- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
254

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

254

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 14

en kommande, kanske näraliggande tid förbehållet att se hans ideer på detta område förverkligade.

Dr Néanders verksamhetstid inom södra Ångermanland blev kort, men hans minne skall bland dess lärarkår leva i varaktig hågkomst. .For denna kår var han den vidsynte fackmannen, den urbane förmannen och den personlige vännen.

Erik Norberg.

David Nissar 50 ar.

Då en person i lycklig besittning av andlig och kroppslig hälsa fyller sina 50 ar, blir en erinran om vad han uträttat icke ett bokslut utan snarast en inventering av befintliga tillgångar.

Innan David Nissar ar 1926 förord-nades till rektor vid Örebro läns landstings småskolseminarium, hade han under ett kvarts sekel stått i tjänst hos det svenska folkskolväsendet. Nästan hela denna tid hade han varit fast vid samma ort och samma läroanstalt, Strängnäs stad och Strängnäs folkskol-seminarium. Det ar i hans egenskap av lärare vid detta seminarium och medborgare i den gamla förnämliga sörmländska stiftsstaden som jag" haft förmånen att göra hans bekantskap och att under ett antal ar vara hans arbetskamrat.

Allt ifrån Strängnässeminariets upprättande eller rättare återupprättande ar 1901 hade Nissar tillhört seminariet. Med rektor Sven Lundqvist delar han måhända mer an någon av sina medlärare förtjänsten av seminariets lyckliga uppbyggande och grundläggandet av dess goda traditioner. Sin huvuduppgift i seminariearbetet fick han snart nog i föreståndarskapet for övningsskolans s. k. högre avdelning, 7: e och 8: e folkskolklasserna, där han skötte undervisningen helt eller delvis i olika ämnen : kristendomskunskap, matematik, historia, tyska m. fi. Men han tjänstgjorde också i andra avdelningar av övningsskolan och hade naturligtvis sin

dryga ^npart i arbetet for semmarieele-vernås, praktiska utbildning. I seminarieklasserna meddelade han i samband härmed undervisning i. metodik och undervisade olika ;tider även i andra ämnen, såsom pedagogik och den inledande kursen i ekonomilära. Hur han gjorde sin ,safe torde vara onödigt att omtala; seminariet förfogade över många utmärkta lärarkrafter, och att Nissar var en av de främsta, därom råder nog bland lärjungar och kamrater en stadgad mening.

Var han en god kraft i seminariearbetet, både i klassen och i kollegiet, var han det emellertid icke mindre i det medborgerliga arbetet inom Strängnäs samhälle. I tolv ars tid tillhörde han stadsfullmäktige och under åtskilliga ar stadsfullmäktiges beredningsutskott. Det ar i vara partitider vart att konstatera, att även en person, sa foga parti-betonad som David Nissar, kan vinna stort och varaktigt inflytande i sin orts kommunala liv. Klokhet, saklighet, ett redbart och enkelt framträdande ge ännu i dag sin man betydenhet och anseende, alla partimotsättningar och politiska spelregler till trots, I skolråd, kyrkoråd och barnavårdsnämnd - de utgjorde i Strängnäs till 1926, då folkskolväsendet lades under den borgerliga kommunen, en enda korporation - var Nissar givetvis ledamot, och hur insiktsfullt och kraftigt han som sådan medverkade i arbetet på folkskolväsendets främjande ar jag i tillfälle att vitsorda. Även mera omedelbart har Nissar tjänat sin stads folkskolväsen. När den nya fortsättningsskolan under de försvårande omständigheter, som krisåren framkallat, skulle göra sin i varje fall besvärliga start, påtog sig Nissar skolrådets uppdrag att som fortsättningsskolans överlärare lotsa den igenom de första och värsta vansklig-heterna.

Vid några tillf allen har Nissar haft skolöverstyrelsens förordnande att vara folkskolinspektör. Som sådan har han tjänstgjort dels kortare tider i Södermanland under ordinarie inspektörens semesterledighet, dels något längre perioder, då han omhänderhaft ett av inspektörsområdena nere i Västergötland.

Först och sist ar Nissar skolman. Jag vet inte, vad som skulle kunna betaga honom intresset for skolan, for ungdomen och barnen. Bland sina skolbarn och seminarieelever har han känt sig hemma, och sällan var han sa väl till mods, som när han efter läsårets slut fick skudda strängnässtoftet av sina fötter och med en flock förnöjda ungdomar ge sig av på en skolresas äventyr och vedermödor. Den lilla förening av lärjungar och f. d. lärjungar i hans »högre avdelning», som han bragt till stånd - den hade av någon anledning givit sig det snälla och poetiska namnet »Violen» - förde en livaktig tillvaro linder hans omvårdnad. Genom deltagande i feriekurser, genom studier och

upprepade utomlandsresor har han vidgat sina kunskaper och sin människokännedom, allt i syfte att oka sin lärar-duglighet. Som läroboksförfattare har han försökt sig, då han for några ar sedan tillsamman med Sven Wikberg utgav en läsbok för fortsättningsskolan. Den handlar om jordbrukslivet, ty Nissar ar inte for intet född och uppfödd i ett lantbrukarhem på den bördiga östgötaslätten. Foga angelägen att framträda har han endast då och då, när anden fallit på honom, skrivit en artikel i skolpressen eller tagit till orda på ett lärarmöte. Mest har han låtit hora sig i den lilla strängnäskretsen av S. A. F., där han under en följd av ar var ordförande. Det satt, varpå han ledde kretsmötena, har gjort dem för oss deltagare till trevliga och innehållsrika minnen. All Nissars verksamhet i och utom skolan ar personligt präglad. Dess utmärkande drag ar ett djupgående etiskt intresse i förening med en i det hela optimistisk syn på livet och människorna.

För sitt nya varv som seminarierektor ar Nissar uppenbarligen väl förberedd genom hela sin föregående verksamhet. Hans begåvning och hans personlighet göra honom i ovanlig grad skickad till arbetsledare, framför allt till ledare av arbetet vid en lärarbild-Bingsanstalt. De gångna arbetsåren, som givit honom en stor fond av erfarenhet, ha också skänkt honom en stor krets av personliga vänner, och då han nu den 10 april begår sin femtioårsdag, gå mångas tankar till hans och hans unga hustrus hem i Örebro med varma välönskningar för framtiden. Vi säga David Nissar tack for vad han redan uträttat och hoppas, att han ännu skall ha mycket ogjort i livet,

H. D.

En av Nissars förra lärjungar skriver bi. a. till Sv. Ltg:
Lärarkallet satte David Nissar högt. Han talade ibland med oss om dess höghet och ansvarsfullhet, och jag ar saker om att de intryck vi då mottogo ännu sitta kvar i själen hos många av oss. Aldrig ha vi val livligare an under dessa stunder kant fattigdomen i den uppfattning, som betraktar lärargärningen endast som en födkrok. Nissar förmådde att sprida ett ideellt skimmer över lärarens kall; han kunde framställa for oss var kommande gärning i belysningen av de hundratals mottagli-" ga barnasjälarna, som vi skulle få att leda och fostra.
For de flesta av oss framstår säkerligen David Nissars lärargärning fortfarande som det föredöme, som vi i vårt arbete vilja likna. Vi tacka honom för vad han genom sin personlighet givit oss och önska honom en fortsatt lika gagnerik verksamhet under kommande ar.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0262.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free