- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1062

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

1062

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 53

nionen i Östergötland med sin förklarade entusiasm för varannandags-läsningen vilade på alltför lösa och otillfredsställande grunder, samt att intet enda av de skäl, som ur skolhygienisk synpunkt anförts till stöd för halvtidsläsningen, vilade på några i berörda avseende verkställda undersökningar av de faktiska förhållandena. Detta bestyrktes ock på det kraftigaste dels av skolöverstyrelsens till vederbörande riksdagsutskott avgivna yttrande över friherre Adelsvärds motion vid årets riksdag om halvtidsläsning, dels ock av en vid detta yttrande fogad bilaga, utgörande ett av förste provinsialläkaren Gr. Stéenhoff avgivet särskilt yttrande om halvtidsläsningen ur skolhygienisk synpunkt, vilket yttrande måste tillerkännas avgörande vikt, i betraktande av att dr Stéenhoff ar en av de få läkare, som verkligen på allvar ägnat sig åt Skolhygieniska undersökningar.

Att reaktionärerna för att i sa vidsträckt mån som möjligt vinna anhängare i regel framställa sina syften i allra ljusaste dager hör ju tydligtvis till en väl beräknad taktik. Alltid ar det folkskolans »sunda utveckling» eller önskan att »leda in utvecklingen på sunda banor», som får tjäna som skylt för strävandena, och mången mindre kritisk person har nog låtit fånga sig av de vackra talesätten. Det ar emellertid inte svårt att finna, att vad man på detta håll inlägger i begreppet »sund», det ar att återvända till förhållanden, vilka under utvecklingens gång befunnits ohållbara och därför måst övergivas. För att vinna detta mål måste allt det nya, som den senaste skolreformen fört med sig både i organisatoriskt hänseende och i avseende på undervisningen, dess kursplaner och metoder, misstänkliggöras och förklenas. Betecknande ar, att man söker ägga till obstruktion framför allt mot ett par av den nya undervisningsplanens utan gensägelse allra värdefullaste nyheter, nämligen hembygdsundervisningen och omläggningen av kristendomsundervisningen, vilka båda ting, där de rätt handhavas, äro av en utomordentligt stor uppfostrande betydelse. Det lindrigaste, som kan sagas om agitatorerna i detta fall, ar, att de inte veta vad de göra på grund av en beklaglig och tyvärr alltför vanlig psykologisk okunnighet, speciellt med hänsyn till en rätt förståelse av barnanaturen, dess mottaglighet och behov.

Hela denna reaktionära rörelse bottnar ytterst i den falska samhälls-åskådning, som betraktar klassamhället som en gudomlig inrättning, som bör evigt bestå, och vilken det ar ett helgerån att söka rubba. Det ar samma åskådning, åt vilken en uppriktig själ (Lorenzo Hammarsköld)

för ett sekel sedan i en riksdagsdebatt gav uttryck i orden: »Menigheten, vars liv endast åt mekaniska arbeten och ekonomiska bördor ar ägnat -. vetandet var åt denna. klass icke ämnat. Den borde som förr leva lyckligt genom övertygelse för känslan, den saliga suppleanten för bristande övertygelse i förståndet» Samma tanke, som i våra dagar på ett enklare och mera osminkat språk fått följande uttryck: »Varannandagsläsningen ar alldeles tillräcklig för sådana barn, som i framtiden skola bli bönder och arbetare.»

Sa låter det, när man avkastar hyckleriets mask. Någon gång tar sig öppenhjärtigheten och föraktet för »folket» rent groteska uttryck, såsom då i en viss tidskrift folkskolhusen benämnas »pluggslott», folkskolbarnen »pojk- och jäntpatrasket» och folkskollärarna »fuxar» m. fi. vansinnigheter i samma stil. Och sådant står att läsa i en tidskrift, som kallar sig - Sunt förnuft.

I fråga om statsmakternas vid årets riksdag ådagalagda hållning till folkskolans och folkbildningens angelägenheter förtjänar erinras, att k. m:t och riksdagen i flera anslagsfrågor företrädde skilda ståndpunkter. I statsverkspropositionen såg det ut, som om »en mordängel hade gatt fram», för att använda ett uttryck, som under remissdebatten fälldes av en bemärkt talare i andra kammaren. Ej mindre an 24 anslag hade blivit beskurna. Vid det slutliga avgörandet segrade emellertid nästan över hela linjen de meningar, som hävdades vid utskottsbehandlingen, vilket medförde, att de flesta av de motionsvis framburna förslagen om anslagshöjning i förberörda punkter vunno riksdagens bifall, och försöken att genom inknappningar söka pressa utvecklingen tillbaka blevo sålunda den gången omintetgjorda. - På riksdagens kreditsida kan i övrigt antecknas avslaget å den stort anlagda Adelsvärdska motionen, efter det skolöverstyrelsen i infordrat yttrande underkastat densamma en i formen hovsam men i sak fullständigt söndersmulande kritik. Ett liknande öde drabbade K. J. Ekmans här ovan omnämnda motioner. De med mycken emfas igångsatta, mot folkskolan riktade reaktionära angreppen i riksdagen voro därmed for denna gång klart och bestämt avvisade. Utom av vad som framgick av statsverkspropositionen kännetecknades den Cla-sonska skolpolitiken i övrigt av en del på administrativ väg företagna åtgärder, vilkas reaktionära karaktär trädde tydligt i dagen, bi. a. i de bekanta fallen »pojken Mokvist», Lysekilsfallet och förhalningstenden-

sen vid tillsättandet av den nya Skolkommissionen.

Ett ganska uppseendeväckande alster av det reaktionära nitet kom slutligen till synes för kort tid sedan. Det utgjordes av den av undervisningsrådet Aug. Johansson utgivna broschyren »Mellanskolornas vittnesbörd», ett foster av samma anda, som avsätter sina frukter inom de kommunala folkskolförbunden. Dess syfte ar, som för denna tidnings läsare torde vara känt, att på grundvalen av en undersökning av de faktiska förhållandena vid nämnda skolor, företagen å dragande kall och ämbetets vägnar, ådagalägga folkskolans oduglighet som bottenskola för den högre skolan. Naturligen hälsades broschyren med oförställd glädje inom högerpressen, som skyndade sig att utbasuna densamma som ett auktoritativt och ovederläggligt uttalande i frågan. Som denna tidnings läsare nogsamt funnit, tålde emellertid hr Johanssons tvärsäkra förkunnelse icke att synas närmare i sömmarna Dess värdelöshet som opartiskt och tillförlitligt sanningsdokument blev klart uppvisad.

Som nu i korthet påvisats, ha de reaktionära strömningarna och angreppen under året med hänsyn till folkskolan blivit eftertryckligt tillbakavisade på ett sätt, som borde ha känts som ett svidande nederlag för angriparna. I varje fall torde det stå klart för dem, att de icke komma att lämnas i fred och ro, om de fortsätta med sina bemödanden att söka vrida utvecklingen tillbaka.

En företeelse, som i ännu högre grad an den framgångsrika kampen mot folkskolreaktionen ger ett starkt intryck av att utvecklingen icke står stilla, ar, att det mångåriga sega motståndet mot universitetets öppnande för folkskollärare, nu tycks vara definitivt brutet. I början av året tedde sig utsikterna därtill föga lovande. Bland andra motståndare till saken framträdde den pedagogiska bildningens främste målsman vid Uppsalauniversitetet professor Bertil Hammer. Men något längre fram på året fick man bevittna, att den förståelse för folkskollärarnas krav och sakens kulturella betydelse, som förut mera sporadiskt framskymtat från våra universitets och högskolors sida, kom till ett mera klart om ock icke alldeles reservationsfritt uttryck särskilt vid en offentlig diskussion i studenternas Nya diskussionsförening i Uppsala ävensom i de utlåtanden, som av teologiska och filosofiska fakulteterna därsammastädes avgåvos över skolkommissionens

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1070.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free