- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
785

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 41

SVENSK LÅRAKETTONING.

785

na svaras ja. Den blir ingalunda mekanisk, när det gäller uppfattningen av ett nytt konkret problem. Men när det sedan blir fråga om den eller de tankeakter, som skola leda Ull problemets lösning och denna eller dessa äro lika för en kolossal mängd liknande fall, måste även de erforderliga tankeakterna inövas, sa att de slutligen infinna sig sa att säga av sig själva. Till och med i fråga om dessa tankeakter måste man således eftersträva, att de slutligen försiggå mekaniskt eller rättare automatiskt. Men i ännu högre grad gäller detta om räkneoperationernas utförande. All övning eller träning syftar till uppnående av färdighet, men färdigheten finns inte förr, an allt går automatiskt. Förf: s metod, som omnämndes i ur 24 och som åsyftar just uppnåendet av nu berörda färdighet, ar därför den psykologiskt riktiga. Andra häftet innehåller en särskild avdelning för sortförvandlingar, för att barnen skola erhålla den behövliga träningen även i detta moment av räkningen.

Fr.

Provräkningsuppgifter till Folkskolans räknebok av Värner Rydén, Karl Frank och Hedvig Norgren. Första-fjärde delarna. Fjärde-sjätte årsklassernas kurser. P. A. Norstedt & Söners förlag. Pris for varje del 25 öre. Skolrådspris 20 öre.

Många äro de folkskolans lärare och lärarinnor, som under den gångna tiden gjort försök med anordnande då och då under läsårets lopp av skriftliga prov i vissa ämnen och funnit, att sådana prov varit av stor betydelse i olika avseenden. Ett ämne, som rent av inbjuder till dylika prov och inom vilket prov också lättast kan anordnas, ar räkning. Inom intet annat ämne bygger det efterföljande sa strängt på det föregående. Inom räkningen ar det därför oeftergivligt, att ett föregående moment ar väl inhämtat, innan man övergår till nästa. Just med hänsyn härtill ha provräkning efter genomgåendet av en större eller mindre avdelning sitt värde. De ovannämnda förf. ha tydligen haft klar blick härför, då de nu kompletterat sin räknebok med utgivandet av särskilda Provräkningsuppgifter.

Dessa uppgifter äro för varje del eller årskurs tryckta på 10 lösa blad. Meningen ar således, att 10 provråkningar skulle förekomma under varje läsår. För varje provräkning finnas 12 uppgifter att lösa, och dessa äro anordnade efter stigande svårighetsgrad. Varje räkne-blad innehåller en A-sida och en B-sida. Uppgifterna å dessa båda sidor äro olika men av samma svårighetsgrad, detta för sådana fall, då 2 barn sitta intill varandra. Det ena skall då lösa ^.-uppgifterna och det andra B-uppgifterna, vilket ju ar en synnerligen praktisk anordning. Märkas bör, att dessa Provräkningsuppgifter kunna användas i alla folkskolor, även där annan räknebok an förf: s ar införd. Många lärare skola sä-

kerligen bliva tacksamma för att ha tillgång till dessa uppgifter.

Lämpligast torde vara, att de ifrågavarande räknebladen inköpas av skolråden för skolans räkning, i synnerhet som förlaget då lämnar dem till nedsatt pris.

Fr.

En kompass för skolbruk. Pello-kom-passen av P. Bertilsson och M. Ohlander. Pris 3 kr. L. J. Lange, Göteborg.

Det ar en intressant och värdefull uppgift, om skolan vid lämplig tidpunkt under den obligatoriska skoltiden låter barnen få några praktiska övning-går i att orientera sig ute i terrängen med tillhjälp av kompass och en generalstabskarta. Det har hittills varit ratt besvärligt med de vanliga runda kompasserna, och övriga mera tillfredsställande ha varit för dyra för skolbruk. Den nu i marknaden utsläppta skol-kompassen Pello bör därför vara synnerligen välkommen. Den ar både billig och behändig. En uppsättning till gemensamt bruk i en skola - eller distrikt- och man klarar sig utmärkt.

Dessa orienteringsövningar behöva icke göra något nämnvärt intrång i skolarbetet. De försvara för övrigt väl den lilla tid de taga. Jag tänker mig, att läraren först tar en lektion i klassrummet och sedan under en skolvandring gör ett antal tillämpningsövningar i det fria. Det ar allt, och barnen ha blivit en praktisk färdighet rikare. De behöva icke stå handfallna, om de sedan få en karta och kompass i sin hand.

På Pellokompassens baksida ar för resten tryckt en liten anvisning som gör, att vem som helst lätt kan använda den - och sedan vilken kompass sam helst.

A. H.

Skåne: En landskaplig orientering vid betraktandet av Skåne. Av Mårten Sjöbeck. A.-B. Nordiska Bokhandeln. Pris kr. 2: 50.

Reshandböcker bruka i vanliga fall inte tillhöra det mera fängslande slaget, men här omnämnda arbete skiljer sig högst avsevärt från sina gelikar.

Intendenten vid Hälsingborgs museum, fil. dr Mårten Sjöbeck, har på uppdrag av kungliga järnvägsstyrelsen, med utgångspunkter från statsbanorna, i denna bok presenterat för oss den skånska landskapsbilden, därvid även analyserande dess omedelbart iakttagbara innehåll. Förf. avser således inte att ge en turisthandbok med allehanda sakuppgifter, utan den ar i första hand skriven för sådana turister, som resa för att verkligen studera landskapet.

Få personer känna sa väl till det

skånska landskapets psyke som dr Sjöbeck. Han ar vetenskapsmannen samtidigt som konstnären, historikern på samma gång som naturforskaren. Vi kunna därför inte begära en mera kunnig ciceron. Han drar upp de stora linjerna av det skånska landskapets topografi, men samtidigt stoppar han in allt det myckna, som gör Skåne till Skåne. Han lyckas på ett utomordentligt sätt få med allt utan att verka tröttande, skogarna, sjöarna och kusterna, slotten och kojorna samt fornminnena av allehanda slag. Men det ar ej den vanliga skildringen med uppräkning av data och händelser, utan förf. ser mera med vetenskapmannens ögon, ser efter »orsak och verkan». Städerna beskriver han sålunda från synpunkten »staden i landskapsbilden».

För första gången påträffa vi i ett större arbete benämningen »risbygd» på »den i Skåne framträdande bufferten mellan det nordeuropeiska barrskogsområdet och det mellaneuropeiska lövskogsområdet».

Många skulle nog önskat utförligare historiska framställningar av mångt och mycket. Förf., har förutsett detta och därför medtagit en litteraturförteckning över det basta av litteraturen om Skåne.

Papper och tryck äro av förnämligaste slag. Fotografierna, tagna av förf. själv, äro verkliga konstprodukter. Varje bild har försetts med utförliga textförklaringar, varigenom de framstå som en självständig och instruktivt betydelsefull $el av boken.

Men det ar inte blott som turisthandbok jag velat fästa denna tidnings läsares uppmärksamhet på denna bok. Jag håller före, att den skall bli till stor nytta i hembygdsundervisningens och geografins tjänst, och rekommenderar den därför på det allra varmaste åt lärarkåren till eget nöje och till skolans fromma.

Nils Wikström.

Brevlåda.
(Förtrågningar, som icke äro undertecknade med avsändarens namn och. adress, lämnas utan avseende.)
Frågor rörande skolförhållanden ’besvaras i brevlådan. Däremot kan red. icke åtaga sig att lämna svar i brev.
Nuvarande medlem av S. A. F. och
F. F. Uppgiv for redaktionen Edert namn och Eder adress!
482.. Nordanvind. Ja, den som inte ar behörig till tjänsten kan ju inte komma i fråga.
483. Karin. 1) Endast om mannens tjänstbostad innehåller ’flera Tum an ban lagligen kan göra aspråk på. 2) Nej.
484. Sk-g. Om inspektören, länsstyrelsen eller i sista hand riksräkenskaps verket aMgiver på iför mule r ingen av läkarbetyget, utgår ej statsbidrag Ii] l s j ukvikarie.
480. L T. G. 28. Ersättning for 3 rum och kök.
486. På viss tid. Lön och dyrtidstillägg utgå for varje dag under fortgående lästermin,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0793.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free