- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
217

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 12

SVENSK LÄKARETIDNING.

217

de över deras skolor», ar nog närmast sagt för att förskräcka dem, som ej tänka sa mycket själva.

»Vill man vinna en reell lättnad av skattrycket, har man att gå andra vägar», säges det. Vilka dessa vägar äro kan man ju sa väl förstå. Det ar väl ungefär som det citerades i nr 8 av Sv. Ltg: »Bort med folkskolan!» Det bleve ju då lindring i skattbördorna.

Och som slutkläm i ovannämnda tidningsartikel heter det: »Äras den, som äras bor! Det w* vämsterns skotpoUtity - i Rydénsk anda - som gjort vart skolväsen sa orimligt dyrt.» Sa nu veta vi det.

A. -n.

Opinionsmöte mot mindervärdiga veckotidningar.

Arbetarnas bildningsförbunds gävleavdelning och studieeirkelf olket i Gävle hade nyligen på läroverkets aula anordnat ett opinionsmöte mot de mindervärdiga veckotidningarna. Mötet hade samlat en publik på cirka 250 personer.

Mötet inleddes med ett anförande av läroverksadjunkt Mauritz Sterner, som påpekade vådan av den miljöpåverkan, som utgår från den mindervärdiga förströelseläsningen, speciellt de överflödande veckotidningar av fabriksmässig typ, som synas på väg att uttränga verklig litteratur.

For en ny istid behövs det enligt geologerna endast en temperatunminskning av några grader. Mot en geologisk isperiod ha vi intet skydd, men mot den andliga istiden kunna vi värja oss genom att söka hoja den andliga temperaturen. Detta sker genom att icke nöja oss med annat an fullgott andligt bränsle, en litteratur, som ar värdig var tid och vårt eget släkte med dess rastlösa andliga verksamhet på alla områden.

Fröken Jenny Wahlman höll därpå ett inledningsanförande i frågan.

Tal. upptog därvid till granskning en veckas produktion på området och lät ett tjugutal veckotidskrifter undergå ett både spirituellt och obarmhärtigt nagelfarande, alltifrån de »flotta» herr- och damtidningarna på ex-traiglatt tjockt papper och ner till litteraturarten Triumf. De goda och värdefulla sidorna hos de olika produkterna förbisågos icke, men den förhärskande själlösheten, banaliteten och värdelösheten sattes i .skarp belysning.

Den därpå följande diskussionen rörde sig huvudsakligen om det framlagda resolutionsförslaget och resulterade i en omredigering i vissa delar och ett modererande av vissa uttryck i det första förslaget, som bi. a. innehöll e£t framhållande av sex veckotidningar såsom varande mest mindervärdiga. Detta brännmärkande ansågs dock av några talare som möjligen innebärande orättvisa, och sedan tilläggs- och ändringsförslag framförts av bi. a. tomminister Jonzon, rektor Karsberg, folkskolläraren Löfgren och dr Nordlander, antogs enhälligt följande uttalande:

Ett antal av cirka 250 för folkbildningsarbetet intresserade medborgare i Gävle, ram-

lade till möte för att överlägga om åtgärder mot de mindervärdiga veckotidningarna, vilja härmed göra följande uttalande.

Gynnad av krigs- och efterkrigsårens intellektuella och moraliska depression med dess speciella form av »företagaranda», har i vart land en yppig vegetation av allsköns »hemtidningar», »veckotidskrifter», »magasin», »journaler» och »familjetidningar» spirat upp. Av dessa pressalster torde några få ur folkbildningssynpunkt vara oangripliga, och att på detta område draga en skarp skiljegräns mellan värdefullt och mindervärdigt later sig näppeligen göra, helst som vissa veckotidningar bland massan av mindervärdigt gods också råka få med en och annan värdefull artikel. Det torde vara särdeles lätt att uppräkna ett icke ringa antal veckotidningar och tidskrifter av en typ, som man utan tvekan genomsnittligt kan åsätta mindervärdighetsstäm-peln. Utan att allvarligare sara vad man i dagligt tal kallar god moral ar dock denna slags »litteratur» med sina falskt uppkonstruerade konflikter, sina tarvliga sluteffekter, sin osunt uppjagade erotik, sin sentimentala gottköpsromantik, sin for all verklig humor främmande »komik» av sådan art, att den måste utöva ett allt annat an önskvärt inflytande på särskilt de yngre läsarnas känslo-och fantasiliv, deras verklighetssinne, omdömeskraft och handlingsduglighet. Även det sätt, på vilket utgivarna och deras pressalster genom de ständigt återkommande pristävlingarna vädja till läsarnas hasardspelsbegär, måste betecknas som fördärvbringande.

Då vi besinna det mödosamma arbete och de ofantliga kostnader, som årligen nedlägges i vart land för att hoja vårt folks kulturella nivå, kunna vi icke längre stillatigande bevittna detta raseringsverk.

Vi vilja icke heller underlåta att ge uttryck åt var förvåning över de ofta förekommande, berömmande uttalanden av annars for vederhäftighet kända personer, varmed somliga av dessa ganska tarvliga publikationer ståta.

iVi rikta härmed en allvarlig vädjan

till bok- och tidningsförlagen att besinna sitt ansvar för vårt folks andliga odling och att vaka över kvaliteten av varje av dem utgivet tryckalster,

till alla ansvarskännande enskilda att för egen del med största noggrannhet välja sin förströelseläsning, att, i den man det ar möjligt, motarbeta spridningen av mindervärdiga pressalster, att genom inköp av goda böcker förse sig med en egen boksamling, att utnyttja de allmänna bibliotekens bokskatter,

till skilda organisationer överallt i landet att genom anordnandet av opinionsmöten eller vidtagandet av andra lämpliga åtgärder verka for att den mindervärdiga fö«rströelselek-tyrens skadeverkningar i största möjliga utsträckning motverkas.

Barnteatern.

Bland pressens vänliga omdömen om Svensk Läraretidnings Förlags publikationer i julas märkes nedanstående, vilket kan vara av ett visst varde för lärare och lärarinnor, när f-rågan om uppförande av små teaterpjäser i skolorna nu åter blir aktuell till våren.

»... Var tids barn, som vilja spela teater, behöva inte’ klaga över att det ar brist på sagospel. Ni ha eder säkert bekant, att i undertecknads häfte »Vilken pjäs ska vi spela?» finns anvisning på omkring 90 sagospel. Sen det trycktes, ha ytterligare några sagospel utkommit. Och just i dessa dagar har Svensk Läraretidnings förlag sänt ut två nya samlingar - den sjätte och sjunde - pjäser. Det ar n: r 123 ocli 124 i Barnbiblioteket Saga. Liksom de föregående samlingarna pjäser heta

även dessa Barnteatern. (Vid beställning ar lämpligt ange Saga n: r 123 och 124.) Sjätte samlingen av Barnteatern (n: r 123) innehåller sex pjäser av olika författare, bi. a, av Anna Wahlenberg och Elsa Beskow. Den senares Lucialek, De tre julklapparna, passar utmärkt för våra små ungdomsloger och barntempel, som ej ha råd till eller plats for vidlyftiga scenanordningar och dräkter. Scenen ar en skogsväg och de uppträdande fem - jultomten, Lucia, en fattig mor och hennes två barn. - Även en annan, julpjäs förekommer, nämligen Tomtefar av Carlo Keil-Möl-ler. Den har for något ar sen uppförts på Hälsingborgs stadsteater. Emellertid torde det observeras, att denna pjäs icke utan författarens medgivande far uppföras å scen.
Sjunde samlingen av Barnteatern ar precis som den vore skriven for våra ungdomsloger och barntempel. Boken innehåller tio pjäser och alla äro sådana, att även de minsta föreningar utan svårighet kunna uppföra dem, om de sa vilja vid ett vanligt vardagsmöte. Med undantag av den första, »Prinsessan och svinaherden» av Gerda Meyerson, äro pjäserna enaktare och de uppträdandes antal två till sex. Elsa Beskows »När det gamla året går» har till exempel tre uppträdande och enklast tänkbara scenanordningar. Köp genast boken, sa hinna ni läsa in dialogen till nyårsmötet! - En liten enkel dialog for två personer ar Ina Loos »När Johan skulle gifta sig». - Julia Swedelius »Fru Musicas döttrar» (7 uppträdande) ar en liten pjäs, som försvarar sin plats på en verkligt fin fest. Denna pjäs säger sa många vackra sanningar om värdet och skönheten i vara gamla vackra folkvisor och var allmogemusik och pekar på det värdelösa i dagens jazzmelodier och slagdängor med dess slam-siga och fåniga ord och innehåll. Ett utmärkt program för en fast eller ett möte i ungdomslogen vore just att få någon att ’först hålla ett kort föredrag om musikens och sångens makt, därefter uppföra sagospelet och slutligen låta publiken njuta av folklåtar å fiol samt folkvisor med eller utan ackompanjemang. Det vore ett roande och fostrande program.
Alltså: alla ungdomsloger och barn-tempel tillrådas att för sitt bibliotek inköpa sjätte (Saga n: r 123) och sjunde (Saga n: r 124) samlingen av Barnteatern. Finns i närmaste bokhandel. Vardera boken kostar 2 kr.
Även i barnkalendern Fågel Blå från samma förlag finnas två sagospel. »Julafton i torpstugan» av Axel Söderström kan lätt inläras och arrangeras ...»
Saida EMwndl Norgren
i »Daggdroppen».
Anmälan om ändrad adress for tidningens postbefordran skall göras å posten, ej hos oss.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0225.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free