- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
142

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

142

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 8

inkorporerats med Malmö. I egenskap av lärare har H. genom sin stora duglighet och sina personliga egenskaper i övrigt alltid varit högt skattad av såväl kolleger som lärjungar och målsmän.

H:s krafter ha räckt till även for offentliga värv. Sedan ett tiotal ar tillbaka ar han medlem av Limhamns kyrkoråd, där han nedlagt ett intresserat och högt värderat arbete. Under flera ar var H. föreståndare for Limhamns biblioteks- och föreläsningsförening, vilken på hans initiativ bildades ar 1901.

På sextioårsdagen blev H. föremål för varmhjärtad hyllning från flera håll. Tidigt på morgonen uppvaktades jubilaren av lärarpersonalen vid Limhamns folkskolor, vars talan fördes av tillsyningsläraren S. M. Lundström. Härvid överlämnades en minnesgåva samt en konstnärligt textad hyllnings-adress. Senare på dagen uppvaktade en deputation från olika Odd-Fellowkorporationer. Ingenjören N. Thorell frambar ordensbrödernas tack och hyllning och överlämnade en minnesgåva. Kyrkorådets i Limhamn tack och lyckönskan framfördes av kyrkoherde Sandegård. iSamtliga kyrkorådets ledamöter hade även infunnit sig. En deputation från överlärarkollegiet vid Malmö (folkskolor med överläraren J. Engdahl som talesman tolkade kollegernas honnör for den avhållne kamraten och vännen. F. ö. uppvaktade ett flertal enskilda personer med blommor, brev och telegram.

Z. Y.

Alma Larsson.

Den 4 febr. ingick lärarinnan Alma Larsson, Bergsbo mindre folkskola, Grangärde, i femtioåringarnas krets. Fröken L. ar född i Söderbärke, där hennes fader var lärare, men hennes föräldrar flyttade till Grangärde, och där växte hon upp. Hennes önskan och håg att bli lärarinna visade sig tidigt. Hon utexaminerades från seminariet i Åmål 190&. Mter någon tids vikariat i Uppland kom hon åter till Dalarna och blev anställd s-om lärarinna i Söderbärke och 1912 i Grangärde, där hon utfört ett synnerligen gott arbete. Vaken och intresserad för allt, som ror sig i den pedagogiska världen, har fröken L. städse hållit sig i första ledet, då det gällt förändringar till det bättre på undervisningens område. Hon anses ock av både överordnade, kamrater och föräldrar vara en lärarinna av »första ordningen». -Skolan har hon alltid givit hela sin kraft. Fröken L. har alltid vardt intresserad av S. A. F. och ar sedan lang tid medlem där. På sin högtidsdag blev hon uppvaktad på allehanda satt från aria morgon till sena kväll och erhöll många presenter och ett stort antal telegram. Allt vittnade om aktning och tillgivenhet.

L-n.

Frida Peterson.

Den 2:2 febr. fyllde fröken Frida Peterson vid Vittinge -kyrkskola 50 ar. Ehuru ej född i Vittinge har hon här tillbragt sina flesta ar och hör på ett särskilt sätt hit, enar både hennes farfar och farbror verkat i socknen som kyrkoherdar. Hon känner ock till Vittinge och dess folkkynne som ingen annan, och många har hon hunnit med att meddela de första grunderna av deras skolundervisning. Fröken P. ar värderad av alla for sin duglighet och redbarhet och hon har därför ock fått förtroendeuppdrag vid sidan av skolarbetet. Sa ar hon ordf. i barnavårdsnämnden och ledamot av fattigvårdsstyrelsen.

Hennes skötebarn ar dock föreläsningsför-eningen, som hon varit med att bilda. Den, som sett henne sitta i den kalla förstugan till föreläsningslokalen och sälja biljetter, förstår/ att detta intresse bottnar djupt. Det sammanhänger nog med hennes känsla för de små i samhället och- hennes egen kärlek till boken. Som människa ar hon impulsiv och originell. Vi hennes kamrater Önska- henne på högtidsdagen allt -gott för framtiden och tacka for gången tid. - ’- - E. L.

Dödsfall.

J. LYTH.

AUGUSTA KROOK.

J. Lyth.

I sitt hem i Hangvar på norra Gotland avled den 11 febr. f. folkskolläraren och organisten Johannes Lyth i en ålder av nära 63 ar. Han var en pä Gutaön välkänd man och i vida kretsar högt uppburen. Inom Odd-Fellow och Frimurarlogen d Visby var han den glade berättaren och skämtaren.

Han var en ättling av den gamla vallon-stammen på Gotland ooh av den Lythska (från Luttich = Liege) länsmanslinjen och en markant typ for den släkten. Det ar svårt att tro, att den reslige mannen ligger där sa tyst och overksam - något som han eljest aldrig var. Innerst var han en from man, men ömtålig mot övergrepp och översitteri. Då blixtrade det under ögonbrynen, ooh det var då ej lätt att stå framför.

Efter examen i Karlstad 1886 blev han lärare i Hangvar 1888 i ett arbetsamt skoldistrikt med klena skolformer oph långa vägar for barnen. Men han höll ut i 38 ar. Han hade också prövats i många andra ting: som kamrer och kassör i Hangvars sparbank, som bouppteckningsman och auktionsdtörrätta-re, som ortens juridiska rådgivare men först och sist som biodlare och trädgårdsman. Därom vittnar nu den förr sa kala platsen kring hans kyrka och skola. Det har också blivit erkänt och belönat. For länets och landets intressen stod han långt ifrån ifrämmande. Han var under ett par perioder landstings-

man. Som medborgare har L. betytt mera för norra Gotland an de flesta. Han har verksamt bidragit till medborgarsinnets väckande i sin ort, och som skolman fick han rikt tillfälle att förvalta sina pund. Det skedde icke med stora later och stora ord men med fast förpliktelse mot barn och skoldistrikt. I 40 ar var han medlem av S. A. F:s Slitekrets och var den kretsens »starke man» och -varnade skarpt mot söndringstendenserna inom karen.

Han sörjes närmast av maka och fyra söner.

O. R. Hall.

Augusta Krook.

Förra lärarinnan vid Malmö skolor Augusta Charlotta Krook avled i Malmö den 29 jan. 73 ar gammal.

Född i Höör blev hon vid 18 ars ålder lärarinna och fick anställning vid Malmö skolor. Efter en nära 40-årig verksamhet avgick hon ar 1911 med pension. Många äro de elever, som fostrats av henne under de gångna åren. I samband med sitt skolarbete var hon i 27 ar övningslärarinna vid Malmö seminarium. Många äro de småskollärarinnor, som under hennes ledning fått göra de första försöken att till de små förmedla kunskap och färdigheter. Såsom en nitisk lärarinna, varrrnt intresserad av sitt kall, efterlämnar hon ett aktat minne. –n.

Sveriges allmänna folkskollärarförening.

Folkskolans Platsbyrå.

Folkskolans Platsbyrå har nu varit i verksamhet sedan hösten 1926. Över 525 arbetslösa folkskollärare och -lärarinnor samt nära 350 småskollärarinnor ha redan varit anmälda på byrån. Många av dem ha också genom byråns förmedling erhållit anställning. Det rådande läraröverskottet gör det emellertid omöjligt för alla att erhålla en mera stadigvarande plats. För dem, som sålunda ännu ej erhållit någon tjänstgöring, sedan examen avlagts, eller för de lärare, som endast innehaft kortare vikariat, äro förhållandena ofta mycket bekymmersamma. Även någon veckas eller till och med någon dags tjänstgöring kan ha varde för dem. Det bor därför vara en bjudande plikt for varje kårrepresentant i skolråd och skolstyrelser att på allt satt söka tillvarataga dessa arbetslösa: lärares

intressen. Detta kan bi. a. ske därigenom, att skolrådens uppmärksamhet fästes på Folkskolans Platsbyrå i Stockholm, som utan alla kostnader för skoldistrikten förmedlar vikariat vid folk-och småskolor samt fortsättningsskolor. De platssökande äro hos byrån uppförda på kort, varje kort upptagande den platssökandes namn, post- och telegramadress, telefon, församling, län, examensår och -ort, betygssumma i kunskapsämnen och övningsämnen, övriga examina och meriter samt eventuell tjänstgöring. Korten äro ordnade länsvis. Genom detta kortsystem ar det möjligt for byrån att vid telefonpårlngning genast kunna lämna upplysningar om de platssökande lärarna. Efter anmodan sänder byrån omgående även förslag med betygsuppgifter på vikarier. En assistent ar fast anställd, varför under den tid byråji ar i verksamhet, 15 augusti-15 juni, förbindelse med byrån kan erhållas genom telefon i regel alla vardagar mellan kl. 10-12 och 2-4. Utan dröjsmål, kostnadsfritt och med minsta besvär från uppdragsgivarnas si-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0150.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free