne grupper med gränsen förlagd vid ett lärjungantal av 250.

Överstyrelsen förordar, att rektor vid kommunal mellanskola må, utöver den avlöning, som tillkommer honom som lärare, erhålla ett arvode av 1,800 kr., om skolan har över 250 lärjungar, eljest ett arvode av 1,500 kr.

I fråga om biträdande föreståndarinna säger överstyrelsen:

Mot kommittens förslag, att biträdande föreståndarinnas särskilda arvode, nu utgående med 200 kr., må höjas till 300 kr., har överstyrelsen intet att erinra.

Beträffande extra ordinarie ämneslärare med full tjänstgöring förordar överstyrelsen för sin del

att adjunktskompetent extra och vikarierande manlig ämneslärare nia åtnjuta

avlöning efter lönklassen Al5 och icke-adjunktskompetent sådan lärare efter lönklassen Al4 samt att för kvinnlig lärare av nu ifrågavarande slag avlöningen må utgå för adjunktskompetent lärare efter lönklassen BI6 och för icke-adjunktskompetent lärare efter lönklassen BI5, i varje fall med rätt till uppflyttning i högre lönklass efter av k. m:t angivna grunder.

De for timlärare i övningsämnen föreslagna arvodena finner överstyrelsen skäliga, varför överstyrelsen tillstyrker desamma.

I detta sammanhang uttalar överstyrelsen önskvärdheten av att fastare anställningsform skapades förövningslärarna åtminstone vid de större skolorna.

Beträffande statsbidrag avses icke, att vederbörande kommun, som hittills haft att bidraga till de ordinarie lärarnas avlöning med naturaförmåner eller ersättning för dem, skulle för framtiden befrias från denna bidragsskyldighet, utan skulle denna kvarstå och fullgöras genom motsvarande avdrag i statsbidraget till skolan.

Det torde, säger överstyrelsen, böra genom socialstyrelsen särskilt utredas, hur detta värde skall beräknas, om det bör ske såsom ett medelvärde för hela riket eller om det bör beräknas för särskilda grupper av orter. Lönkommittén har, såsom förut nämnts, uttalat, att ifrågavarande värde ungefärligen synes kunna uppskattas till minskningen i avlöning för två löngrader. Ehuru denna beräkning torde böra betraktas såsom i stort sett mera teoretisk, vill överstyrelsen dock använda, densamma för att giva en approximativ bild av, hur över-

Lärare

A-ort


B-o rt


Ordinarie lärare
Lön
Lön för ordinarie kvinnlig icke-ad-junktskom-petent lärare
Skillnad i lön (statsbidrag)
Lön
Lön för ordinarie kvinnlig icke-ad-junktskom-p et en t lärare
Skillnad i lön (statsbidrag)


Kronor
Kronor
Kronor
Kronor
Kronor
Kronor

Ordinarie manlig adjunktskompetent lärare . . . .
5.160

1.242
6.420

1.440

Ordinarie manlig ieke-ad-junktskompetent lärare .
4.860
! 3.918
942
6.048
4.980
1.008

Ordinarie kvinnlig adjunktskompetent lärare ....
4.188

270
5.322

342

E. o. lärare
Arvode
Arvode för e. o. kvinnlig icke-ad-junktskom-petent lärare
Skillnad i arvode (statsbidrag)
Arvode
Arvode för e. o. kvinnlig icke-ad-junktskom-petent lärare
Skillnad i arvode (statsbidrag)


Kronor
Kronor
Kronor
Kronor
Kron or
Kronor

E. o. manlig adjunktskompetent lärare
4560

912
5676

j 1038

E. o. manlig icke-adjunkts-kompetent lärare ....
4.260
3.648
612
5.304
4.638
666

E. o. kvinnlig adjunktskompetent lärare ....
3.918

270
4.980

342

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1053.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free