- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
739

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 39

SVENSK LÄKAKETIDNING.

739

livlig och varade ett par timmar. Sa gott som enhälligt beslöts att på första frågan svara ja, likaså på den andra, dock med det tillägget, att dessa prov ej ensamt borde vara avgörande. Betyg i flit och uppförande bör bibehållas, dock endast med 2 grader: god, mindre god resp. gott, mindre gott.

Hr Ivar Larsson i Fridene hade i sommar deltagit i feriekursen i Kon-stanz och gav en intressant skildring av resan, belyst med talrika bilder från Tyskland och Schweiz. Detta föredrag var mötets glanspunkt och belönades med livligt bifall. Angående ändring av föreningens stadgar beslöts i enlighet med centralstyrelsens förslag.

Till kretsens styrelse omvaldes V. Carling, ordf., E. Nyström, sekr., J. Svedberg, kassör, samt E. Lidholm och fru Julia Engström-Andersson, vilken senare utsågs till vice ordf. efter Lidholm, som avsade sig.

En hel skara anmälde sig till inträde i föreningen.

Smaskolseminapiepna.

Tjänster, som få tillsittas. K. m: t

har medgivit, att tre lediga lektorat vid rikets folkskolseminarier, nämligen i Växjö, Kalmar och Härnösand, samt fyra lärartjänster i övningsskolor och fem lärartjänster i övningsämnen vid seminarierna få återbesättas med ordinarie innehavare.

folkskolsemlnarierna.

Efterprövning. Skolöverstyrelsen har hänvisat småskollärarinnan Eva Matilda Berglind att vid småskolseminariet i Linköping undergå efterprövning till småskollärarexamen i ämnena matematik och geografi.

Kvarstående i tjänst. En av ämnesläraren vid statens småskolseminarium i Mur j ek J. G. Ullenius gjord framställning om rätt, utan hinder av att han den 29 oktober 1928 uppnår lagstadgad pensionsålder, att få kvarstå i tjänst såsom ordinarie ämneslärare vid nämnda seminarium intill utgången av ar 1928. har av skolöverstyrelsen bifallits.

Om Ni vid läsningen av detta nummer finner detsamma innehålla något i ett eller annat avseende

värdefullt,

sa skuMe Ni göra Svensk Läraretidning en tjänst och gagna den fria lärarpressen om Ni ville

visa det

for de medlemmar av folk- eller små-skolkaren, som ännu ej äro prenumeranter.

jCftterafar.

Vokaltavla - Konsonanttavla. Av Edit

Davidson-Sahlström. P. A. Norstedt & Söners förlag. Pris 2 kr. pr st., uppklistrade på papp.

Eedan ar 1898 fastställdes på en kongress i Berlin »det tyska scenspråket». Det innebar ett bestämmande av vad som skulle anses för rikstyskt uttal av varje språkets ljud och av varje språkets ord, inklusive allmänt brukade utländska ord och namn (geografiska och personnamn). En del återstående tvistepunkter utjämnades slutgiltigt på en ny kongress av språkvetenskapsmän och skådespelare i mars 1908, likaledes i Berlin. Professor Theodor Siebs i Breslau gav enligt uppdrag omedelbart ut de av kongressen fastställda uttalsreglerna tillsammans med en uttalsordbok.

Professor Siebs bok har alltsedan begagnats, inte bara vid de tyska scenerna utan också som officiellt rättesnöre vid modersmålsundervisningen i alla tyska skolor och, åtminstone av yngre lärare, vid undervisning i tyska i svenska skolor.

Att detta reglerande av modersmålets uttal varit till stor välsignelse i det dialektsplittrade Tyskland ar uppenbart.

Vart språkområde ar ingalunda mindre söndrat i dialekter an Tyskland, men vi ha tyvärr ännu inte gjort några kraftigare ansträngningar för att åstadkomma ett normerat svenskt riksuttal. Ett steg i rätt riktning ar Lyttkens- Wulff, Svensk ordlista med uttalsbeteckning 2: a uppl. Lund 1921, men den ar alltför litet känd och spridd och torde nog inte i alla detaljer kunna godtagas. Närmast idealet komma väl också i Sverige skådespelarna, men de nå det visst inte. En stor del av våra huvudstadsskådespelare ha inte frigjort sig från stockholmisdialektens fatala förbistring med avseende på e- och ä-1 juden. Att en fullständigare normering behövs på våra scener visar bi. a. också doc. E. Wellander i en uppsats i Svenska Dagbladet for den 24 aug. 1926, kallad »’ScOiibbolet i modärn svenska» och behandlande sjeljuden.

Och hur ar det i våra skolor? Folk-och småskolseminarierna ha ännu inte fått obligatorisk undervisning i talteknik, ur vissa synpunkter lika viktigt för en blivande lärare som de teoretiska kunskaperna. Vid universiteten har dylik undervisning visserligen länge varit anordnad för teologie studerande, men vederbörande lärares kompetens har nog inte alltid varit fullt otvivelaktig. Och för de blivande lärarna, alltså inom de filosofiska fakulteterna, har undervisning i talteknik först på allra sista tiden och i högst otillräcklig utsträckning anordnats.

Uttalsförhållandena i vårt land äro därefter. Emellan bildat talspråk i skilda delar av Sverige råda väsentliga olikheter. Med den omflyttning, som stän-

digt sker, blir förvirringen stor, och denna förvirring gäller inte bara uttalet av orden utan också de enskilda språkljuden. Ä- och sje-ljuden ha redan i korthet nämnts. I Stockholm förslappas r-ljudet alltmer och hotar att totalt försvinna. Våra rättskrivningsläror, för att nu ta ytterligare ett exempel, skriva sorgfälligt av efter varandra en regel, som säger att ä-ljudet tecknas med e i erhålla, erbjuda etc. Detta ar götalandsuttal. Majoriteten av bildade svenskar torde nog här ha e-ljud.
Uttalsfelen i Stockholm äro särskilt farliga, därför att en hel del gott folk tar stockholmsdialekten för rikssvenska och rättar sitt uttal därefter.
Glädjande nog har på senare tid ett alltmer stegrat intresse för gott svenskt uttal börjat visa sig i vårt land. De högre lärarinneseminarierna ha gått i teten. De ha länge haft obligatorisk undervisning i talteknik, i allmänhet av fullt kompetenta lärare. Också inom bottenskolan, där grunden skall läggas, ha andarna börjat vakna. I centralstyrelsens for S. A. F. yttrande av den 25 mars 1928 angående statens övertagande av utbildningen av småskollärarinnor säges : »–––- För modersmåls- och
sångundervisningens rätta handhavande erfordras utbildning i talteknik, ett ämne, som kräver omfattande och tidskrävande övningar, om lärarinnan ej skall göra mer skada an gagn på detta område.»
Vid de av k. skolöverstyrelsen fr. o. m. 1925 årligen anordnade fortbildningskurserna i hembygdsundervisning för lärare i Norrbottens finskspråkiga skoldistrikt har allt från början undervisning i talteknik meddelats.
Särskilda kurser i talteknik ha ju också under de senare åren varit anordnade för lärare i olika delar av landet.
I ar har den danska förkämpen för ljud- och talövningar på lågstadiet, Dora Sandal, två särskilda gånger inkallats för att demonstrera sina ljudtabeller, i Stockholm den 22-28 januari och i Malmö den 17 mars (se denna tidning för i ar nr 6 och 20). Man tycks emellertid inte ha vetat av att vi sedan 1927 ha dylika ljudtavlor också över de svenska språkljuden, utgivna på Norstedts förlag av röstpedagogen Edit David-son-Sahlström, förut lärarinna i talteknik bi. a. vid Anna Sandströms högre lärarinneseminarium i Stockholm och från början och alltjämt vid de ovan nämnda kurserna i Tornedalen.
Hennes tavlor synas mig förnuftigt anordnade och synnerligen lämpliga for fonetisk undervisning på alla stadier. I mitt tycke äro de redigare och bättre både uppställda och tryckta an de danska, men det skall villigt medges, att det ar svårt jämföra materiell för fonetisk undervisning från olika språkområden. Med hänsyn till överskådligheten ar materialet uppdelat på en vokal- och en konsonanttavla. Den gamla indelningen i vokaler och konsonanter motsvarar

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0747.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free