- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
146

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

146

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 8

Proposition.

Fortsättningsskolan.

K. m: t har i proposition till riksdagen (nr 70) föreslagit riksdagen,

att besluta följande ändringar av de for fortsättningsskolan gällande huvudsakliga grunder och bestämmelser, med rätt för k. m: t att meddela de närmare föreskrifter, som för deras tillämpning må befinnas erforderliga :

1) I skoldistrikt, som vid folkskola anordnat obligatorisk sjunde årsklass, må för Jär-jungar, som vid läsårets slut avgått från sistnämnda klass, fortsättningsskolan kunna anordnas med allenast en årskurs, dock under villkor att årskursen omfattar minst 360 under visningstimmar.

2) För lärjungar, som genomgått en årskurs i folkskolans högre avdelning, må, efter prövning av skolöverstyrelsen i varje särskilt fall, fortsättningsskolan kunna anordnas med allenast en årskurs, dock under villkor att denna årskurs omfattar minst 180 undervisningstimmar.

3) För lärjungar, som vid slutet av läsåret avgått från sjunde årsklassen i folkskola, anordnad enligt någon av folkskolans undantagsformer och som undervisas i ettårig fortsättningsskola, inrättad på grundval av heltidsläsande folkskola, må, efter prövning av skolöverstyrelsen samt under förutsättning att fråga ar om ett mindre antal elever och att undervisning i fortsuttningsskola med minst 360 undervisningstimmar ej lämpligen kan beredas nämnda lärjungar, iortsättnings-skolkursen kunna omfatta ett mindre antal under visningstimmar an 3<60, dock minst 180 timmar.

4) Där k. m: t i särskilda undantagsfall finner skäligt sådant medgiva, må undervisningen i fortsättningsskola till någon mindre del kunna förläggas till det läsår, under vilket lärjungarna avgått från folkskolan, dock, där fortsättningsskolan ar tvåårig, under villkor att andra årskursen icke må begynna tidigare an ett ar efter första årskursens början.

Motioner,

Gymnastik med lek och idrott.

I motion nr 141, 2: a k., har.hr E. Laurell och i motion nr 139, l: a k., ha hrr A. Dahl och V. Björck hemställt, att riksdagen ville

dels besluta

att till en var av sju konsulenter för undervisningen i gymnastik med lek och idrott skall från och med den l juli 1928 utgå avlöning med 5,300 kronor, därav 3,500 kronor lon och 1,800 kronor tjiänstgöringspen-ningar, vartill komma två ålderstillägg till lönen, vartdera å 500 kronor, dock att för konsulent, som av k. m:t tillsatts genom förordnande på viss tid, lönen skall minska® med 200 kronor;

’att ortstillägg därjämte skall utgå med 400 kronor under enahanda förutsättningar som i fråga om folkskolinspektör ar föreskrivet;

att arvodet till vikarierande konsulent skall, där k. m:t ej i särskilt fall annorlunda förordnar, utgå med 4,300 kronor for kalenderår räJknat;

att högsta pensionsunderlaget för konsulent skall utgöra 4,300 kronor; samt

att for expenser skall till konsulent utgå ersättning med 500 kronor för ar i enlighet med de närmare bestämmelser, som gälla i fråga om folkskoilinspektör;

dels föreskriva, att for åtnjutande av de fö-

reslagna avlöningsförmånerna ävensom av tillfällig löneförbättring, skola gälla i tillämpliga delar enahanda villkor och bestämmelser, som i sådant hänseende äro stadgade angående avlöningsförmåner åt folkskoleinspektörer m. m.;

dels i riksstaten uppföra ett ordinarie förslagsanslag till avlöning m. m. åt konsulenter for undervisningen i gymnastik med lek och idrott vid rikets folkskolor m. fi. läroanstalter med ett belopp av 42,000 kronor.

Låroverksbiblioteken.

I motion nr 59, l: a k., ha hr Oscar Olsson och Ivan Pauli hemställt,

att riksdagen matte for budgetåret 1928- 29 bevilja dels, med uteslutande av det i reservationsanslaget till de allmänna läroverken ingående särskilda anslaget av 16,000 kronor till biiblioteikarier vid nämnda läroverk, ett ordinarie förslagisanislag å 69,900 kronor till arvode åt bibliotekarier vid de a/llimänna läroverken, dels ett-extra förslags-finslag å 188,800 kronor till bokinköp och bindning vid de allmänna läroverkens bibliotek, dels ock ett extra reservationsanslag å 2’2,000 kronor till diverse utgifter vid samma bibliotek.

jCifterafar.

Landsvägsriddare p^ romarvägen.

Av Harry Blomberg. Wahlström & Widstrands förlag. Pris 7: 75.

Det ar roligt med originella människor. Harry Blomberg, som förut berest Island och Färöarna och från dessa färder meddelat medryckande skildringar, företog förra sommaren en re,sa till den stad, dit alla vägar påstås bära, men han gjorde resan på sitt originella vis.

I stället för att begagna de vanliga fortskaffningsmedlen och de traditionella, nötta färdvägarna företog han på pilgrimers och hantverksgesällers vis färden medels apostlahästarna. Naturligtvis kom han härigenom naturen och människorna vida närmare, an vad den kan göra, som företager färden medels de modärna fortskaffningsmedlen: järnväg, båt, bil eller flygmaskin.

Åtföljd av en vän startade han från Eotterdam i början av maj förra året, och fram i juli voro resenärerna framme i Rom. De genomvandrade först,-följande floden Lech, Nederländerna, av vars idoga, välmående och renlig-hetsälskande befolkning de mottogo de angenämaste intryck. I Tyskland följde vandrarna Rhen anda ned till Basel, varefter resans höjdpunkt nåddes i Schweiz och framför allt i Luzern. Vägen över Alperna togs genom passet S: t Gotthard och var ej utan sina äventyr. Vid värdshuset i Goschenen, just där S: t Gotthardstunneln börjar, styrkte sig resenärerna lekamligen for den prövande marschen, men förf. nämner ej, om de sammanträffade med den kände hotellvärden-romanförfattaren Ernst Zahn. Eller har denne numera upphört att sörja for människors lekamliga behov for att uteslutande agna sig åt deras själaspis 1 Via Milano-Genua, Florens, Pisa m. fi. klassiska orter

går färden sa vidare genom Mussolinis land fram till den eviga staden.

En dylik fotvandring kan naturligtvis, om man besjälas av den ratta färdglädjen och har ögon och oron oppna, bli av ett enastående intresse, och uppenbarligen har det inte brustit förf. någonting i dessa avseenden. Berättar-glädje och berättartalang besitter han också i särdeles hög grad. Boken överflödar av lustiga situationer och intressanta färdintryck, ty den ena dagen var aldrig lik den andra. - När man lägger boken ifrån sig - det kräves verklig självövervinnelse for att ej avverka den i ett sammanhang - sa tycker man sig i de bada resenärernas sällskap ha traskat med på de dammiga landsvägarna i mellersta och södra Europa, och man har fått sitt kunskapsförråd om »bröder och systrar i främmande land» åtskilligt tillökat. Bokens värde ökas också av att förf: s kamera har varit i livlig verksamhet under färden.

Edvin Aspling.

Folkskolans skrivkurs, häftet 2 (Filip Holmqvist^ skrivmetod) har nu utkommit och innehåller tillämpningsövningar pä lilla alfabetet samt siffrorna. Den skrivmetodiska utformningen ar genomförd med fast hand och bokstavsfrekvensen god. Som repetition på häftet l komma lilla alfabetets bokstäver efter svårighetsgrad, därpå de skrivtekniska övningarna med samman-skrivning av de inlärda typerna och slutligen tillämpningsorden. Ordvalet ar gott.

Siffrorna uppbyggas som bokstäverna ef ter svårighetsgrad med hjälp av en enkel konstruktion och inprickning, den senare avsedd att ifyllas av barnen.

Sa snart sifferformen ar klar, måste den helt naturligt ytterligare övas och innötas. Detta sker bäst genom spaltskrivning. Häftets sista sida, helt ägnad åt siffrorna, lämnar förträffliga anvisningar på detta tillvägagångssätt.

Gratisexemplar av Folkskolans Skrivkurs l och 2 kunna enligt annons i dagens nr rekvireras hos förläggaren, Göteborgs Litografiska Aktiebolag, Göteborg. Försumma icke att taga kännedom om detta arbete. Det bor prövas i varje skola. B-n.

Nytt i bokhandeln.
P. A. Norstedt & Söners förlag:
Illustrerad skol- och exkursionsflora över Sveriges kärlväcoter, utgiven av C. A. M. Lindman. 4 kr. 25 öre.
Ordlista till Jolly english, utgiven av W. Uhrström, l kr. 60 öre.
Örebro missionsförenings förlag:
Predikantens rådgivare, översättning och bearbetning av Carl Andin. 3 kr.
J. A, Lindblads förlag:
Förordningar om folkskolor och fortsättningsskolor samt kyrkostämma, kyrko- och

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0154.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free