- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
883

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 46

SVENSK LÄRARETIDNING,

883

Brehm, Djurens liv. Ny omarbetning av Franz Werner, Alarik Behm, Einar Lönnberg m. fi. Nionde-elvte banden. Aktiebobolaget Familjeboken, Stockholm.

Av Brehms ovannämnda välkända och världsberömda verk omfattar 9: e bandet rovfåglar, gåsfåglar, storkarta-de fåglar, stormfåglar, pingvinfåglar, lomfåglar och slätbröstfåglar. I slutet har utgivaren gjort en sammanställning under rubriken Människans förhållande till fågelvärlden, i vilken han varmt tar till orda för fåglarnas vård. Därmed avslutas skildringen av fåglarnas liv.

I 10: e bandet påbörjas skildringen av jordens kräldjur. Bandet omfattar fjällreptilier. Det torde vara första gången ormar och ödlor sa utförligt skildras i ord och bild på vårt språk.

Med 11: e bandet, som nyligen utkommit, fortsattes och avslutas kräldjurens släkte. Detta band omfattar pansarrep-tilier samt groddjur eller amfibier. Början göres med krokodilerna, om vilka vi här erhålla ingående kännedom, såväl de fruktade människoätarna som mera oskyldiga arter. Av särskilt intresse ar att läsa vad de gamla, en Herodotos, Aristoteles, Plinius m. fi. ha att berätta om Nilens beryktade krokodil. Nordamerikas alligatorer och kajmaner äro också föremål för utförliga skildringar. Därefter övergår förf. till sköldpaddor av de mest olika slag, från världshavens och Galapagosöarnas jättelika vidunder till små, prydliga, vackert färgade landformer. Humboldts skildring av indianernas skördande av arrausköldpaddans ägg och dessas beredande torde vara ett av detta bands mest intressanta kapitel. Detsamma kan sagas om skildringen av bryggödlan, det sista levande vittnet från en sedan omätligt lång tid svunnen period i vår jords historia. Groddjur och salamander d j ur äro i detta band skildrade såsom i intet svenskt arbete förut. Bandet avslutas med högst intressanta skildringar av för oss sa föga kända djur som armödla, olm och de underliga, lågt stående maskbatrachierna.

Liksom i alla föregående band har förlaget även i dessa band nedlagt stor möda och kostnad på illustrationsmaterialet. Av de många färgplanscher, som banden innehålla, utgöra sålunda ett stort antal reproduktioner av akvareller, särskilt for detta verk utförda av svenska konstnärer. Dessutom illustreras banden av en stor mängd svartplanscher och bilder i texten, till betydande del reproducerade efter fotografier.

Brehms Djurens liv ar ett standardverk, alldeles enastående i sitt slag, som självfallet bör höra först och främst till varje skolas referensbibliotek men även till de skolbibliotek, som ha medel att förskaffa sig detsamma.

Paulus från Tarsus av T. R. Glover. C. W. K. Gleerups förlag. Pris kr. 6: 25.

När läraren går att förbereda sina lektioner, önskar han gärna ta del av andra författares åsikter an dem han stiftade bekantskap med, då han sist behandlade ämnet. Han måste ständigt och jämt tänka på att skaffa sig nya utgångspunkter och uppslag, om ej både han och eleverna skola stelna i slentrianens bojor.

Vid behandlingen av Paulus har man inte behövt känna någon saknad efter lämplig litteratur. Till de redan talrika Paulusbiografierna har emellertid fogats en, som bör bli läraren till synnerligt stort gagn vid undervisningen.

Dr Glover ar väl bevandrad i såväl den grekiska som den judiska litteraturen och noga förtrogen med de resultat forskningen kommit till. Hans studier på ort och ställe ha även varit särdeles fruktbärande, i synnerhet vad det gäller miljöskildringen. Teckningen härav, t. ex. i kapitlet om Tarsus, ar sa klar och illusorisk, att man tror sig vandra omkring där nere.

Förf. jämställer Paulus med grekernas störste, med Homeros och Platon. Men Paulus ar svarare att förstå an dessa, ty han ar dock först och främst juden, och »juden, som tänker på grekiska, glömmer dock aldrig riktigt Jerusalem och Kanans språk». Förf. framhåller, att medan var och en lätt förstår Jesus, har man svårare att förstå Paulus, därför att det timliga och eviga äro sa sammanblandade hos honom. Den, som emellertid förstått honom och dessutom förstått att på ett fängslande och medryckande sätt förklara det för andra, ar dr Glover.

Många forskare ha ju hållit före, att Paulus förvanskat Jesu lära, och därigenom velat förringa Pauli insats under kristendomens första tid. Förf. hävdar motsatsen, och hans bevis vittna om noggrann kännedom rörande ur-kristendomens historia och tankevärld. Just därigenom att vi få se Paulus mot bakgrunden av kristendomens första utvecklingsskede, bör denna bok kunna bli till stor nytta för kristendomsundervis-iiingen. .

Dr Glovers bok kan mycket väl ställas i ’jämnbredd med prof. Deissmanns monografi, ja, den går t. o. m. före denna. Av de böcker om Paulus, som jag tagit del av, har ingen lämnat sa stor behållning som dr Glovers. På grund av den mängd nya synpunkter boken innehåller synes den vara av stort värde för alla, som ha att meddela undervisning i ämnet.

Nils Wikström.

Dalarna, kort geografisk framställning till folkskolornas tjänst av Sven Andersson. A.-B. Magn. Bergvalls förlag. Pris 46 öre.

Då mig veterligt denna bok ännu ej blivit anmäld i Sv. Ltg, ber jag få omnämna densamma. Det ar självklart, att en viss begränsning måst iakttagas, då det gällt att på de 16 sidorna giva en bild av provinsen. Förf. har dock under tydliga rubriker på ett utmärkt sätt framfört det viktigaste från landskapet. Stilen ar tydlig och klar. Bland rubrikerna må nämnas: Dalarna, Berggrund, Ytbildning, Sjöar och floder, Bergslagens socknar, Österdalarnas socknar, Västerdalarnas socknar. En karta illustrerar boken. I arbetsskolan synes den kunna fylla en uppgift, enär den kan sättas i händerna på barnen för fria arbetsövningar. Att böcker om hembygdsforskning även intressera barnen torde många ha erfarit. Boken bör därför även införas i biblioteken. Dr K. E. Forsslund har i en ortstidning omnämnt den som »en lyckligt träffad översikt», och därmed torde vidare rekommendation vara obehövlig.

A. H-n.

Tänderna får man gratis

av en givmild natur. Men man måste anstränga sig en smula för att få behålla dem. Tag därför som en gyllene regel att två gånger om året besöka tandläkaren och två gånger om dagen borsta tänderna med Oxygenol tandcréme.

Lägg märke till, när Ni använder Oxygenol, antingen som munvatten eller som gurgelvatten, vilken stark skumbildning som uppstår, hur det liksom kokar i munnen. Detta skum rycker med sig bakterier, matrester och mikroorganismer och det intränger i munhålans minsta skrymslen, Ingenstans lämnas något kvar. Munnen känns ren och den ar absolut ren efter en spolning med Oxygenol. Samma mekaniskt renande verkan har Oxygenol tandcréme - det viktigaste för ett verkligt gott munvårdsmedel.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0891.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free