- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
856

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

806

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 45

ligt arbete för flickorna, På andra orter har undervisningen förlagts till vintern, då vattendragen tillfrysa och skolvägarna därigenom mångenstädes avsevärt förkortas. I några fall ha skolskjutsar anordnats med eller utan statsbidrag.

Men det ar dock tydligt, att skolvägarnas längd sätter en ganska snart uppnådd gräns för den centralisation, som på detta sätt kan genomföras. Dessutom visa folkskolinspektörernas beräkningar, att under läsåret 1928- 1929 omkring 1,200 fortsättningsskolor och mindre fortsättningsskolor med högst 8 lärjungar äro i verksamhet samt att av dessa omkring 525 skolor ha högst 5 lärjungar, hän på att andra och mera vittgående åtgärder måste vidtagas, om fortsättningsskolväsendet skall kunna nå en organisation, som motsvarar vad som med hänsyn till undervisningens ordnande och kostnadernas nedbringande bör eftersträvas. Med läsåret 1929-1930 utgår dessutom den tid, under vilken k. m:t medgivit samtliga skoldistrikt i Västerbottens och Norrbottens län och även en del skoldistrikt i det övriga Norrland befrielse från skyldigheten att anordna fortsatt undervisning inom de skolområden, där mindre fortsättningsskolor skulle ha inrättats, och sannolikt komma då ytterligare omkring 725 mindre fortsättningsskolor med högst 5 barn i varje och inalles 1,000 nya skolor med högst 8 lärjungar att inrättas.

I anslutning härtill betona inspektörerna i de norrländska distrikten starkt behovet av statliga åtgärder för underlättande av foirteättningsslkolväsendets centralisering i glest bebyggda trakter, i all synnerhet som statens utgifter för fortsättningsskolväsendet därigenom i många fall skulle minskas och en för lärjungarna betydligt värdefullare undervisning skulle kunna meddelas an som kan ske, om en mängd skolor med ett fatal lärjungar vid varje inrättas.

Skolöverstyrelsen har nn avgivit utlåtande i ämnet och därvid redogjort för inspektörernas yttranden. Överstyrelsen delar i stort sett inspektörernas uppfattning. En sådan förändring av organisationen kan emellertid enligt överstyrelsens mening i många fall genomföras endast med anlitande av skolskjutsar eller inackordering av lärjungarna. Härom anför överstyrelsen bi. a.:

På grund av de stora vägavstånd och det fåtal lärjungar, varom det här i varje särskilt fall kan bli fråga, torde inackordering av lärjungarna i enskilda hem eller hållande av skolhus-håll gemensamt for ett flertal lärjungar i många fall ställa sig billigare an anordnandet av skolskjutsar. Folk-skolinspektölrerna förmoda, att inac-

kordering av barnen skulle komma att tillgripas huvudsakligen i Norrland, medan skoldistrikten i mellersta och södra delarna av landet torde vara benägna att i första hand anlita skolskjutsar.

För statens vidkommande innebär varje indragning av en fortsättningsskola en avsevärd besparing av det eljest till distriktet utgående statsbidraget till avlöning åt lärarna, och det kan därför anses skäligt, att staten åtager sig att bestrida de på grund av centraliseringen uppkomna kostnaderna för skolskjutsar och lärjungarnas inackordering. Till de å landsbygden mycket vanliga allmänna fortsättningsskolorna utgår statsbidraget i regel med 450 kronor for ar. Om man i likhet med flertalet folkskolinspektörer beräknar kostnaderna per barn for inackordering under en kurs till omkring 50 kronor, skulle indragning av en mindre fortsättningsskola och lärjungarnas inackordering på statens bekostnad alltid kunna ske utan ökade statsutgifter, om antalet lärjungar ej överstiger 5. För varje allmän fortsättningsskola med högst 5 lärjungar, som på samma villkor indroges, skulle en besparing av statsutgifterna å minst 200 kronor uppstå. De sammanlagda utgifterna för det centraliserade skolväsendet, beräknade till 36,900 kronor, komme att något understiga kostnaderna för det icke centraliserade, vilkä^ beräknas uppgå till 37,800 kr. I det ojämförligt största antalet skoldistrikt kan centraliseringen ske med indragning av skolor, utan att ny skola eller läraravdelning behöver upprättas, och man kan på grund härav med säkerhet påräkna, att centraliseringen i sin helhet skulle komma att medföra en icke obetydlig minskning av statens utgifter för fortsättningsskolväsendet. Folkskolinspektörerna meddela, att om statsbidrag till skolskjutsar eller till inackordering av lärjungar medgåves enligt i huvudsak ovan angivna grunder, skulle ett nedläggande av omkring 800 under innevarande läsår i verksamhet varande fortsättningsskolor och mindre fortsättningsskolor med högst 8 lärjungar möjliggöras. Detta skulle, trots omkostnaderna för skjutsar och inackordering, medföra en totalminskning av statens utgifter for fortsättningsskolväsendet av omkring 95,000 kronor. Sedan den fortsatta undervisningen genomförts fullständigt även i Norrland, skulle ytterligare nara 1,000 eljest nödvändiga mindre fortsättningsskolor kunna indragas och besparingen för staten därmed ökas med ungefär 100,000 kronor. Det kan således icke vara förenat med någon ekonomisk risk för staten att i den utsträckning centralisering av fortsättningsskolorna inom ett skoldistrikt föranleder minskning av statsbidraget till lärares löner medgiva statsbidrag till skolskjutsar och inackordering av lärjungarna, då

centraliseringens genomförande ar beroende av dylika åtgärder.
Emellertid har den föreliggande frågan icke endast ekonomisk innebörd. Val ordnad undervisning i husligt arbete för flickor samt i jordbruk, skogshantering, metallarbete och snickeri för gossar skattas i allmänhet högt av landsbygdens befolkning. Då emellertid skild undervisning för gossar och flickor icke rimligtvis kan anordnas vid skolor med blott ett par tre gossar och ungefär lika många flickor, ar åtminstone beträffande flertalet norrländska skoldistrikt med deras många mindre fortsättningsskolor centralisering av skolväsendet en nödvändig förutsättning för undervisningens praktiska anordning. Skolöverstyrelsen delar därför folkskolinspektörernas uppfattning, att yrkesbestämda fortsättningsskolor, där de nödiga förutsättningarna i övrigt äro för handen, böra kunna upprättas även för lärjungar, som avgått från mindre folkskolor.
Överstyrelsen hemställer, att k. m: t täcktes föreslå riksdagen att godkänna följande huvudsakliga grunder beträffande statsbidrags utgående till bestridande av vissa kostnader for fortsättningsskolväsendets centralisering.
1. Skoldistrikt, som genomför sådan centralisering av fortsättningsskolväsendet, att eljest erforderlig skola därigenom bliver obehövlig, må på sätt här nedan sägs, kunna erhålla statsbidrag till bestridande av kostnaderna för inackordering, skolhushåll eller skolskjutsar för fortsättningsskolpliktiga lärjungar, vilka eljest icke skulle kunna besöka skolan på grund av dess avstånd från hemmet eller andra liknande omständigheter.
2. Statsbidrag enligt punkt l må-till skoldistrikt utgå med högst det belopp, som motsvarar den besparing i statsbidraget till avlönande av lärare i fortsättningsskola inom distriktet, vilken uppkommer därigenom, att eljest erforderlig skola på grund av centraliseringen bliver obehövlig, och skall vid beräkning av denna besparing hänsyn tagas endast till fortsättningsskolor och mindre fortsättningsskolor, som av skolöverstyrelsen förklarats vara erforderliga, därest statsbidrag till centralisering icke utginge.
3. Statsbidrag, som här avses, må utgå med belopp, som motsvarar kostnaderna for inackordering, skolhushåll eller skolskjutsar, dock för varje lärjunge med högst l krona 25 öre för dag, och skall statsbidraget utgå endast för dag, för vilken avgift for inackordering, skolhushåll eller skolskjuts verkligen förekommit.
4. Pågår undervisningen i skola, till vilken hänvisats lärjunge, för vilken här avsett statsbidrag utgår, mindre an 30 timmar i veckan, beräknas statsbidraget för det antal dagar, för vilka bidraget

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0864.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free