- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
489

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 26

SVENSK LÄRARETIDNING.

489

väcka intresse for dylika resor liksom att forma barnens målsmän till de nödvändiga ekonomiska -uppoffringarna först i sammanhang med avgången från skolan och efter fullständigt genomgången kurs. Ju äldre och mognare eleverna äro, desto större blir också behållningen av dylika resor. Fasthåller man vid dessa synpunkter och tag<er man hänsyn till de hinder för anordnande av resorna under lämplig årstid, som de ovannämnda av k. m: t fastställda grunderna nu lägga i vägen, synes det uppenbart, att eleverna i landsbygdens fortsättningsskolor praktiskt taget bli utestängda från de förmåner, som prisnedsättningen vid studieresor bereder åt deras jämnåriga i städer och andra samhällen, där fortsättningsskolan anordnas som aftonskola och skolgången avslutas vid ungefär samsma tid som i folkskolan, d. v. s, vid sommarens början.

Då en ändring av de gällande bestämmelserna i berörda avseenden sålunda synes påkallad, tillåter sig centralstyrelsen for Sveriges allmänna folkskollärarförening härmed hos Kungl, skolöverstyrelsen anhålla,

att Kungl, skolöverstyrelsen matte till vederbörande myndighet ingiva framställning därom, att de här förut omnämnda bestämmelserna finge i anslutning till vad som anförts ändrad lydelse, eller att till sagda bestämmelser måtte fogas ett tillägg, exempelvis i enlighet med vad här nedan angives:

»Nedsättning ar medgivan–––––––-

–––-då resan företages antingen innan skolgången avslutats eller inom tre månader efter avslutad skolgång eller, när fråga ar om från fart sätt-ningssk\olan avgångna elever, fore slutet av det kalenderår, undler vilket redovisningsåret tilländalupit.»

Stockholm den 19 juni 1928.

Å centralstyrelsens för Sveriges allmänna folkskollärarförening vägnar:

(Underskrifter.)

Två valmanifest.

Av de politiska partierna var högern det första, som offentliggjorde sitt program för de nya riksdagsmannavalen. Det stod att läsa i högertidningarna den 19 juni. Vad som därvid ur skolsynpunkt ar av allmänt intresse ar högerns ställning till 1927 ars riksdagsbeslut i skolfrågan. Programmet i den punkten utgör en enda rad, som lyder:

»Revision av skolbeslut et.»

Vad detta innebär får man veta av ledaren i Nya Dagl. Alleh. för samma dag, där det heter bi. a.:

Två programpunkter, som torde komma att tilldraga sig ett särskilt intresse,

äro de; vari skol- och försvarsfrågorna berörts. Bägge dessa punkter ’ha fått en synnerligen lakonisk avfattning. Högerns krav angives i skolfrågan gå ut på »revision av skolbe&Lutet», i försvarsfrågan på »ny utredning av vårt försvarsproblem. I avvaktan harpa största möjliga efektivitet på varje punkt av den nya försvarsorganisationen».

Trots denna knapphändighet i formuleringen lära emellertid högerns avsikter och önskemål i de anförda frågorna icke kunna missförstås. I det stora anförande i Malmö på måndagskvällen, vari amiral Lindman lämnade den första kommentaren till valuppropet, preciserades högerns uppfattning i skolfrågan till yttermera visso därhän, att 1927 ars skolorganisation måste göras om (kurs. av Sv. Ltg) i enlighet med de anvisningar, som. redan vunnen erfarenhet givit. »Majoriteten i sikolut-skott och kamrar kunde hr Rydén leda dit den själv icke ville gå, men (han kan icke forma föräldrarna att utan nödtvång skicka sina barn i en skola, som, inte äger deras förtroende». Föräldrarna själva få i höst, om de giva högern sitt stod, ett avgörande ord med i laget.

Då N. D. A. säger, att högerns avsikter och önskemål »i skolfrågan» icke kunna missförstås, kan man tryggt ta nämnda tidning på orden. De kandidater, som nu skola uppställas på högerns vallistor, måste sålunda ha klart för sig, att de för att bli valda måste utlova sin medverkan till upprivande #v 1927 års skolbeslut. Något annat hade man knappast heller kunnat vänta av en höger, som med näbbar och klor motarbetat skolbeslutets fattande. Det ar ju ganska naturligt, att beslutets argaste motståndare genast vilja uppriva sagda beslut, innan det hunnit att verka, ty sedermera blir det utan tvivel svårare för dem. Betecknande ar också, att hr Lindman till stöd for ett sådant upprivande åberopar sig på föräldrarna, innan det stora flertalet av de föräldrar, vilkas barn skulle hava gagn av 1927 ars skolbeslut, varit i tillfälle att avgiva sitt votum.

Men logik ar en sak, som icke generar högern, när det ar fråga om att »slå vakt» om dess gamla pre-rogativ.

Det andra valmanifestet ar det socialdemokratiska partiets, som offentliggjordes i Socialdemokraten den 20 juni. I detta manifest säges beträffande skolfrågan:

På den bärande grund det sociala reformarbetet lägger kan med större tillförsikt om djupgående verkningar även arbetet på vart folks andliga fostran faras vidare. Samhällsanstalter och självuppfostran måste härvid stödja varandra. Enh&tsskolidéns förverkligan-

de har socialdemokratin att slå vakt om gent emot tillbakasträvande krafter, som vänta stod även på detta område av det halva frisinne, vilket vid skolreformens fullföljande nu uppträder i den ångerfulle botgörarens kapa.

I sammanhang därmed upptages även nykterhetsfrågan, om vilken det heter:

Andlig fostran kräver självdisciplin. En viktig förutsättning for stärkandet av var befolknings kulturskapande krafter ar ostridigt ett ändamålsenligt arbete for höjande av nykterhetstillståndet. Socialdemokratiska arbetarpartiet vill, i överensstämmelse med sitt program, medverka i detta syfte, >så mycket angelägnare som därmed ett moraliskt och ekonomiskt krafttillskott vinnes uti det arbetande folkets strävan for människovärdiga levnadsförhållanden.

Här har man sålunda ett klart uttalande i rakt motsatt riktning mot högerns. Av detta uttalande framgår, att det socialdemokratiska partiet vill bestämt motsätta sig högerns försök att uppriva 1927 ars skolbeslut. Även detta hade man givetvis kunnat vänta på förhand.

Av dessa två program vill det sålunda synas, som om man vid de blivande valen hade att förvänta en skarp strid i skolfrågan mellan högern och socialdemokraterna. Med största intresse motses därför, vilken ståndpunkt de andra partierna komma att vid valen intaga till nämnda fråga.
SAo/nyAefer.
Wjj^BT" Våra kvartals- och halvårs-
P*^^^^
prenumeranter erinras om vikten av att i tid förnya prenumerationen på Svensk Läraretidning. Försummas detta, kan ett uppehåll lätt uppstå till olägenhet icke allenast for abonnenterna utan ock for redaktionen. Upplagans storlek måste nämligen bestämmas efter prenumerantsiffran vid kvartalsiskiftet, och blir denna senare for lag, uppstår den risken, att en och annan prenumerant kan bli utan.
All prenumeration verkställes å närmaste postanstalt.
Skolöverstyrelsen. Under de ordinarie ledamöternas semestrar förestås de olika rotlarna i överstyrelsens folksHol-avdelning under sommaren av följande personer:
För avdelningschefen Bruce tjänstgöra: undervisningsrådet Holmén 2-8 juli, undervisningsrådet Engvall 9-29 juli, undervisningsrådet Walli 30-31

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0497.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free