- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
778

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

778

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 41

en ny regerings tillträde, utfärdat en regeringsförklaring av följande lydelse:

Medborgerlig frihet och enskild äganderätt äro grundvalar för den bestående samhällsordningen. Samförstånd mellan alla dem, som vilja upprätthålla denna samhällsordning, utgör enligt min mening en bjudande nödvändighet. Tanken på gemensamt arbete i detta syfte har emellertid icke förmått tränga igenom, när frågan gällt bildandet av regering. I denna situation har högern

- sedan den förra ministären avgått

- funnit sig med hänsyn till utgången av de nyss förrättade valen icke böra tveka att i regeringsställning söka vinna stöd för en politik, som kan utlösa en sa stor samverkan som möjligt till vårt folks basta.

De frågor, som för den av Eders Majestät utsedda ministären framstå såsom de för närvarande viktigaste, äro tillvaratagandet av rikets yttre säkerhet under fredens hägn och av dess inre säkerhet under lagens värn samt näringslivets främjande och den produktiva verksamhetens underlättande. Genom naturliga produktionsgagnande åtgärder bör arbetslösheten kunna i största möjliga grad motverkas. Av särskild betydelse ar stärkandet av samhörighetskänslan mellan företagare och arbetare, den förnämsta förutsättningen för ökad arbetsfred och därigenom för tryggare levnadsförhållanden.

I vårt arbete påräkna vi stöd av alla dem, som gilla vara syften och tro på vår ärliga vilja att förverkliga dem.

Som synes ar denna förklaring hållen i ganska allmänna ordalag. Den har icke ett ord, som direkt berör folkskolan eller skolreformen. Men när statsministern här förklarar, att han vill »söka vinna stöd för en politik, som kan utlösa en sa stor samverkan som möjligt till vårt folks bästa», ser det närmast ut, som om han, när det nu kommer till kritan, vore benägen för att pruta av på sitt under valen framställda program och hålla sis; inom mera moderata gränser. Tidningarna tyckas också i allmänhet hava sa fattat hans regeringsförklaring. Detta gäller även högertidningarna.

Sa skriver t. ex. Sv. Dagbl.:

Den nya ministären ar ingen kampregering. Det parlamentariska maktläget ar i stort sett orubbat trots högerns och bondeförbundarnas vackra mandatvinster. Följaktligen finns det icke heller några möjligheter att i stora slag genomföra de huvudpunkter av högerprogrammet, som äro de klaraste uttrycken för högerns positiva ideer. Sveriges högerfolk kan därför icke vänta några rikare resultat av den nya regeringen i vad det gäller riksdagsbeslut om reformer av olika slag. Men program-

met »regera och icke bara reformera» duger ett långt stycke.

Och Östg. Corresp. tycker likaledes, att »regera och icke reformera» borde vara parollen för den nya regeringen.

Skånska Dagbl. yttrar:

Ministären bär en prägel av fasthet, men även av moderation. Den ar främst på grund av det otillräckliga parlamentariska underlaget hänvisad till begränsade uppgifter. Den måste gå försiktigt fram och söka anknytning till övriga borgerliga partier.

En annan tidning skriver:

Högern tyder enligt talrika samstämmiga vittnesbörd folkets i val uttryckta vilja som ett krav på klart borgerlig kurs. Begreppet ar litet diffust. Om någon stram högerpolitik kan det ej bli tal. Läget ar icke sådant: ministärens sammansättning pekar ej heller åt det hållet, och en regering av sa illusions-fria män har naturligtvis icke kommit till stånd för att demonstrera och falla.

Den liberala och frisinnade pressens uttalanden gå i samma riktning. Dag. Nyh. yttrar sålunda:

Det finns en obestridlig stomme av kapacitet i den Lindmanska ministären. Men den ar icke sa stark eller stor, att den kan betvinga den parlamentariska minoritetsställningens vådor och nackdelar.

Göteb. Handelstidn. anser det for en olycka, att högern ensam bildat regering, och yttrar därom bi. a.:

Eegeringen ar politiskt sett dömd till overksamhet. Sa snart den gör min av att vilja förverkliga någon av sina utfästelser, går den mot ett nederlag. Den får hålla sig på mattan, de löpande ärendenas matta. Endast med hr Ekmans benägna tillåtelse kan den få överskrida denna gräns.

Förra regeringsorganet Svenska Morgonbladet förklarar, att hr Lindman under valrörelsen fört fram ett program, innefattande bland annat revision av skolbeslu-tet, som enligt tidningens mening ar för landet oacceptabelt, och förre försvarsministern Eoséns tidning Västerbottens-Kuriren förmenar likaså, att utsikterna för valprogrammets genomförande te sig ganska mörka.

Stockholms-Tidningen yttrar om den nye ecklesiastikministern:

Professor Claes Lindskog såsom ecklesiastikminister förenar i sin person vetenskapsmannens och riksdagspolitikerns genom erfarenhet vunna tillgångar. Han räknas nog emellertid inte till de mest moderata inom den nya regeringen, men omständigheterna skola i varje fall tvinga både honom och regeringen i övrigt till stor försiktighet.

Även de socialdemokratiska tidningarna erinra om högerregeringens svaga parlamentariska underlag och förmoda, att regeringen i den praktiska politiken får hålla sig till ett mera begränsat program an det högern framförde i valrörelsen.

Med hänsyn till såväl ^statsministerns regeringsförklaring som till de i dagspressen framförda synpunkterna har man således skäl till den förmodan, att den nya hö-gerregerin£:en måste iakttaga en viss återhållsamhet, och att det sålunda icke kan bliva tal om något upprivande av den nu igångsatta skolreformen. Huruvida och i vilka avseenden försök komma att göras till vad hr Lindman under valrörelsen kallat en revision av 1927 års skolbeslut, far man veta om icke förr, sa när statsverkspropositionen till 1929 års riksdag föreligger.

Vad beträffar den definitiva lön-reglerinsren för folkskolkåren ar det tydligen nödvändigt att först avvakta den utredning och de förslag, som skola avgivas av 1928 ars lönkommitté, innan man kan vänta något ställningstagande i frågan från regeringens sida. Däremot borde man kunna vänta, att den tillfälliga lönförjDättring, varom folkskol-kåren ar efter ar anhållit och varom framställningar även nu föreligga hos k. m : t, äntligen komme till stånd, sa att den skriande orättvisan mot denna kar, jämförd med andra befattningshavare, bleve åtminstone i någon mån hävd.

Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet for anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkes-bestämd fortsättningsskola :
vid fortsättningsiskola i anslutning till jordbruk med binäringar: folkskollärarinnan Anna Maria Holmkvist, Hultsjö, folkskollärarna K. N. Håkansson, Ary d, N. Nilsson, Rök, N. E. J. Nilsson, .Södra Sandsjö, och E. Olsson, Köping;
vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk och skogsbruk : folkskollärarna A. G. Berger, Lima, N. M. Eriksson, Vilhelmina, K. H. Hansson, Edefors, B. G. Nilsson, Vilhelmina, O. Olausson, Lit, S. E. G. Thor, Brattfors, och K. S. Wejlandt, Korpilombolo;
vid fortsättningsskola i anslutning till bergsbruk och järnhantering: folkskolläraren K. B. Eriksson, Hofors;
vid fortsättningsskola i anslutning till snickeri: slöjdläraren R. V. F. Hillén, Göteborg;
vid fortsättningsskola i anslutning till handel: .folkskollärarna E. S. Persson, Västervik, och F. H, F. Vätterstam, Skänninge;
vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår hushållsgöromål: lanthushållslärarinnorna Karin Ingeborg Andersson, Grönby, Torborg Swärd, Rimifors, och skolkökslärarinnan Carina Rolf, Stockholm.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0786.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free