- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
506

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

506

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 27

da, för att samma slags prov överallt skall fälla ett rättvist utslag.

Motionens hemställan i nu ifrågavarande punkt torde sannolikt avse ett utarbetande av normalexempel for skriftliga prov genom statlig myndighets försorg, väl då närmast skolöverstyrelsen.

Naturligtvis kan det tankas, att nor-malexempel efter ett visst system utarbetades fö>r hela landets alla skolor, samma prov for skolor av samma ty]} och med hänsyn tagna till alla förut nämnda svårigheter. Men detta vore helt säkert ett farligt ingrepp i den svenska folkskolans sunda utveckling och lugna arbetstakt samt ett hinder för den allsidiga utveckling och uppfostran av barnen, som städse varit folkskolans mal.

Det torde knappast kunna undvikas, att »åtgärder for utarbetandet av normalexempel for skriftliga prov» i sak bleve att vidtaga åtgärder for att i folkskolan införa ett slags mogenhetsexamen. Om folkskolans lärarkår skulle anse sig böra bana vag för krafter, som tilläventyrs arbeta i den riktningen, vore det också nödvändigt att se alla konsekvenser av detta. Skulle barndomsskolans elever genomgå ett normalprov, som vore av något varde, borde givetvis vid dess verkställande iakttagas strängt fastställda former. Men ifrågasättas måste, om det verkligen vore önskvärt, att något av studentexamens nervslitande spänning skulle sättas som slutakten i folkskolans arbete.

Helt säkert kommer den förut berörda osäkerhetskänslan inför folkskolans nya ställning i skolsystemet att helt försvinna. Samarbete mellan folkskolan och de -högre skolorna i fråga om inträdesproven ar redan i gång på flera hall, och erfarenheten kommer säkerligen att visa folkskolans lärarkår vida bättre vägar for att nå önskat undervisningsresultat och for en pålitlig betygssättning an utarbetandet och fastställandet av normalexempel for skriftliga prov.

En åtgärd, som i diskussionen om övergång från folkskolan till läroverket nämnts såsom betydelsefull for ett riktigt bedömande av de inträdessökande till läroverket, ar meddelandet av betygsstatistik från; den klass, där den sökande gatt. Personliga överläggningar mellan lärare från olika skolor torde även kunna verka till gagn. Att folkskolans lärare i parallellklasser överenskomma om vissa grundprinciper vid betygssättning torde slutligen få anses som en självfallen sak.

Från Åstorpskretsen inkom 1897 till centralstyrelsen en motion om uppförande- och flitbetygen. I motionen påpekades att betygen god och gott betraktas som underbetyg. Dessa betygsgrader borde, enligt kretsens mening, i stället anses som normalbetyg. Motio*-närerna ansågo, att om denna uppfattning skulle bli allmän, måste lärarkåren

själv bearbeta opinionen i den riktningen. Den dåvarande centralstyrelsen fann motionen beaktansvärd men ansåg ingen annan åtgärd möjlig an den av kretsen själv föreslagna.

Frågan om betygen for flit och uppförande, som nu även beröres i Var-bergsmotionen, ställer -sig kanske for närvarande på ett något annat satt an förr. Ej blott inom folkskolans lärarkår utan också inom andra skolors lärarkårer har sedan en tid pågått en ganska livlig debatt om dessa betygs vara eller icke vara. Man har påpekat, att dessa betyg knappast kunna bli rättvisa. Flitbetyget avser att visa, hur barnet sköter sitt hemarbete och hurudan uppmärksamhet det visar i skolan. Men såväl fysiska som psykiska fel hos1 barnen kunna ge intryck av lättja, förhållanden i hemmet kunna hindra hemarbete. Ett dåligt minne kan göra, att en elev förefaller lat, ett gott minne kan åter förhjälpa en relativt lat lärjunge till högt flitbetyg. Uppförandebetygen äro likaledes ofta missvisande. Fysiska och psykiska defekter hos elever, vanvård i hemmet o. d. tar sig ej sällan i skolan sådana uttryck, att uppförandebetygen sänkas. En lärare kan ej vara en allvetande, ofelbar domare över barnasjälar, men orättvisa höjningar och sänkningar av flit- och uppförandebetyg hoja ej skolans o*ch lärarens prestige.

Den skarpa kritik, som dessa betyg fått, har resulterat i att från flera hall önskan uttalats om borttagande av båda betygen.

I stället for nämnda betyg har föreslagits ett allmänt omdöme om elevernas utvecklingsgrad. Från andra ha förslag framkommit om flera betygsgrader och bibehållande av nämnda betyg. Men även färre grader ha önskats. Ett ordentlighetsbetyg jämte flit- och uppförandebetygen eller också som enda betyg i deras ställe ar ett par andra uppslag.

I den här relaterade debatten torde finnas belägg for den uppfattningen, att vår tids pedagoger satta i starkt tvivelsmål, huruvida betyg i flit och uppförande äro av den betydelse, som man hittills avsett. Huruvida något eller några betyg skola sättas i deras ställe, och hur detta eller dessa skola rubriceras, synas meningarna vara ganska delade om.

Centralstyrelsen har, som redan nämnts, funnit det förevarande ärendet för närvarande tilldraga sig en sa allmän uppmärksamhet, att den velat han-skjuta det till kretsarnas behandling, och hemställer centralstyrelsen, att kretsarnas uttalanden matte avgivas som. svar på följande frågor:

1) Anser kretsen, att fastställande av minimikurser for envar av folkskolans klasser vore till gagn for folkskolan och dess undervisning f

2) Anser kretsen önskvärt, att nor-

malexempel for skriftliga prov i folkskola utarbetas och fastställas f

3) Har inom kretsomrädet förekommit, att skolmyndigheter (skolstyrelser, folkskolinspektörer etc.) förelagt en eller flera av folkskolans klasser gemensamma skriftliga prov f

4) Om föregående fruga besvaras jakande, vilka erfarenheter ha vunnits om dessa provs inverkan på skolan och skolar!) et et f

5 a) Anser kretsen, att flit- och uppförandebetygen böra ’bibehållasf

5 ~b) Om förestående fråga skulle besvaras nekande, vittna, vitsord anser kretsen böra sättas i stället for flit- och uppföra<ndebetygen ?

6) Vilka övriga uttalanden i frågan om betygssättning ach betygsgrunder önskar kretsen g öra f

Två nya valmanifest.
Sveriges frisinnade och liberala partier ha nu träffat sina anstalter för valen. Båda ha utsänt sina valprogram.
De liberala ha därvid icke berört skolfrågan. Man vet således icke, huruvida de ha for avsikt att, såsom de gjorde i fråga om den kommunala flickskolan, gå med högern, och sålunda medverka till upprivande av 1927 ars skolbeslut, eller de tänka att motsätta sig en sådan åtgärd. Man har dock rätt att vänta, att de icke lata dupera sig av högerns lamentatipner. De förklara sig nämligen vilja verka för bi. a. fred och rätt.
De frisinnade ha ett principprogram och ett handlingsprogram. Det förra sammanfattas i grundsatserna frihet och rättvisa, fred och samarbete, enskilt och samfält ansvar. Ur detta principprogram citera vi följande, som kan hava avseende på lärarkåren och skolan:
Där samhällelig rättskänsla eller hänsyn till allmänt val det kräver, bör staten gripa in genom kontroll eller egen verksamhet.
De frisinnade vilja sa långt möjligt ar bereda de yttre förutsättningarna för att varje medborgare må nå den plats han kan fylla i samhället.
I handlingsprogrammet ingår följande rörande undervisning och uppfostran:
Den på frisinnat håll ständigt hävdade principen om folkskolan såsom den for hela folket gemensamma, grundläggande undervisningsanstalten, har under den nu tilländagångna valperioden på regeringens initiativ i vidgad utsträckning vunnit statsmakternas1 erkännande. Därmed har avsetts att jam-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0514.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free