- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
763

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 40

SVENSK LÄRARETIDNING.

763

MEDDELANDE

angående

Svensk Läraretidnings Förlags-Aktiebolags

Julpublikationer 1928

Till Sveriges lärare och lärarinnor!

1VENSK LÄRARETIDNINGS FÖRLAG utsänder i dr Jultom-iten, Tummeliten och Praktupplagan samt for övrigt julböcker * och julhäften, som samtliga rekommenderas i lärarkårens åtanke.

Jultomten,

den första jultidningen for Sveriges skolbarn, utkommer nu i sin 38:e årgång och ar som alltid redigerad efter principen: -»Endast det bästa ar gott nog ät barnen!* Jultomtens vinjett av Brita Ellström ar glad och färgrik och visar, hur tomten med Nisse och Tusse kuskar fram efter sitt eleganta hundspann, hjärtligt välkomnad i de hem han besöker. På andra sidan i Jultomten läses ett stämningsfullt julkväde: * Jesus i templet», vackert och förstående illustrerat av Eftw* Berggren. Därefter följer Frida Åslunds storslagna berättelse: »Lapp-Mårjos ämbete-», ett ämbete^ som bestar uti att försaka sig själv och leva for andra. Genom sin varma kärlek och sitt hjältemod kan den gamla Lapp-Marjo springa ett helt dygn för att bringa läkarhjälp till en liten nästan döende flicka. Ruth Milles har i Jultomten en präktig saga, där hon gisslar förtal, skvaller, nyfikenhet och andra fula odygder vid ett snillrikt kungahov, där allt tillåtes, om det blott ar kvickt. I Einar Månssons saga »Hästen med gullskorna» far man se, hur det går för troll; som ej betala sina skulder. Elsa Beskow vill genom sitt bidrag » Veckan före påsk’» lära nutidens människor den rätta förnöjsamheten. Och Muff o GyHänders fabel *Som man ropar i skogen far man svart visar j att vad ont man gör andraf återfaller pä en själv. I berättelsen »Ett släktmöte» ha de där uppträdande olika nålarna ett och annat gott råd att inskärpa för att vid behov ihågkommas.

Av Jultomtens bilder må utom vinjetten nämnas Louis Moes genomroliga djurbilder till Hugo Gyllander s djur fabel och Elsa Beskows bada helsidesakvareller med näpna påskbilder. De^roligaste och mest originella av alla färgsidorna äro onekligen Manne Östlunds dråpliga illustrationer till Jeremias i Tröstlösa katthistoria: * Katten med de blå öronen». Man kommer i skratt var gäng man ser på den roliga katthjälten. Sista sidan i Jultomten prydes av en synnerligen vackert färgnyanserad akvarell av. Ebba Manneberg till en gammal folkvisa: > Och hor du, unga Dora, vill du gifta dig i ärft

Tummeliten

ar som vanligt pigg, glad och rolig. Han kommer i ar ridande på en fet och ståtlig julbock. Han rider, sa det viner efter det. Han har med sig flera roliga bidrag; en den allra roligaste saga av Anna Lindström, som berättar om en kung, som hade en kammarherre och en lakej, vilka voro sa högmodiga, att de tyckte, att det var f or simpelt att bära kungens stövlar till hans skomakare. Då tog kungen på sig mantel och krona, och med spiran i ena och stövlarna i den andra handen befallde han kammarherren följa ef ler och bära släpet på manteln, och därefter skulle lakejen följa på vissa stegs avstånd. Sa bar det av genom hela staden till skomakaren. Att allt folket tittade på dem kan man förstå. Men från den stunden blevo de båda herrarna nog botade för högmod.

En annan rolig saga ar >Flickan med guldsäcken .». l den sagan låter Tummeliten sina läsare se, att den illa gör, han illa f ar. Man f dr även läsa om T>Sju dumma dr ängar T>, som ej kunde räkna till sju. Till denna verssaga har Märta von Post gjort två roliga helsidesakvar eller. Sista sidan prydes av en lustig tavla av Einar Herman.

Praktupplagan

innehåller Jultomten och Tummeliten inramade i ett vackert omslag, där Jenny Nyström låter Jultomten och hans lilla favoritflicka komma på en flygmaskin, gjord av Jultomten och hans småtomtar, vilka alltid följa med sin tid och använda sig av de allra nyaste f ort ska ff ning s-medlen. Det ar en mycket fin, originell och präktig flygmaskin, som har den stora förtjänsten, att den aldrig kan störta. I den sitter man hos tomten lugn och trygg i alla väder och vindar, Över sjöar och hav, över berg och dal.

Fågel Blå,

barnens egen^ kalender, ar en av årets bästa julböcker och innehåller bidrag av många framstående författare och välkända tecknare.

Med kännedom om de flesta barns ivriga lust att >spela teater» bör kanske här främst nämnas det lilla trovärdiga skådespelet »Lussefesten > av Elsa Beskow. Lagom kort, i trå akter, uppfyller det alla krav på ett dramatiskt stycke för barn. Det ar roligt och spännande med enkla

lättlärda repliker, har fängslande roller och Iä1t arrangerade dekorationer och ar dessutom speciellt lämpat för de Luciafester, som äga rum i många skolor Sverige runt. Teckningarna av Aina Masolle äro både vackra och instruktiva.

Huth Milles kommer i ar med en saga -»Mormor Hönsson och Mormor Kattssom>) präglad av egenartad fantasi och kultiverad stil. Den tränger djupt och kommer säkert att bli högt uppskattad av allvarligare barnasinnen. Författarinnans teckningar äro av en suggsetiv verkan.

T>Den gamla orgeln* av Frida Åslund med teckningar av Paul Nordlund ar en julberättelse i den gamla goda sillen, och > Trollet som blev människa» ar ett gott exempel på Hugo Gylf an der s briljanta berättarkonst t präglad av stor människokännedom. Maj Lindmans illustrationer äro lustiga och humoristiska.

Helge Beskow-Heerberger bidrar med en ovanligt rolig saga »Prinsessan Juliana Natalia*, väl komponerad med en sprudlande fantasi. Den unge lovande artisten David Ahlqvist har illustrerat sagan med förtjusande etsningar.

Samme konstnär har också gjort teckningarna till den lilla fina skildringen -»Mormors farmors mormors fars ring» av Hedda Lattd-ströni och till Einar Månssons rörande saga »Trollpennan* med dess förtätade stämning från den gamla hansestaden Lubeck.

Fågel Blå innehåller också en vacker juldikt »Brinnen, små juleljus!* av Paul Nilsson och en djupsinnig men f ängslande saga »Mor Annika i by» av Jörgen Block, vartill Aina Masolle gjort goda teckningar.

Märta von Post har utfört det läckra omslaget med diktens ljuva prinsessa och sagans blå fågel.

Titteli-Ture

ar ämnad för de minsta med sitt lilla lämpliga format och sitt väl valda innehåll.

Gunhild Palmcer berättar pä sitt oefterhärmliga sätt en kostlig katthistoria från Västkusten, »Sippan, Tippan och Tomas». Och Sten SÖderskär skildrar -»Fälles första tågresa* i kungens egen järnvägsvagn, sa att många små läsare nog komma att önska sig vara i Palles ställe.

-»Pojken som aldrig var rädd* ar en vådligt rolig saga av Einar F. Månsson, där intresset hålles vid makt av de mest fantastiska äventyr.

T>Jag fick inte välja-» heter en dråplig dikt av Julia Buren, där lillebrors och lilla systers eventuella fel och förtjänster diskuteras.

I -»Kalles framtidsfundering/ar» ar det Ingrid Wallerström, som på kornet fångat en liten modern pojkes tankar och drömmar.

Teckningarna till det utmärkta - och billiga - lilla häftet äro av Maj Lindman, Jenny Nyström och Margit Ekstam. Det glada omslaget ar av Greta Lundén.

Barnbiblioteket Saga, denna outtömliga skatt för barnens bokhyllor^ utsänder till julen sju nya band.
mycket väsen fot» ingenting,
nr 125 av Saga, innehåller Shakespeares odödliga dramer, omsatta i sagoform av Charles och Mary Lamb. De mest berömda av den store engelske diktarens klassiska scengestalter - Ariel och Caliban, Titania, Puck och Oberon, Shylock och Kung Lear, Romeo och Julia, Petruccio och Hamlet - stå här levande för barnen och bli deras goda vänner. Ebba Nordenadier ansvarar for den utmärkta översättningen och Werner Liljeqvist för teckningarna.
Puttefnask och. Storebrask
ar en samling roliga sagor av välkända författare och konstnärer, en sådan sagosamling, som man med glädje och trygghet sätter i händerna på barnen (Saga nr 126).
Här finnas verkliga sagans pärlor, t. ex. Helena Nybloms briljanta hästsaga, Ossiannilssons utmärkta trollsaga, den dråpliga skildringen av Anna Wahlenberg om striden mellan Östanby och Västanby och den lustiga häxesagan av Hedda Landström. Mellan sagorna ha infogats de trevligaste ramsor och verser av bi. a. Einar Ekstrand, Hugo Gyllander och Ottilia Adelborg9 vilken även bidragit med utmärkta illustrationer från Holland.
Bland författarna märkas vidare Jörgen Block, Sophie Linge, Walter Stenström, Elias Grip och Helge Heerberger. Bland tecknarna finnas sådana namn som Louis JMLoe, Einar Nerman, M. Adlercreutz, Bror Hill gr en och Brita Ellström.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0771.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free