- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
494

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

494

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 26

ff f era fur.

Nya Verdandiskrifter.

En ny serie av Studentföreningen Verd.an dis småskrifter har i dagarna utsänts i bokhandeln. Den består denna gång a,v sju skrifter, bland vilka en ar sjunde upplagan av den ständigt lika efterfrågade småskriften nr 146. De övriga, nr 318 - 232? äro helt nya och ansluta sig, vad innehållet beträffar, val till den langa serien av föregångare. Verdandi» småskrifter hävda allt framgent sin plats som oumbärliga hjälpredor i alla livets skiften, och om deras stora och välförtjänta popularitet vittnar oförtydbar t den omständigheten att summan av hittills tryckta exemplar nu uppgår till över 2,300,000.

Samtidigt utgives en ny upplaga av den av småskriftsredaktören, professor Hjalmar Öhrvall utarbetade systematiska katalogen, i vilken förutom nummer- och f örf attarregister finnes en avdelning, som upptar småskrifterna anordnade fackvis efter innehållet - en synnerligen praktisk! anordning, som möjliggör for envar att genast få en överblick över den tillgängliga litteraturen inom det eller de ämnen, han särskilt intresserar sig for. Denna katalog jämte prislista - skrifterna kosta alltefter omfånget 50 och 75 öre, resp. l k!r. stycket - erhållas gratis från varje bokhandel eller från Albert Bonniers förlag, Stockholm.

Våra vanligaste främmande ord. Med

uttal och förklaringar av Olof östergren. Sjunde upplagan, 122 - 135:e tusendet. Ånyo noga genomsedd och förbättrad. Studentföreningen Verdandi» småskrifter nr 146. Pris l kr.

Denna förträffliga uppslagsbok, som ger korta och lättfattliga förklaringar på de flesta främmande ord, som man kan raka på t. ex. vid läsningen av en bok eller en tidning, ar redan genom sina sex föregående upplagor sa val känd, att den nya upplagan ej torde tarva någon presentation. Den hor till de böcker, som ingen har rad att undvara, cch den borde ej .saknas ens i den blygsammaste boksamling.

Karl Staaff. Av Valfrid Spångberg. 1-2. Illustrerad, Studentföreningen Verdandis småskrifter nr 318-319. Pris för vardera delen l kr.

En monografi över Karl Staaff, Verdandis stiftare och det demokratiska genombrottets man framför alla andra, har sin givna plats bland verdandi-skrifterna. Det har i själva verket länge känts som en brist, att en sådan ej tidigare förelegat, en brist, som, nu på ett utomordentligt förtjänstfullt satt fyllts av den for en sådan uppgift synnerligen val rustade författaren till de bada nu utsända småskrifterna med ovanstående titel, skriftställaren Valfrid Spångberg, som vid utarbetandet haft förmånen att

kunna komplettera sina egfta forskningar meä uppgifter frän personer, vilka i livstiden stodo Karl Staaff nara.

Arbetet sönderfaller i tre avdelningar: Människan, juristen och politikern, av vilka den sista givetvis utgör huvudparten och tilldrager sig det största intresset. Författaren ger i dessa skrifter en klar, saklig och slående sann bild av den store statsmannens person och livsverk. Staaff var, som bekant, en den mest varmhjärtade folkskolvän. Framställningens elegans gör att arbetet även i rent litterärt avseende står på en mycket hög nivå.

Skrock och vanföreställningar pä barnavårdens och barnsjukdomarnas område. Av Nicolai Johannsen. Illustrerad. Studentföreningen Verdandis småskrifter nr 320. Pris 75 öre.

Det torde finnas få områden, där övertro och gammal vidskepelse visat sig vara sa svara att utrota, som då det gäller vården av spada barn och botandet av de sjukdomar, for vilka de äro utsatta. Här om någonstädes ar behovet av verklig, på objektiva grunder vilande upplysning av nöden, detta sa mycket mer som brott mot enkla hygieniska regler och försumlighet i fråga om barnaårens krämpor ofta nog kunna leda till för hela livet kvarstående skador eller till en for tidig död. I denna småskrift framlägger den kände barnläkaren dr Nicolai Johannsen på ett lättfattligt och övertygande sätt de erfarenheter som under tidernas lopp gjorts på detta vik-jtiga område samt förvisar de ofta otroligt bakvända och skadliga behandlingsmetoder, som äro i svang mot barnsjukdomarna, dit där de hora hemma, nämligen i den rena vidskepelsen.

Artur Hazelius. Nordiska museets skapare. Av Ann Margret Holmgren. Illustrerad. Studentföreningen Verdandis småskrifter nr

322. Pris l kr.

»Artur Hazelius’ saga ar en hjältesaga», yttrar författarinnan, fru Ann Margret Holmgren med all rätt i inledningskapitlet till sin skrift. Denna kortfattade men ypperligt disponerade framställning ger oss alla de väsentliga dragen i den märklige mannens liv och gärning, och vi kunna här följa uppkomsten och utvecklingen av den idé, som slutligen ledde fram till det storverk, som sammanfattas av de snart sagt över hela världen kända namnen: Nordiska museet och Skansen.

Slagrutor och rutgångeri förr och

nu. Av A. G. Högbom. Illustrerad. Studentföreningen Verdandis småskrifter nr

323. Pris l kr.

Slagrutan, det mystiska instrument, som av dess anhängare påstås kunna tjäna till att uppsöka jordens dolda skatter, vare sig det gäller vatten, »malmådror» eller andra dyrbarheter, upplever i vår tid en renässans. Den har på främmande sprak framkallat en hel litteratur, men någon for svensk publik avpassad framställning har hittills

saknats. Professor Högboms utomordentligt val dokumenterade småskrift, ställvis kryddad med en stillsam och välgörande humor, avhjälper på ett monster gillt satt denna brist.

God och dålig svenska. Av Wilhelm

Cederschiöld. 2:a uppl. Wahlström & Wid-strands förlag. Pris 4: 75.

I föreliggande arbete fullföljer förf. sdn faders, den framstående, nyligen bortjgångn»e språkforskaren prof. G. Cederschiöld, berömliga gärning att ge rykt och ans åt vart sprak. Att företaget ar välbehövligt framgår av det flo-rilegium av språkliga oriktigsheter och inadvertenser, varmed förf. illustrerar sdn framställning. Ett stort antal av dem äro hämtade ur arbeten av erkända, t. o. m. framstående förf: s arbeten. Och om detta sker på det färska trädet, vad skall anan- då inte kunna vänta av det torra! Andra exempel äro hämtade ur skoluppsatser, pressen o. s. v. I sin helhet ge de anförda. exemplen prov på hur svart det kan vara att på ratt sätt använda sitt modersmål. Det berättas, att Viktor Rydberg, den framstående språkjfbrsfcaren och språkrieinsa-ren, en gång på tillfrågan, vilka sprak han talade, gav svaret: »Svenska, med svårighet». När en sådan stilens mästare som han avgav en dylik bekännelse, vad skola då vi andra dödliga saga! Lektor Cederschiölds arbete ger emellertid en ypperlig orienteringr uti det svenska språkets användning såväl i tal som skrift och förtjänar därför att studeras av alla, som satta värde på sprak- och stilriktighet. I all synnerhet lämpar sig arbetet som studiebok vid seminarier, gymnasier och folkhögskolor samt inom studiecirklar. Förf. brännmärker ockiså med all rätt den löjliga och tillgjorda affärs- och korrespondensstilen, varför även affärs- och kontorsfolk skulle ha stort gagn av att studera arbetet.

I detta sammanhang vill anmälaren begagna tillfället att rikta en gensaga mot de författare, framför allt författare av ungdomsböcker, vilka genom banalt framställningssätt och rikligt hopande av slangord medverka till att språkkänslan och språksinnet hos ungdomen avtrubbas.. T. o. m. den nuvarande scoutchefen har i det fallet åtskilligt på sitt samvete.

Edvin Asptiny.

Nytt i bokhandeln. P. A. Norstedt & Söners förlag:
Gamla och nya testamentets skrifter. Kort sammanifattning for folkskolans ’högre avdelning, högre (folkskolor m. ifl. läroanstalter samt for konfirmationsundervisningen av Gustaf Fahlander. 60 öre.
folkskolans räknebok av Värner Hydén, Karl Frank och Hedvig Korgren. Andra delen. Fjärde årsklasisens kurs. 60 öre.
Bröderna Lindströms forlag:
Närkes kyrkor i ord och bild av J. L. Saxon. 12 kr.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0502.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free