- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
809

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ORGAN FÖR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING

N P 43. (2438.)

STOCKHOLM, 24 OKTOBER 1928

47:e årg.

Prenumerationspris :
>/i &r 10 kr., 3/4 ar 8 kr,,
l/ ar tr fi- ^0 l/ Sr *l Irr
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b.
Bedaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition:
Barnhusgatan 8, n. b. Tel ’ 80 00 Norr 6000
Annonspris
för 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre ;

Lösnummerpris 25 öre.
Telefon : Norr 37 00. Redaktören träffas
Bedaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON
Kontorstid: 10-5.
vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre.

Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.
i regel 12-1 e. m. Utgivningsdag: onsdag.
Förläggare : Svensk Läraretidnings Förlags A.-B,
Stockholm 1928. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A. -B.
Annons skall vara inlämnad lördagen -närmast före utgivningsdagen .

Södra Roslagskretsens 6O-årsjubileum.

Erik Ferngren, Österåker, Kretsens förste ordförande.

Den 29 september ’höll södra Roslagskretsen av S. A. F. sitt årsmöte i Djursholm. Förnämsta numret på programmet utgjordes av en synnerligen väl anordnad fast i anledning av föreningens 60-åriga tillvaro. Till fästen hade inbjudits bi. a. centralstyrelsens ordförande folkskolinspektören Carl Lidman, folkskolinspektören i Roslagens inspektionsområde E. Erfors och Svensk Läraretidnings! redaktör.

Ossiannilssons Morgon, tonsatt av Ejnar Eklöv (nr 38 i S. A. F :s sångbok: Här går stigen, här går färden), unisont sjungen av alla mötesdeltagarna, gav anslaget till fästen, varefter denna öpp-

Oskar Wallinder, Lidingö. Kretsens nuvarande ordförande,

nådes av kretsens ordförande hr O. linder, Lidingö, med följande Milsnings-anförande:

Det iförefaller, som om det vore ganska stora skal till att vi i dag sträcka ut vårt möte litet längre an vanligt och ett par timmar stanna inför minnet av vår förenings stiftande. .- Då en person fyller sina 50 och 60 ar eller mera, brukar man ju samlas omkring ho* nom och betyga sin vördnad inför vad denne visat av personliga egenskaper och personlig offervilja i det enskilda eller offentliga livet. Då en institution eller en förening passerar liknande milstolpar i sin tillvaro, ar det också orsak nog för en sådan sammanslutnings medlemmar att samlas och se tillbaka på vad de fått mottaga genom sin [förening. Sa ha vi nu samlats for att påminna oss om vad vår sammanslutning givit oss av tankar och impulser

och vad vi fått mottaga av frukter utav deras arbete, vilka voro fore oss. - Vid en eninran om det arbete, som de utförde, som voro före oss, kanna vi också en maning till självrannsakan om huru arvet, som vi mottagit^ förvaltats utav oss. - Då Södra Roslagskret-sen eller som den först kallades Södra Roslags Skollär ar förening stiftades och började sitt ar^ bete, var säkerligen ledstjärnan for dessa lärare, som togo initiativet, densamma, som se» dan under årtionden varit och alltjämt ar och bör vara den ledande principen i en sådan förening, nämligen att arbeta för den svenska folkskolans och folkbildningens höjande, iför enhet och god anda inom lärarkåren och för förbättring av lärarnas ställning i allmänhet. I arbetet för dessa mål har vår kretsiför-ening liksom hela den stora lärarförening, som vi äro anslutna till, gått framåt, vunnit respekt och aktning och även kunnat hemföra många segrar. Var stode svensk folkskola och dess lärarkår, om vi ej haft alla dessa små lärarföreningar ute i landet och som genom sin centrala styrelse kunnat giva lärarfolkets vilja tillkänna och arbeta for utveckling inåt och utåt.
Sedan ordf. efter dessa erinringar hälsat fästdeltagarna, framträdde fröken Valborg Hy gr di, Näsby, med en uppläsning av Viktor Rydbergs Dexip-pos, av vilken ett par verser sjöngos unisont. Därefter utförde en av kretsnned-lemmar sammansatt blandad kor med väl skolade röster under hr Hj. Torells, Lidingö, ledning på ett förtjänstfullt satt Himlars rymd av Peterson-Ber ger och Sveriges flagga av Hugo Älfven.
Minnestalet hölls av föreningens äldste medlem överläraren K. A. Thörnborg. Enar det innehöll flera intressanta drag ur föreningslivet under den gångna tiden, vilka äro av allmänt intresse, återgives ur detsamma följande:

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0817.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free