- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
255

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 14

SVENSK LÄKARETIDNING.

255

Bondeförbundet i Dalsland.

Den 10 mars höll Dalslands bondeförbund ordinarie kret&stämma i Mellerud, I Älvsborgs lans Annonsblad for den 17 mars refereras förhandlingarna vid den s. k, stämman. Ur referatet må liar återgivas följande:

Enligt förslag av arbetsutskottet beslöt stämman att hemställa till förbundsstämman att första programpunkten i Bondeförbundets program till kommande riksdagsmannaval matte få följande formulering:

Lag och ordning äro de grundpelare, på vilka det svenska .samhället sedan uråldriga tider uppbyggts. Svensk folkstyrelse skall även fortfarande byggas på ordningens, lagens och rättens fasta grund. - Kristen tro och livsåskådning skola bibehållas och kraftigt värnas såsom grundval för var folkuppfostran och vårt undervisningsväsende. På grund härav vill Bondeförbundet arbeta för att kristendomsämnet i undervisningsplanen för rikets folkskolor matte erhålla samma antal veckotimmar som det ägde före 1919 ars skolreform. De oersättliga världen för både nutid och framtid, som finnes i kristendomens väsen få icke givas till spillo. Alla goda krafter såväl inom statskyrkan som frikyrkorna böra medverka till detta mal.

På grund av i riksdagen framförda motioner om lönförbättring for lärarkåren vid rikets folk- och småskolor begärde riksdagsman Lindgren att stämman måtte göra ett uttalande i denna fråga. Efter en livlig1 diskussion, vari flera talare gåvo uttryck åt sin förtrytelse över dessa ständiga klagomål från lärarkåren vid Sveriges folk- och småskolor, beslöts göra följande enhällig^ uttalande:

Vi veta visserligen, att Sveriges folkskol-lärarkår i lönhänseende befinner sig något under andra i statens tjänst varande befattningshavare i liknande samhällsställning, som fått sina löner reglerade efter ar 1919. Men denna orättvisa måste utjämnas på det sättet, som ar det enda normala, att en grundlig nedskärning göres å de statstjänares löner, som blevo fastställda just under den dyraste kristiden eller närmast därefter. Ty vid en lönreglerings fastställande skall man naturligtvis icke stirra sig blind endast på den eller den tjänstmannagruppens löner utan jämförelsen måste också utsträckas till de bredare lagren av Sveriges, folk, arbetare och bönder. Och gör man detta, måste man konstatera, att lärarkåren redan ar överbetald(!) med den lön, som nu gäller. Vi hemställa därför till vara representanter i den lagstiftande församlingen att göra allt vad göras kan för att icke blott .förhindra den ökade miljonrullningen till .statstjänstmännens löner utan i stället med alla krafter försöka att minska densamma. Ty först när detta skett till en viss gräns, kan man vänta, att normala förhållanden återigen skola inträda.

Detta dalsländska bondeförtbund föregiver sig vilja »kraftigt varna» om kristen tro och livsåskådning, när det gäller folkuppfostran. »De oersättliga värden, som finnas i kristendomens väsen, få icke givas till spillo». Hur skulle det vara, om det högst kristliga bondeförbundet också skulle tillämpa en smiti-la av kristlig kärlek och rättfärdighet i sin egen politik mot uppfostrarna? Att

fora fagert tal på tungan ar en lätt sak. Tyvärr låter den lika lätt förena sig med att i praxis »giva de oersättliga värdena till spillo».

Ny författning.

I Svensk författningssamling har utkommit följande nya författning:

K. m:ts kungörelse

om ändring i vissa delar av förnyade instruktionen den 15 december 1914 (nr 489) för folkskolinspektörer;

given Stockholms slott den 9 ’mars 1928.

K. m:t har funnit gott förordna, att §§ 2, 3, 11, 13, 23, 24 och 32 i förnyade instruktionen den 15 december 1914 för .folkskolinspektörer, §§ 2, 11 och 13 i nedan angivna delar, skola erhålla följande ändrade lydelse samt att i stället för den genom kungörelsen den 8 maj 1925 (nr 130) med vissa föreskrifter i anledning av lagen om samhällets barnavård upphävda § 6 av nämnda instruktion skall i instruktionen inflyta en ny § 6 av nedan angivna lydelse.

1. Beträffande folkskolor och småskolor tillkommer det inspektör att verka for och. i den mån det ar honom möjligt, övervaka

att skolväsendet - - - till varandra;

att var och en av de (Särskilda skolorna anordnas efter den enligt gällande undervisningsplan iför rikets folkskolor bästa form, som med hänsyn till rådande förhållanden ar möjlig, varvid särskilt skall beaktas, att folkskolor med halvtidsläsning få förekomma endast där heltidsläsning på grund av gles befolkning och . langa skolvägar icke kan anordnas, samt att mindre folkskolor få förekomma endast där skolområde har sa avskilt läge och sa litet barnantal, att for dithörande barn folkskola ej skäligen kan ’upprättas;

att lärotiderna - – - ändamålsenliga fortgång;

att lärare–––––-nödiga förutsättningar;

att de–––––-föranleda undantag;

att samtliga de for olika slag av skolor föreskrivna kunskaps- och övningsämnena förekomma vid undervisningen, att övriga ämnen, som författningsenligt under vissa förutsättningar böra eller kunna förekomma vid undervisningen, även däri upptagas, samt att skolans läroplan ar enligt givna föreskrifter uppgjord i anslutning till gällande undervisningsplan för rikets folkskolor och lämpad efter föreliggande förhållanden:

att å skolans arbetsordning de olika arbetsuppgifterna med avseende på ordningsföljden anpassas efter sin art och sitt inbördes sammanhang samt de anspråk de ställa på barnens arbetskrafter;

att lärarna - .- - med hemmen;

att barnen enligt gällande bestämmelser erhålla undervisning om hälsolärans viktigaste grunder samt om njutningsmedlens natur och verkningar;

att barnen - - - lämpligt satt;

att barn,–––––särskild uppmärksamhet;

att skolorna - - - sådan materiell;

att lämpliga–––––-föreskriven ordning;

att skollokalerna äro i fråga om storlek och form, inredning, belysningsförhållanden, uppvärmning och luftväxling inrättade med hänsyn till sina särskilda ändamål och i överensstämmelse med sundhetens fordringar samt att de bostäder, som äro upplåtna åt den vid skolan anställda personalen, äro anordnade i enlighet med gällande föreskrifter;

att skollokalernas - - - tillfredsställande satt;

att skolornas - - - val vårdas; samt

att förteckning - - - och ordentligt.

2. Det tillkommer .- - - inspektör an-ställes.

3. För att - - - för folkskolväsendet.

Med fowtsättningsskolor tillkommer det inspektör att enligt gällande bestämmelser i tillämpliga delar taga enahanda befattning, som enligt § 2 åligger honom beträffande folkskolor och småskolor.
§ 6.
I fråga om sådan skolverksamhet för i skolåldern varande barn, som ar anordnad vid statsunderstödda sjukvårdsanstalter, har inspektör att utöva den tillsyn, som tillkommer honom enligt därom givna särskilda .föreskrifter.
§ H.
1. Den tillsyn över skolväsendet, som, på satt i §§ l-9 sägs, åligger inspektör, har han att i främsta rummet utöva genom besök i de olika skoldistrikten och där befintliga skolor. Vid dessa besök har han särskilt att, i den mån förhållandena sådant påkalla och medgiva, göra sig underrättad om huruvida föreskrivna reglementen, ordningsstadgar, läroplaner och arbetsordningar finnas och blivit i behörig ordning uppgjorda och .fastställda ävensom huruvida desamma tillämpas’, åhöra undervisningen, taga kännedom om av barnen utförda skriftliga arbeten, teckningar m. m., granska skolornas anteckningsböcker samt besiktiga skollokaler med tillhörande materiell och inredning, uthus, skolgårdar och lekplatser, skolträdgårdar och för skolornas personal upplåtna bostäder med tillhörande ekonomibyggnader. 2. Inspektören bör - - - för detsamma.
§ 13.
1. Såvitt möjligt .- - .-. funnit anledning.
2. När inspektör anser sådant ändamålsenligt, må han genom vederbörande ordförande sammankalla ledamöterna i skolråd eller skolstyrelse till överläggning med inspektören och ordföranden om frågor, som angå skolväsendet.
3. Därest statens folkskolinspektör funnit anledning att till enskild lärare i skoldistrikt, varom i § 9 mom. 2 .förmäles, framföra erinringar, råd och anvisningar, skall han under besöket lämna meddelande härom till vederbörande kommunal inspektör eller överlärare.
Anordnas i här avsett distrikt sådan överläggning med ordföranden^ och ledamöterna av skolråd eller skolstyrelse, som i mom. 2 sägs, bor inspektören jämväl söka bereda kommunal inspektör eller överlärare tillfälle att i överläggningen deltaga.
§ 23.
1. Inspektör skall för varje halvår enligt anvisningar, som skolöverstyrelsen äger att meddela, till överstyrelsen avgiva kort redogörelse, innehållande uppgift om de skoldistrikt och de särskilda skolor, i vilka han verkställt inspektionen, samt om de dagar, då inspektion förrättats.
2. Därutöver skall inspektör årligen senast den 31 december till överstyrelsen och till vederbörande domkapitel efter av överstyrelsen föreskriven plan avgiva berättelse rörande skolväsendets tillstånd och utveckling under det senast tilländalupna redovisningsåret, räknat från och ’med den l juli till och med den 30 juni.
§ 24.
1. Det åligger inspektör att, enligt skolöverstyrelsens närmare bestämmande, fora erforderliga dagböcker och liggare samt att i avseende å expedition av utgående skrivelser och vård av inkommande handlingar ställa sig till efterrättelse de föreskrifter, som meddelas av överstyrelsen.
2. Folkskolinspektör har att varje ar före den l april till skolöverstyrelsen, enligt de närmare anvisningar överstyrelsen äger meddela, avlämna förteckning över de före utgången av nästföregående kalenderår till honom inkomna ärenden, vilka icke inom två

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0263.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free