- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
327

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 17

SVENSK LÄRARETIDNING.

327

Småskollärarinnors utbildning till folkskollärarinnor.

Statsutskottet har avstyrkt hrr Oscar Olssons och R. Wagnssons motion I: 96 (ISv. Ltg nr 5) om ett anslag å 1,800 kr. till utarbetande av en studiehandledning for inträdessökande till vid folkskolseminarium anordnad tvåårig kurs för småskollärarinnors utbildning till folkskollärarinnor.

Gymnastik med lek och idrott.

Statsutskottet har avstyrkt motionerna 1:139 och II: 141 (Sv. Ltg nr 8) angående anslag till sju konsulenter för undervisningen i gymnastik med lek och idrott men i stället föreslagit en skrivelse till k. m: t. Utskottet yttrar därom bi. a.:

Då frågan om särskilda gymnastikkonsu-lenter icke torde stå i ett sa nära sammanhang med spörsmålet om gymnastiska centralinstitutets omorganisation, att ej den förra frågan kan lösas oberoende av den senare, håller utskottet fore, att ett ytterligare uppskov ej ar önskvärt, utan att det tvärt om måste betraktas som en betydelsefull angelägenhet att snarast möjligt få till stånd en .organisation, som kan möta, leda och ordna de i stark utveckling stadda strävandena för en förbättrad ifysisk .fostran åt ungdomen. I betraktande alltså av den stora betydelse, som enligt utskottets mening bör tillmätas nu ifrågavarande angelägenhet, anser utskottet, att åtgärder snarast böra vidtagas for realiserande av de synpunkter och förslag, som innefattas i ovanberörda motioner. Det synes emellertid utskottet icke tillrådligt, att förslaget nu av riksdagen bifalles, men vill utskottet föreslå, att riksdagen i skrivelse till k.’in:t anhåller, att k. in:t må till nästkommande ars riksdag framlägga förslag i ämnet.

Folkskollärarinnor på småskol-stadiet.

Statsutskottet har avstyrkt motionerna 1:97 och 11:98 (Sv. Ltg nr 5) angående folkskollärarinnor på småskol-stadiet.

Folkskolorna.

Statsutskottet har avstyrkt hr Arne Forsells m. fi. motion II: 251 angående ändring av det ordinarie förslagsanslaget for avlöning åt lärare vid folkskolor till ett anslag, som icke får överskridas. För denna sin avstyrkan har utskottet lämnat följande korta och skarpa motivering:

Vad vidare beträffar det i hr Forsells m. il. ovanberörda motion (II: 251) framburna yrkandet, vill utskottet framhålla, att detsamma i sig innefattar förslag av beskaffenhet att över huvud nu icke kunna genomiföras; då dessutom ett godtagande av de grunder, på vilka motionen bygger, skulle ej endast leda till en stagnation ooh tillbakagång av det i utveckling stadda folkskolväsendet utan även bidraga till ett obehörigt intrång på den kommunala självbestämningsrätten på skolväsendets område, har utskottet ansett sig böra avstyrka motionen, helst utskottet dessutom har sig val bekant, att statsmakterna med uppmärksamhet och intresse följa .utvecklingen av förhållandena inom folkskolväsendet.

Inackorderingsbidrag.

Statsutskottet har avstyrkt motionerna I: 60, II: 158 och 337 (Sv. Ltg nr 5 och 6) angående höjande av det ordina-

rie anslaget till inackorderingsbidrag för vissa barn i de tre nordligaste lä-iien samt utsträckning av anslagets användning även för Västernorrlands län.

Utskottet finner visserligen de motionsvis framlagda förslagen, vilka åsyfta en utvidgning av ifrågavarande ’verksamhet, vara värd allt beaktande, men anser sig utskottet likväl icke böra på grund av enskilda motioner nu förorda en utökning av eller en vidgad ram för användningen av det anslag, som nu utgår för ändamålet.

Läkarundersökningar i folkskolorna.

I anledning av fru Ottilia Nordgrens motion, II: 223, angående läkarundersökningar i folkskolorna har statsutskottet avgivit följande utlåtande:

Den fråga, som i motionen beröres, anser utskottet förtjänt av allvarlig uppmärksamhet. Vid de allmänna läroverken ar förmedelst statsåtgärder sörjt for läkarundersökningar och läkarvård åt eleverna därstädes, och någon anledning, varför ej en i viss mån motsvarande omvårdnad bor ägnas barnen vid folk- och småskolorna, synes icke kunna förebringas. Det intresse for det uppväxande släktets hälsotillstånd, som möjligen kan förefinnas i en eller annan kommun, bör stödjas av det allmänna, och ett statsingripande på detta område ar jämväl ägnat att leda andra ^kommuners uppmärksamhet på frågan. Givetvis ar ett fullföljande av motionärens förslag förenat med vissa kostnader, men enligt utskottets mening böra dock dessa kostnader kunna hållas inom skälig ram. S j älvfallet bör tillses, att det allmänna träder hjälpande emellan främst inom de ekonomiskt sämst lottade kommunerna.

For att emellertid en eventuell utredning ej allenast skall taga sikte på läkarundersökningar utan jämväl på därav betingade åtgärder, vill utskottet föreslå, att utredningen även omfattar eventuella åtgärder for ett övervakande av skolbarnens hälsoförhållan-den. Utredningen synes böra inskränkas till landskommuner.

Utskottet hemställer alltså,

att riksdagen må, i anledning av ifru Nordgrens ovanberörda motion (II: 223) i skrivelse till k. m: t hemställa, det k. m: t täcktes låta utreda,, huruvida och på vilka villkor samt efter vilka grunder bidrag av statsmedel må kunna utgå till kommuner och skoldistrikt på landsbygden for läkarundersökningar av skolbarnen och övervakande i övrigt av barnens hälsoförhållanden vid folk- och småskolorna.

Repetitionsskola,

I-motion 1:98 (Sv. Ltg nr 5) hade hrr J. P. Johansson och R. Wagnsson hemställt bi. a., att riksdagen ville för budgetåret 1928-1929 besluta,

att minimiarvoden och statsunderstöd för undervisning i repetitionsskola skola utgå med samma belopp, som äro .fastställda for motsvarande undervisning i fortsättningsskola.

Härom har statsutskottet yttrat följande:

Vad angår den i ovanberörda motion berörda frågan, har utskottet ej kunnat undgå finna vägande skal vara anförda till stod for det i motionen framburna förslaget. Dock har utskottet icke ansett sig böra på grundval av enskild motion förorda en arvodesreglering i överensstämmelse med vad som iföreslagits, men utskottet förutsätter, att k. m: t tager .frågan under förnyad omprövning och för riksdagen framlägger det förslag, som av omständigheterna befinnes påkallat.

Motioner.

Skolsparverksamheten.

I motion nr 308, l: a k., hemställer hr Lindgren m. fi.

att riksdagen ville med avslag å k. m: ts proposition nr 241 besluta att i skrivelse-till k. m: t hemställa om .utredning, dels i vilken utsträckning en postsparbankens skolspar-kasseverksamhet lämpligen bor bedrivas, dels rörande organisations- och driftkostnaderna for en sådan verksamhet och dels rörande ytterligare i motionen angivna och övriga på frågan inverkande omständigheter.

En liknande motion (nr 513) har väckts i andra kammaren av hr Olsson i Ramsta.

jCitterafur.
Psykologi. Av Georg Brandell. Stockholm, A. V. Carlsons Bokförlags A–B. 1927. 168 sid., 3 kr.
Det ar säkerligen ingen lätt uppgift att skriva en elementär lärobok i psykologi. Bland de många omständigheter, som göra en dylik uppgift vansklig, må här framhållas, att åsikterna om vad som lämpligen bör medtagas av det oerhört rika stoffet gå mycket i sär. Medan somliga vilja ha endast de centrala problemen behandlade sa utförligt som möjligt, önska andra en miera allsidig och systematisk framställning. Vidare ar psykologien en vetenskap i vardande, och inom densamma arbetas for närvarande med största iver, sa att nya rön ständigt göras. Den, som vill skriva en verkligt modärn lärobok, far därför ej nöja sig med att såsom källor använda de större handböcker i psykologi, som finnas tillgängliga på kulturspråken, utan måste taga hänsyn jämväl till de forskningsresultat, vilka tid efter annan framläggas i de talrika psykologiska facktidskrifterna.
Lektor Brandell synes hava nedlagt ett synnerligen målmedvetet och förtjänstfullt arbete på sin lärobok i psykologi, och det vore därför glädjande, om den kunde komma till vidsträckt användning vid de läroanstalter - gymnasier och folkskolseminarier - för vilka den närmast ar avsedd. Förf. har tydligen icke, i likhet med vissa andra läroboksförf., nöjt sig med att av ett par utländska källor göra en mer eller mindre misslyckad svensk kompilation utan har verkligen gjort sig mödan att utarbeta en efter svenska förhållanden anpassad självständig lärobok. Arbetet röjer stor beläsenhet hos förf., som lyckats synnerligen val vid stoffets urval och begränsning.
I inledningen behandlar förf. psykologiens föremål och uppgifter, de psykologiska metoderna, olika slag av psykologi samt nervsystemet och teorierna för sambandet mellan kropp och själ. Redan här kan man med tillfredsställelse konstatera, att förf. förmått val disponera sin lättfattliga och koncisa framställ-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0335.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free