- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
45

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 3

SVENSK LÄRARETIDNING.

45

Bernhardina Wiberg 50 ar. Fröken W. avlade examen vid folks-kolseminariet i Falun ar 1904 och anställdes samma ar som ord. lärarinna pä den plats hon f. n. innehar. Hon har varit prenumerant på Sv. Ltg i 24 ar.

M. Bergvall.

60 ar fyllde den 15 januari f. folkskolläraren, numera ’bokförläggaren Magnus Berg-vall. Det ar särskilt i den sistnämnda egenskapen han torde vara mera allmänt känd inom skolvärlden. Det ar nämligen företrädesvis åt lärobokslitteraturen, enkannerligen för folk- och småskolan, som hr B. ägnat sitt intresse, och hans föregående mångåriga verksamhet som lärare vid Stockholms folkskolor, därvid han förvärvade förtrogenhet med skolarbetet och dess villkor, kom honom i hans nya verksamhet, val till pass och gav riktning åt hans strävanden. Brist på arbete har det ej varit. Från olika författare ha manuskript i mängd erbjudits-, och med blick for de krav, som böra stallas på böcker och

annan undervisningsmateriell for skolan, har hr B. noga granskat och sovrat vad som bjudits honom och sålunda först efter noggrann prövning till trycket befordrat erbjudna opus. Häri har man otvivelaktigt att finna den förnämsta orsaken till den mindre vanliga framgång förlaget haft att glädja sig åt. Under den (jämförelsevis1 korta tid det existerat har det natt en synnerligen aktningsvärd omfattning, och den har varit val förtjänt. På bemärkelsedagen uppvaktades B. av bolagets styrelse och tjänstpersonal.

l Sandberg.

Folkskolläraren Ivar Sandberg, Siggalycke, Linneryd, blev på sin 30-årsdag den 12 jan. föremål for en varmhjärtad hyllning. Tidigt på morgonen uppvaktades han av en deputation med sang och tal, varvid en ledamot av skolrådet överlämnade en genom insamling åstadkommen minnesgåva. På kvällen blev S. ytterligare uppvaktad med tal, blommor och gåvor, allt vittnande om det iförtroende och den sympati han tillvunnit sig under de ar han verkat som lärare i församlingen.

Dödsfall.

S. G. JOHNSON.

A» PETTERSSON.

S. G. Johnson.

Fredagen den 13 jan. avled stilla och lugnt i sitt hem folkskolläraren Sven Gustaf Johnson i sitt 37: e levnadsår. Sven Johnson, som föddes i Kärret, Väring, den 15 juli 1891, avlade studentexamen i Skara 1912 och folkskollärarexamen i Växjö 1913 och har sedan dess varit anställd vid Karlsborgs folkskola. Det ar en arbetsfylld bana, som den sa tidigt bortgångne lämnat. Under sin nara nog 15-åriga verksamhet i Karlsioorg har han tagit en synnerligen aktiv del i arbetet för skolväsendets förbättring å platsen. Särskilt värd att minnas ar hans insats for bildandet av en högre folkskola, sedermera kommunal mellanskola, vilken tillkommit till stor del genom hans initiativ. I ortens nykterhetsarbete har han också tagit livlig och intresserad del. Han har däri or åtnjutit stort förtroende och aktning bland alla nykterhetsvänner. Under ett flertal ar har han varit sekreterare i Skövdekretsen av S. A. F. och i denna egenskap nedlagt ett förtjänstfullt arbete for föreningens idéer.

I sin lärargärning har den bortgångne gjort sig känd som en nitisk och ärlig arbetare, som ständigt satt ekolånbetet främst och aldrig "varit rädd for en ökad arbetsbörda, när det gallt ’Skolans basta, ett förhållande, som kanske i viss man bidragit till hans alltför tidiga bortgång.

J. var en vänfast och ärlig man, som. aldrig svek sim övertygelse utan orubbligt höll fast vid vad han ans-åg vara ratt. Vi, som stått honom nara, veta, vilken adel människa och god kamrat vi förlorat med, honom.

Jordfästningen äger rum å Karlsborgs kyrkogård söndagen den 22 jan. kl. 13.

Kamraterna.

A. Pettersson.

Den 8 jan. avled efter endast några dagars sjukdom - lunginflammation - en av Sundbybergs mera kända lärare Adolf Pettersson, Han blev blott 37 ar gammal.

Eedan vid 21 ars ålder, efter avlagd studentexamen i Stockholm och folkskollärarexa-men i Strängnäs, erhöll han anställning i Sundbyberg, där han sedan varit i intensiv verksamhet på skilda områden anda till sin död. Jag kände honom ej vid den tid han började sitt arbete i Sundbyberg, men jag kan gott föreställa mig den ungdomlige läraren, fylld av entusiasm för vackra ideal, lysten på att diskutera vid stämmor och möten, färdig att ge ärliga hugg och ta emot av samma slag, allt i det vällovliga syftet att reformera samhället. De av den gamla stammen sågo helt visst inte alltid med vänliga blidkar denne stridbare nykomling, som tack vare sitt klara intellekt icke besegradeiS sa lätt i replikskiftena. P. var en de ekonomiskt sämre lottades vän. Tidigt anslöt han sig till det socialdemokratiska partiet. Sina motståndare respekterade han. Under de många ar jag känt P. har jag aldrig hört honom yttra ett förklenande ord om sina politiska motståndare; han stred ej emot personen utan mot den åsikt, han ej kunde gilla.

Arbeta fick P. i sanning, aldrig sparade han sig heller. Man kunde ibland tycka, att han påtog sig alltför många uppdrag, men däri stod ingen undring att vinna. P. var i flera ar och ännu vid sin bortgång lärarkårens representant i skolrådet, där han, grundligt insatt som han var i allt, som rörde skolans organisation och arbete, på ett framgångsrikt satt förde skolans och kårens talan. Han var vidare medlem av kommunal-

fullmäktige och från 1927, då Sundbyberg blev stad, av stadsfullmäktige. Till v. ordf. i drätselnämnden blev han nyligen omvald. En högst krävande syssla, som emellertid mycket intresserade honom, var ordförandeskapet i hälsovårdsnämnden, vilket han handhaft sedan 1920. N’är länets nyuppförda epidemisjukhus’ for några ar sedan stod färdigt att tagas i bruk, blev P. anförtrodd sysslo-manisbefattningen därstädes. Inom arbetarkommunen hade han även uppdrag. Givetvis blev han också invald i en mängd kommittéer. Alla visste, att hade man P. med, sa kunde man rakna med en ledamot rik på uppslag och full av arbetslust. Ofta var det han som fick utföra huvudparten av arbetet.

Sin barndom tillbragte P. i Solna, sitt alltför tidigt avbrutna livsverk fick han utföra i grannförsamlingen. Denna bygd var han också varmt fästad vid, dess natur och dess gamla minnen. Då Sundbyberg skulle ingå i städernas rad var han mannen att, tack vare mödosamma forskningar, kunna utarbeta en historik över platsen.

Vid vart sista sammanträffande, några dagar före hans insjuknande, dryftade han spörsmålet om ett an intimare samarbete mellan skola och hem i vår stad. Hemmet - skolan, där ägde hans intressen sina djupaste försänkningar, och for dessa var det han på skiftande satt arbetade ända fram till det ögonblick, då han nedlades på sjukbädden.

Vid hans bar stå sörjande maka, f. Sif versson, och en liten dotter samt en stor släktkrets, kolleger och många vänner.

L~ t.

D. A. Karlsson.

En i Tidaholmstrakten välkänd kommunalman, folkskolläraren David Karlsson, Valstad, har avlidit.

Han var vid sin bortgång endast 38 ar gammal och efterlämnar hustru och två barn. Han innehade flera kommunala förtroendeuppdrag och hade en talrik skara personliga vänner.

G. Ljungqvist.

Folkskolläraren Gustaf Ljungqvist i Månsarp har avlidit.

Den avlidne var född i Jönköping 1890 och har sedan 1917 beklätt kantorstjänsten i Månsarp och varit folkskollärare i kyrkskolan därstädes. Han var sedan flera ar tillbaka dirigent for manskören Sångarkamrater-na i Norra Hammar och Månsarps kyrko-kör. I det kommunala livet i Månsarp tog han livligt del och var vid sin bortgång ordförande i kommunalstämman. Han sörjes närmast av maka och fyra barn.

Anna Andersson.

I sitt hem i Backbyn har småskollärarinnan Anna Andersson avlidit i en ålder av något över 41 ar. Fröken A. var född i Söderbärke. Hon genomgick ar 1908 småskolse-minariet i Skara och anställdes omedelbart därefter vid Billsjöns skola i Söderbärke, där hon tjänstgjorde till 1912. Sistnämnda ar flyttade hon som lärarinna till Starbö skola i Norrbärke, en plats som hon sedan 1916 utbytte mot en liknande i Bacikbyn.

Ingen bör försumma
att for sina kamrater framhålla betydelsen av att hålla ett
eget exemplar av
Svensk Läraretidning

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0053.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free