- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
445

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 23

SVENSK LÄRARETIDNING.

445

nämnda företeelserna få sin basta belysning.

Alldeles givet spela kart- och bildmaterial en viktig roll i en geografisk lärobok. Det ar också uppenbart, att förf. nedlagt stor omsorg på att sa väl till kvantitet som kvalitet kunna bjuda det basta möjliga. I både denna del och del I (Sverige, som anm. förut recenserat i denna tian.) äro illustrationerna prydliga, talrika och mycket belysande.

Sista delen av boken behandlar Sveriges ekonomiska geografi. Kapitlet i fråga ar välskrivet och lättläst, kanske inte minst beroende på att författarna undvikit stor anhopning av siffror, ty sådana älskas som bekant inte över hövan varken av barn eller lärare. I stället ha förf. valt att klargöra t. ex. nederbörd, odlad jord, olika areal for olika sädesslag, skogshandt er ingen m. m. genom tydliga och belysande kartor. Av den text, som underlagts dessa, t. ex. »Hur stor procent av landarealen ar odlad jord i din hemtrakt?» intresseras barnen för att själva observera och jämföra. Dessa m. fi. kartor jämte bokens många tabeller, inrymmande de tillförlitligaste och nyaste uppgifter, som finnas att få, erbjuda rikhaltigt och bra stoff for arbetsuppgifter.

Bokens bada delar kunna även erhållas i ett band till ett pris av 2 kronor.

Hj. Davidlsson.

Lyckoslanten. Sparbanksföreningens propagandaavdelning har utgivit »Lyckoslantens» majnummer, som på ett värdigt satt motsvarar sina föregångare. Vi föreställa oss, att isynnerhet alla pojkar skola med verklig förtjusning taga del av kapten Traungs artikel om modellbåtar och modellbåtskappsegling, vilken kompletteras med en utförlig beskrivning, huru man bygger en modellbåt. Det ar något for den kommande sommaren! Med berättelsen om »Pojklen, som inte var ledsen» fullföljes den högeligen prisvärda strävan att for den unga läskretsen framhålla, huru arbetsamhet, friskt humör och sparsamhet i förening skapa framgång och välstånd, utan att det didaktiska i innehållet får onödigt tynga skildringen och motverka dess syfte. Dessutom förekomma serier med text på vers, en visa med melodi av Paul Tjäder, handarbetssidor, huvudbry och pristävlingar. Ett bidrag, som säkert kommer att roa alla läsarna, ar ett brev från Tottes mor med ett synnerligen ursprungligt tillägg av Totte själv, som tycks vara en pojke med storartat gry.

»Lyckoslanten» har som bekant genom sättet for sin distribution kommit upp i en verklig jätteupplaga. Den förtjänar det i hög grad, och man må blott hoppas, att de sparbanker, som ännu

icke anslutit sig till abonnenterna, skola få del av det nya numret. Tidskriften bör hamna hos varje svensk pojke och flicka.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

Karl Staaff av Valfrid Spångberg. I och. II. (Studentföreningen Verdandds småskrifter 318 och 319) ä l kr.

Artur Hazelius, Nordiska museets skapare, av Ann Margret Holmgren. (Verdandis 322) l kr.

Diakonistyrelsens bokförlag:

Pandita Ramabai av Nicol Magnicol. Översättning av F. Holmgren. 2 kr. 50 öre.

Sällsamma levnadsöden av Elias Grip. 3 kr. 25 öre.

a ord.

Till skolråd resp. folkskolsty-

relser samt lärarpersonal i

Linköpings stift.

Då Linköpings stifts 12: e folkskollärarmöte ar 1923 hölls i Motala, fanns å den utställning, som ordnats i samband med detta, en avdelning av Skolmateriell m. m. från var folkskolas första och tidigare ar. Samlingarna hade då väsentligen ställts till förfogande av ett antal lärare, som av intresse för saken hopbragt mer eller mindre av dylik materiell för egen räkning.

Avdelningen i fråga rönte livligt intresse, och stiftsmötet beslutade uppdraga åt en kommitté att för framtiden söka samla och på lämpligaste sätt exponera, vad som ännu kunde finnas i behåll av dylik äldre materiell. För ändamålet lämnades jämväl ett anslag å 500 kr.

Vid stiftsmötet i Söderköping ar 1926 hade ånyo ordnats en utställning av liknande art. Här hade samlingarna betydligt utökats. Kommittémedlemmarna hade nämligen vid besök i enskilda skolor inom stiftet lyckats få samman ej sa litet av värde.

Även här rönte företaget det livligaste intresse från såväl mötesdeltagarnas som pressens sida. Kommittén erhöll förnyat uppdrag att fortsätta insamlingsarbetet, och ett mindre anslag lämnades även nu för ändamålet. På förslag av kommittén beslutades jämväl, att därest tillfälle yppade sig att kunna förvärva ett ålderdomligt mindre skolhus av god typ, skulle man söka få ett sådant förflyttat till (Linköping och samlingarna exponerade därstädes.

F. n. finnas föremålen å Folkungaskolan i Linköping.

/Nästkommande ar skall enl. planen nytt stiftsmöte hållas, denna gång i Finspång, och vi önskade även där visa våra samlingar. Som vi emellertid äro förvissade, att ännu mycket finnes att förvärva i enskilda skolor, som vi ännu ej haft tillfälle besöka, ville vi rikta en varm vädjan till främst lärarpersonalen att tillvarataga allt, som möjligen kan vara av intresse.

Som exempel på sådant må nämnas: Gamla dagböcker och kataloger samt läs- och läroböcker, kartor och glober, planscher och tabeller, materiell för räkneun/der visningen, säregna skolmöbler och inventarier (av särskilt intresse ar sådant, som använts .vid »växelundervisningen»}, elevarbeteia (skriv-böcker, teckningar m. m.), fotografier av äld-

re och nyare skolhus, d: o av äldre lärare och skolklasser, protokoll rörande skolan (avskrivna eller i original), ansökningshandlingar till lär ar- och klockartjänster, historik över enskilda skolor eller kommuners skolväsen, utdrag ur lärarföreningarnas protokoll (event. hela protokollsböcker), gamla sockenbibliotek, helst med skåp, sockenkartor m. m.

Gamla vindar och skåp gömma ofta under mångårigt damm verkligt rara saker, som val belöna det obehag, som ar förenat med en undersökning.

Omkring den 15 juni har kommittén för avsikt att besöka en del skolor för ytterligare insamling, och vore vi särdeles tacksamma att därvid få räkna på såväl våra kollegers välvilliga hjälp som ock resp. skolmyndigheters tillmötesgående.

Och vad som ej nu kan avhämtas kunna vi måhända få till stiftsmötet i Finspång nästkommande sommar. Föremålen skänkas eller deponeras.

Meddelande i saken, ställda till någon av undertecknade, mottagas tacksamt.

Linköpings stifts skolmuseikommitté:

Julius Fredriksson Karl L. Myhrén kantor, Vårdsberg. lärare, Motala,

Ernst Petersson K. J. Petersson’

kantor, Ask, Ulvåsa, kantor, Västerlösa.

J. G. G. Wiman

kantor, Slaka: ’*

I frågan om taktiken.

Sedan nu riksdagen an en gång nonchalerat vara rättfärdighetskrav i lö>nirå,ga:ar _går- Jielt naturligt en vag av besvikelse och harm genom hela Sveriges lärarkår. Mången torde känna lust att genom insändare i den allmänna pressen ge luft åt sin förtrytelse och protestera mot att frågan åter ställts på en mer an-oviss framtid. Det torde emellertid under gångna ar ha blivit oss kännbart bekant, att vara krav icke vinna nämnvärd resonans hos den stora allmänheten. I stället utmanas hrr »Skattedragare», »Intresserad» m. fi. att »bemöta» inläggen på känt satt, och var sak skadas men främjas icke.

Därför. Vare det slut med den taktiken!

När vi samlas i lärarklubbar eller i lärarföreningarna, må då alla tidningsreferat därifrån få hora till ett förgånget stadium. Vi bara bli avbasade eller ringaktade. Det har »protesterats» nog. En protest vore dock inte ur vägen. Örn Sveriges lärarkår vandrade, upp till valurnorna r höst mod sina blanka sedlär, sa vore detta ett vältaligt bevis på hur den medborgargrupp känner det, vilken blivit mer och mer hemlös i politikens kalla värld.

Leksand den 31 maj 1928.

Seth Steninger.

Dan Flinck. Jaoob Gåfvels.

Anders Möre.

Erik Olsson.

Per Johannes.

ffirevlåcfa.
(Förfrågningar, som icke äro undertecknade ined avsändarens namn och adress, lämna* utan avseende.)
Frågor rörande sJctäförhållcwden besvaras i brevlådan. Däremot Tam rea. icke åtaga sig att lämna svar i brev.
311. Bure. Antagligen den tjänst, till vilken valet sist vann laga kraft, om detta likväl skedde fore ingången av juni manad.
31.2. Sigyn. 1) Knappast. Ni ha rätt att själva taga del av protokollet, göra avskrif-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0453.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free