- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
740

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

740

SVENSK iJOlARETIDNING.

Nr 39

visserligen inte modärn fonetisk teori, men får nog fortfarande bibehållas i praktiken åtminstone på skolstadiet. Och skillnaden mellan tonande och tonlösa ljud ar genomgående på båda tavlorna framhävd genom röd resp. blå färg. På vokaltavlan ha langa och korta vokaler, som ju i en del fall ha helt olika uttal, konsekvent hållits i sär. De öppnare a- och ö-ljuden framför r äro också särskilt angivna. Tavlorna ha både före och efter utgivandet prövats vid en del skolor i Tornedalen, där ju uttalsfrågan ar särskilt besvärlig, och de ha rönt livligt erkännande av lärarna. De kunna varmt rekommenderas till användning av alla, som intressera sig för verkligt effektiva ljud- och talövningar, särskilt men inte enbart på lågstadiet.

Utgivarinnan ar för närvarande sysselsatt med ett litet övningshäfte till tavlorna. Det torde komma ut inom den närmaste framtiden och kommer givetvis att i hög grad underlätta tavlornas användande. Särskilt värdefullt ar ju att ha lämpligt övningsmaterial till hands, men även utan sådant äro ljudtavlorna fullt användbara för var och en, som känner till de elementäraste fonetiska fakta.

Fredrik Borelius.

Vi och våra blommor av professor C. A. M. Lindman. Andra omarbetade och betydligt tillökade upplagan, lia häftet, 3 kr. Stockholm 1928. Wahlström & Widstrand-

Angående denna publikation anför förläggaren bi. a. följande, i vilket Sv. Ltg kan instämma.

Vår litteratur har på senare tider riktats med en del trädgårdsböcker, som vilja giva den enskilde blomsterodlaren den kunskap han saknar och sporra intresset för nöjesväxternas odling. Samma syfte har även det arbete, som nu i sin andra omarbetade och betydligt tillökade upplaga framlägges för allmänheten. Häri lämnas en rad skildringar av främmande och inhemska växter, som av gammalt ansetts för de värdefullaste till prydnad och nöje eller åtminstone borde äga en hedersplats i vara anläggningar.

Då förf. gör sig till förespråkare för blommorna såsom prydnadsföremål och glädjeämnen, ar det i främsta rummet för att bereda dem tillfälle att tala för sig själva. Den, som vill försöka sig som trädgårdsodlare, om han också till en början ej kan åtaga sig mer an att vårda några blomsterkrukor i sitt fönster, skall bli belönad för sin möda. Han skall måhända själv inom kort ivra för blomsterskötsel på ett mångsidigare och självständigare satt, an som ar gängse, samt en rikare, djärvare och mera omväxlande utsmyckning av bostäderna såväl inom- som utomhus med hjälp av de nära nog obegränsade resurser, som växtvärlden erbjuder.

Några bilder ur denna skönhetsvärld och några vinkar’ om våra blommors rätta vård och användning torde vara välkommna även för den, som redan ar invigd i trädgårdskonsten.

Den nya upplagan av Vi och våra blommor utkommer under loppet av detta och nästa ar i 22 häften å 3 kronor och skall innehålla ett åttiotal praktfullt färglagda planscher samt över 400 sidor text.

Poängtabeller i skididrottstävlingar i 3-kamp. Av Einar Blomberg. Skolför-laget, Gävle. Pris 25 öre.

Denna lilla publikation utgöres av ett åttasidigt häfte, som innehåller bestämmelser och anvisningar rörande prov för Skolidrottsmärket samt poängtabeller för löpning 60 meter, längdhopp med ansats och kast med liten boll, bada händer sammanlagt.

38 en- och tvåstämmiga sånger för skola och hem med accompagnement för orgel eller piano av Gustaf Wennerberg. Pris 2 kr. Fås hos Gerda Wennerberg, Ystad.

Dessa sånger, som äro komponerade av den nu avlidne Gustaf "Wennerberg och hans syster Gerda Wennerberg samt lämpade för barn, hava utgivits på uppmaning av lärare och äro avsedda att användas till omväxling i skolan bredvid andra sångsamlingar. De äro genomgående melodiösa och stämningsfulla och kunna rekommenderas for det angivna ändamålet. Se vidare annonsen i nummer 38!

Vetenskapen och livet har utkommit med åttonde häftet, som innehåller följande större illustrerade artiklar: Elektriciteten renar röken i skorstenarna, Den fysiska forskningens framsteg i Amerika under de senaste tio åren, Tunna vätskehinnor och deras egenskaper, Matematiken och dess nytta i det modärna livet, Neonfyrar belysa flygfälten och nattlinjerna, Amatörsändare och mottagare for bildtelegrafering m. m.

Nytt i bokhandeln,

P. A. Norstedt & Söners förlag:

Från höst till vår. Läsebok för andra skolåret, utgiven av Ingeborg Sprengel-Andersson. 2 kr. 80 öre.

Albert Bonniers förlag:

Med amatörkamera. Tretton politiska porträtt av Bertil von Friesen. 2 kr. 50 öre.

Människan av Fritz Kahn. Haft. 5. Kr. 1:60.

Aritmetik och ekvationslära. För fyraåriga realskolor, kommunala mellanskolor och flickskolor av J. S. Hedström och Einar öije. 3 kr. Facit 25 öre.

Magn. Bergvalls förlag:

De första kristendomslektionerna. Handledning i kristendomsundervisning under det första skolåret av Edit Ahrenlöf. 3 kr.

Lillköpingsbarnen, deras hem och hembygd av Ingrid Wallerström. Under medverkan av

’David Hedberg. I. Första skolåret. 2 kr. 40 öre. - II. Andra skolåret. 2 kr. 40 öre.

Ahlén & Åkerlunds förlag:

Sångboken. Sånger för skolan, samlade och utgivna av Frans Erlanson, Felix Körling, Axel Fr. österberg, l kr. 65 öre.

Hugo Gebers förlag:

8: t Helena - liten ö av M. Aldanov. Från ryskan av E. Weer. 3 kr. 25 öre.

Signaler i samfärdselns tjänst av Sven Sjöberg. 4 kr. 50 öre.

Kautschuken, dess odling, användning och kommersiella- betydelse av Anton Sörlin. 3 kr. 50 öre.

Silket som natur- och konstprodukt av Edvin Brandt. 4 kr. 25 öre.

Av Adams ätt. Roman av Radclyffe Hall. Översättning från engelskan av Birgitt Möller. 6 kr.

Wahlström & Widstrands förlag:

Vi och våra blommor. En bok om prydnadsväxterna inne och ute av C. A. M. Lindman. Haft 2. 3 kr.

Framtidens bokförlag:

Ungdomsberättelser av Johan Falkberget. Andra saml. Översättning av P. Nilsson-Tan-nér. 4 kr.

Nils Petter och Anna Greta av Rudolf Carlsson. 2 kr. 50 öre. *

C. W. K. Gleerups förlag:

Kort svensk språklära av Gideon Danell. 90 öre.

Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg. Skolupplaga med förklaringar av Ragnar Hollmérus och Josua Mjöberg, l kr. 60 öre.

Bokförlaget Natur och Kultur:

Vad kan en nutidsmänniska tro f av Bruce Barton. 3 kr. 75 öre.

Modärn fransk litteratur från 1890 till nu av Kjell Strömberg. 4 kr. 50 öre.

Morbror Kaspar och jag av John Brinck-man. 5 kr.

O. Järbes förlag:

Rytm och ton. Lärobok vid den grundläggande sångundervisningen för folkskolan av Oscar Järbe. 75 öre.

Örebro missionsförenings förlag:

Andens verk, belysta av de heligas erfarenheter av G. Dahl. 3 kr. 50 öre.

Från övre salens fönster av Karl A. Lundin, 2 kr.

U. S. A:s skolväsen genom engelska ögon.

Beatrice Ensors föredrag å Malmö realskola.

Ett föredrag, vilket tilldrog -sig iner an vanligt intresse, var det, som Mrs Beatrice Ensor höll i S. A. Fis lokalavdelning i Malmö den 12 september inför ett talrikt och intresserat auditorium. Mrs Ensor, som ar en av de mest framträdande personligheterna i den internationella pedagogiska sammanslutningen The New Education Fellow&hip, befinner sig här for att förbereda den stora pedagogiska kongress, som skall anordnas i Köpenhamn nästa ar. S ve-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0748.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free