- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
752

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

752

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 40

skolan under läsåret 1928-1929 måste anordnas enligt B l-typ med duplicering i folkskolsalen, få under nämnda läsår i de båda läraravdelningarna inskränka den dagliga lästiden till fyra undervisningstimmar, undervisningen i ’slöjd icke inräknad, har överstyrelsen bifallit detta.

- Skolöverstyrelsen har medgivit, att sa länge undervisningen i en och samma skolsal måste upprätthållas genom duplikation mellan de båda läraravdelningarna tills vidare intill utgången av läsåret 1931-1932 undervisningstiden vid Fridhems skola inom Lönne-berga skoldistrikt må fr. o. m. den 15 oktober t. o. m. den 15 mars inskränkas till 24 undervisningstimmar i veckan omfattande å folkskolstadiet var och en 45 minuter samt å småskolstadiet tolv 45 minuter och tolv 30 minuter.

- På därom gjord framställning har skolöverstyrelsen medgivit, att undervisningstiden per vecka vid Bodarna skola inom Älvkarleby skoldistrikt må under läsåret 1928-1929 inskränkas till 22 timmar för första klassen, 23 timmar för andra klassen samt 25 timmar för tredje klassen.

- K. m:t har bifallit en av folkskolstyrelsen i Malmö gjord framställning om tillstånd att under läsåret 1928-1929 i högst tio avdelningar i första klassen av Malmö stads folkskolor tillämpa följande timplan:



Antal
timmar
1

v "__. .
För
varje 1
)arn
T71 ..

Ämne
Gemensamt
Varje grupp särskilt
Summa
ror lärarinnan

Kristendom skun-skap
2

2
2

Läs- och talövningar
3
2
ö
7

Skrivning och språklära ...... Räkning och geometri ............
2
1 2
3 2
4 4

Hembygdsundervisning
3

3
3

Arbetsövningar... Sang ..............
1 1
1
2 1
3
1

Gymnastik med lek och idrott
1
__
1
1

Summa
13
6
19
25

Uppehållande av tjänst. Skolöverstyrelsen har medgivit, att en småskollärarinnetjänst vid Ellne skola inom Söderala skoldistrikt må under en tid av högst tre läsår, räknat fr. o. m. läsåret 1928-1929, -uppehållas med extra ordinarie lärarinna.

Dispens från boställsordningen. K.

m: t har medgivit, att med anordnande av särskilda ingångar till nedannämn-da tjänstbostäder må anstå tills vidare till nedan angivna tidpunkter, nämligen till lärarinnebostaden i Pregestads småskola i Vollsjö församling till början av höstterminen 1929, till tjänstbostä-

derna för lärarpersonalen vid Östra j Torps församlings folk- och småskolor till början av höstterminen 1929, till tjänst bostäderna vid Årröds mindre folkskola och Kölleröds småskola i Östra Sallerups församling till början av höstterminen 1930, till småskollärarinnebostäderna i det gamla folkskolhuset i Vara i Vara församling intill utgången av ar 1930, till tjänst b ostäderna vid Kåss-marks och Djurafalls skolor i Linderås församling intill utgången av ar 1931, till tjänstbostäderna vid Mossebo och Ärtebäcks skolor i Förlösa församling till den 15 augusti 1929, till tjänstbostaden vid Byvallens mindre folkskola i Svegs församling intill utgången av ar 19z9, till tjänst bostäderna vid Dragets skola i Hjälmseryds församling intill utgången av ar 1929, vid Uggleryds SKola i nämnda församling till början av höstterminen 1930 samt vid Slätt-hults, .Nya Hjälmseryds, Gamla Hjälmseryds och Möckelhults skolor i samma församling intill utgången av ar 1933, till tjänstbostäderna vid Flohults skola i Sätila församling till början av höstterminen 1929 ocJi vid Hulta skola i samma församling intill utgången av ar 1933, till tjänstbostaden för lärarinnan vid Boryds småskola i Lagmanse-reds församling till den l augusti 1930, till tjänst bostaderna vid Magra folk- och småskolor i samma församling till den l augusti 1930, till en i Faranems församlings folkskolhus inrymd tjänst bostad för småskollärarinna till början av höstterminen 1931, till tjänstbostäderna vid Genneveds folk- och småskolor i Stora Mellby församling intill utgången av ar 1930 och vid Mellby småsKola intill utgången av ar 1933, till tjänstbostäderna iör folk- och småskollärarinnorna vid Hellingsfalls skola i Hannäs församling till början av höstterminen 1931, till två tjänstbostäder för lärarinnor i Börje skolhus i samma församling till början av höstterminen 1933 till tjänstbostaden för småskollärarinnan vid Djäknagårdens skola i Önums församling intill utgången av ar 1933, till tjänstbostäderna för små- och folkskollärarinnorna i Östra Sönnarslövs församlings skola, till tjänstbostaden för läraren vid Erikstads folkskola i samma församling och till tjänstbostaden för lärarinnan vid Loshults småskola i samma församling till början av höstterminen 1931, till tjänstbostäderna för lärarinnorna vid Gummastorps, Västerstads östra och Asa skolor i Västerstads församling och till tjänstbostäderna för folkskollärarinnan vid Lilla-verke skola och småskollärarinnan vid Alsjö skola i Oskars skoldistrikt till början av höstterminen 1930, till tjänstbostäderna vid Näs folkskola, Bentsvi-kens mindre folkskola och Eds småskola i Dals-Eds församling, till tjänstbostaden för folkskollärarinnan vid Fridhems skola i Lönneberga församling och till tjänstbostäderna vid Frenninge kyrkskola samt Vallarums småskola i

Frenninge församling intill utgången av ar 1930, till tjänstbostäderna för lärarna vid Hästnäs folkskola i Visby skoldistrikt till början av höstterminen 1929, till tjänstbostaden för lärarinnan vid Eavlunda småskola i samma församling intill utgången av ar 1929, till tjänstbostaden för folkskolläraren vid Hagbergs skola i Vagnhärads församling intill utgången av ar 1931 samt till tjänstbostaden för lärarinnan vid Sten-stå folkskola i Filipstads skoldistrikt intill utgången av ar 1932.
Inackordering av skolbarn. På av
folkskolinspektören F. S. Ahlman gjord framställning ang. utanordnandet av statsbidragen till vissa skoldistrikt inom Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län för inackordering av skolbarn i skolhem eller enskilda hem har skolöverstyrelsen medgivit, att statsbidrag må utgå även för inackordering av de barn, som på grund av sjukdom måst avbryta sin inackordering, med belopp, som belöper på tiden för vistelsen i skolhem eller enskilt hem i förhållande till hela den tid, inackorderingen egentligen avsett.
- K. m:t har anvisat for budgetåret 1928-1929 för inackordering i skolhem eller enskilda hem av fattiga, från skola avlägset boende skolpliktiga barn under läsåret 1928-1929 58,000 kronor.
Anslag till bygdekurser. K. m: t har
tilldelat centralstyrelsen för stiftelsen Tornedalens folkhögskola ett understöd av 8,250 kronor för anordnande under budgetåret 1928-1929 av fem bygdekurser enligt plan, som centralstyrelsen äger fastställa i huvudsaklig enlighet med av centralstyrelsen till k. m: t ingiven förslagsplan och under villkor att minst en av kurserna hålles inom Norrbottens norra inspektionsområde.
Kurs i hemsjukvård och pedagogik.
K. m: t har anvisat högst 3,500 kronor såsom bidrag till bestridande av kostnaderna för anordnande i Stockholm under sommaren 1929 genom Julia Svedelius försorg av en kurs i hemsjukvård och pedagogik samt därmed sammanhängande ämnen, vilken kurs skall vara avsedd för folk- och småskollärarinnor från ödebygder i rikets nordligaste gränsorter och anordnas efter i huvudsak samma plan som gällt för en liknande kurs ar 1928; skolande ansökningar om deltagande i nämnda kurs ingivas till vederbörande folkskolinspektörer i Tornedalens och Norrbottens norra inspektionsområden, vilka hava att i samråd med sökanden utse deltagare i kursen.
Lotsbarnskolorna. K. m:t har förordnat, att sådan särskild skola, som avses i § l av kungörelsen den 20 juli 1925 (nr 351) angående bidrag till vissa kostnader för skolundervisning åt lots- och fyrpersonalens barn, skall

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0760.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free