- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
777

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 41

SVENSK LÄRARETIDNING.

777

Detta förhållande, som uppriktigt beklagas från många småskolsemina-rier, beror naturligtvis på flera samverkande omständigheter, men av dessa torde tvänne vara av särskild betydelse pch därför böra påkalla uppmärksam-iiet. Den ena ar den under senare ar avsevärda överproduktionen av småskollärarinnor. Men enbart detta förhållande torde ej*vara nog for att förklara den minskade tillströmningen till sinä-skollärarinnebanan. En annan kanske lika viktig orsak till nedgången i antalet inträdessökande synes vara att söka i småskollärarinnornas i jämförelse med andra befattningshavare allt for svaga löneställning.

En väsentlig höjning av småskollärarinnornas lönenivå ar sålunda av behovet påkallad. Vad läraiiönekommit-tén härvid föreslagit måste anses som synnerligen otillfredsställande.

Representantskapet vill därför med kraft framhålla angelägenheten av att småskollärarinnornas löner höjas väsentligt utöver vad lärarlönekommit-tén föreslagit och att nämnda lärarinnor sålunda placeras i den lönegrad, som rättvisligen bor tillkomma dem med hänsyn till deras tjänsteställning, utbildning och befordringsmöjligheter.

Folkskollärarkårens representantskap får med hänvisning till vad ovan anförts hemställa,

dels att 1928 års lönekommitté måtte förorda, att folkskolans lärarkår inplaceras i det för statens befattningshavare gällande avlöningssystemet och att denna inplacering sker i enlighet med de grunder, till vilka folkskollärarkå-rens representantskap här ovan givit sin anslutning, eller i de lönegrader i det efter inarbetandet av dyrtidstilläggen eventuellt föreslagna lönestystemet, som komma att motsvara sagda löneställning,

dels ock att vid 1928 års lönekommittés behandling av folkskollärarkårens lönefråga tillfälle beredes en representant for vartdera av Sverges folkskollärarförbund, Sverges folkskollärarinneförbund och Sverges småskollärarinneförening att inför kommittén närmare motivera de respektive persongruppernas härovan framförda krav och önskemål.

Stockholm den 28 september 1928. För folkskollärarkårens representantskap för lönefrågor: (Underskrifter.)

Tillfällig lönförbättring.

Från Folkskollärarkårens representantskap har till k. m: t ingivits följ ande framställning:

Till Konungen.

Folkskollärarkårens representantskap för lönefrågor, som består av delegerade

för Sverges allmänna folkskollärarförening, Sverges folkskollärarförbund, Sverges folkskollärarinneförbund och Sverges småskollärarinneförening, får härmed i underdånighet till Eders Kungl. Maj: t göra följande framställning.

Under vart och ett av de fyra senaste åren har i riksdagen frågan om tillfällig löneförbättring motionsvis varit föremål för riksdagens prövning. Innevarande ar har riksdagen i anledning av två motioner i ärendet genom skrivelsen nr 290 hos Eders Kungl. Maj: t hemställt, att Eders Kungl. Maj : t måtte taga under övervägande, huruvida förslag till förbättrade löneförhållanden för lärare vid folk- och småskolor samt högre folkskolor må kunna snarast framläggas för riksdagen.

Såsom i den förenämnda riksdagsskrivelsen omnämnes, har statsutskottet vid flera tillfällen uttalat sitt behjärtande av den angelägenhet, ,som i de förberörda motionerna framförts. De statsfinansiella förhållandena och frånvaron av initiativ från Eders Kungl. Maj : ts sida i ämnet hava emellertid, heter det i skrivelsen, hittills föranlett, att något positivt beslut i frågan ej kunnat komma till stånd.

Kiksdagen har vidare i samma skrivelse framhållit, att det ur alla synpunkter vore önskvärt, att frågan om en reglering av ifrågavarande lärargruppers löner snarast bleve definitivt löst.

Sedan har Eders Kungl. Maj:’t den 29 sistlidne juni tillsatt en särskild lönekommitté, som bi. a. erhållit i uppdrag att till utredning upptaga ännu återstående mera omfattande löneregleringsfrågor, däribland frågan om lönereglering för folk- och småskolans lärare.

I de direktiv, som lämnats 1928 års lönekommitté, har uttalats, att utredningen på grund av sitt betydande omfång måste taga en avsevärd tid i anspråk och att resultatet därför torde tidigast kunna föreläggas 1930 års riksdag.

Då en lönereglering under sådana förhållanden icke torde kunna träda i kraft förrän i och med budgetåret 1930- 1931 har folkskollärarkårens representantskap ansett sig böra hos Eders Kungl. Maj: t hemställa om att proposition om tillfällig löneförbättring för budgetåret 1929-1930 måtte föreläggas riksdagen ar 1929.

I skrivelser från folkskolans lärarkår liksom ock i de här ovan nämnda motionerna har påvisats, att en tillfällig löneförbättring kan i förevarande fall beviljas, utan att de lönegränser beröras, som lärarlönekommittén föreslagit, och jämväl utan att ett föregripande av statsmakternas slutliga ståndpunktstagande till lönefrågan i dess helhet kan anses ha förekommit. I de förut här nämnda motionerna vid årets riksdag föreslogs som tillfällig löneförbättring for ordinarie manlig folkskollärare 500 kronor, för

ordinarie kvinnlig folkskollärare 425 kronor, för ordinarie lärare vid småskola 300 kronor, för extra ordinarie och vikarierande manlig folkskollärare 375 kronor, for extra ordinarie och vikarierande kvinnlig folkskollärare 325 kronor och för extra ordinarie och vikarierande lärare vid småskola 225 kronor. Att dessa belopp äro de minimisummor, som i tillfällig löneförbättring borde utgå, synes representantskapet uppenbart. Vad särskilt småskollärarinnorna beträffar torde man med skäl kunna hävda den uppfattningen, att de föreslagna summorna satts lägre, an som förhållandevis synes ha bort ifrågakomma.

Eepresentantskapet får sålunda hemställa,

att proposition om tillfällig löneförbättring åt folk- och småskolans lärarkår måtte av Eders Kungl. Maj : t till 1929 ars riksdag avlåtas.

Stockholm den 28 september 1928.

Underdånigst

För folkskollärarkårens representantskap för lönefrågor: Carl Lidman.

Edvin Stålfelt.

Högerregeringens program.
Ministärerna i våra dagar äro icke långlivade. De växla med de politiska kastvindarna. Det ar nu endast något mer an två ar sedan hr Ekmans ministär efterträdde hr Sandiers, och i dessa dagar liar den förstnämnda efter de nyligen förrättade riksdagsmannavalen fått lämna plats for en ren högerministär under amiral Lindmans ledning.
Folkskolans lärare och lärarinnor fråga sig då helt naturligt: Vad Qhar folkskolan och hennes lärarkår att vänta av denna regering? Att den nye statsministern fornt icke visat någon större förståelse för den omätliga betydelse, som folkskolans utveckling har för hela vårt folks framtid, vet man. Under senaste riksdag hörde han till dem, som i riksdagen ville genom förvandling av det nuvarande anslaget till avlöning åt lärare och lärarinnor vid folk- och småskolor från ett förslagsanslag till ett fast anslag ^sätta en broms for nämnda utveckling, och under sina nyligen hållnao valtal i rikets olika delar har han på sitt program haft bi. a. revision av den skolreform, vilken av k. m: t sanktionerats och nu eom bäst håller på att genomföras.
Skall han nu också i egenskap av regeringschef söka förverkliga dessa sina syften? Därom vet man ännu ingenting. Men statsministern har, såsom numera ar vanligt vid

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0785.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free