- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
904

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ÖÖ4

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 47

nedlägges i Amerika på att förebygga sjukdomar, på tidig diagnos och tidig behandling. Amerikanarnas förmåga av praktiska anordningar träder ofta fram. Sa har man t. ex. på senaste tiden skaffat sig kvinnliga tandvårdare med särskild utbildning för att bedriva upplysningsverksamhet och utföra förebyggande behandling av barn och vuxna, i skolor, på sjukhus o. s. v. I avlägsna landsbygder göra ambulerande automo-bilkliniker sina ronder för munvård m. m. Tandläkarna erhålla särskild utbildning i barntandvård, något som icke alls ingår i tandläkarutbildningen hos oss.

Boken ar givetvis av största betydelse för läkare och tandläkare, men den ar av stort värde även för alla andra, som hysa intresse för folkhälsan och särskilt for dem, som ha att undervisa i hälsolära.

Fr.

Sturemordens gåta. Av Rudolf Elander. En granskning av urkunderna. P. A. Norstedt & Söners förlag, Stockholm.

Den historiska forskningen har under de senaste årtiondena genom en skarp källkritik lyckats att omvärdera den gängse uppfattningen i ett flertal fall. Sålunda ter sig Karl XII: s historia i en helt annan dager genom Hjärnes 5och Stilles forskningar. Även »Erik XIV: s problemet» har under det senaste årtiondet börjat att skifta gestalt. Den, som härvidlag gått i spetsen, ar prof. Artur Stille, vilken 1918 publicerade en undersökning rörande »De ledande idéerna i krigföringen i Norden 1563-70». Han påvisade oförbehållsamt Eriks insatser som strateg och organisatör. Senare militära forskare ha framhållit, att konungen bi. a. genomförde en fullständig omorganisation av den svenska armén, vilken, om den konsekvent bibehållits, skulle ha skänkt densamma en betydande överlägsenhet. Genomförandet av denna plan rönte dock mostånd från den konservativa högadelns sida. Bland nyare undersökningar må även prof. Wigerts psykiatriska studie omnämnas. Den fastslår klart, att det var en typisk sinnessjukdom, som Erik led av. Själva utbrottet kan möjligen stå i samband med överdrivet alkoholmissbruk.

I en nyligen utkommen skrift »Sturemordens gåta» har lektor Rudolf Elander tagit upp frågan till ny behandling. Han går till storms mot den vedertagna uppfattningen, men fråga ar, om han icke i vissa punkter skjuter över målet. På ett övertygande sätt sätter han oss in i Eriks ställning som den förste svenske arvkonungen, som måste hävda sin och rikets ställning mot den maktlystna högadeln. Denna kamp hade redan hans fader inlett, och den skulle i framtiden fullföljas av hertig Karl. Likaså torde den utredning, som förf. ger av Nils Sture och västgötaräfsten

träffa sanningen. Säkert äru att Sturar-na i flera avseenden motarbetat konungen. Däremot har förf, större svårighet att bevisa, att det förefujanits någon egentlig sammansvärjning inom högadeln mot Erik. Och här ligger i själva verket den egentliga knutpunkten, vilken säkerligen torde förtjäna en skarpare genomförd utredning, an vad lektor Elander har ägnat den. Finns det tillfyllestgörande bevis härför, framstår problemet i en annan dager, och ar sa domen fälld i vederbörlig ordning av ständerna, då ha vi icke orsak att tala om »Sturemorden» längre. Men någon klarhet i dessa punkter kan man endast nå med en strängt genomförd kritik av källmaterialet. En sådan undersökning skulle komma att bringa klarhet över ett av de många dunkla blad, som vår historia hyser. Lektor Eländers skrift har i hög grad bidragit till att rikta uppmärksamheten på denna fråga och har redan därigenom fyllt en stor uppgift.

Karl Larsson.

Nytt i bokhandeln.

P. A/ Norstedt & Söners förlag:

Almanack for alla 1929. Kr. ,2: 76.

Islams kultur av Joh: s Pedersen. Översättning från danska originalet av Axel Nihlén. 12 kr.

Albert Bonniers förlag:

Kavaljererna på Eke~by. Lyriskt drama i fyra akter efter Seilma Lagerlöfs Gtösta Berlings saga. Libretton av Arturo Rossato. Musiken av Riecardo Zandonai. Svensk text av Sven Lindström. Kr. l: 76.

Människan av Fritz Kahn. Till svenska (i bearbetning av Ivair Broman och. Sture A. Siwe. Haft. 8. Kr. l: 60.

Hugo Gebers förlag:

David Garrick och. hans medspelare i livet och på scenen. Kulturskildringar och porträtter från Englands 1700-tal av Edla af Klercker. Kr. 12: 50.

Ishavsreportaget av Knut Stubbendorff. 5 kr.

Spindelväven av Ivans. 4 kr.

Då känslan befaller. Rioman av Ernst Högman. Kr. 6: 50.

J. A. Lindblads förlag:

Inledning och kommentar till Bibeln. Under medverkan av ett flertal författare utgiven av J. R. Dummelow. Översatt och bearbetad av Fredrik Dahlbom. II. 6 kr.

John Wesley av Laura Petri. 7 kr.

Drottning Kristina. En spegelbild av siin samtid, av J. A. Eklund. Kr. 3: 75.

John Bunyan av Augusta Björling. Kr. 2: 75,

Diakonistyrelsens bokförlag:

Svensk kyrkohistoria av Betoning Wijk-mark. Föirsta bandet. Del I. 2 kr.

Augustinus väg till kristendomen av Jens Nörregaard. 3 kr. 75 öre.

Svenska allmogeförlaget:

Källsprång. Dikter av Anders B,ratt. Kr. l: 25.

Folk på gränsen. Berättelser av Ernjfirid Tjörne. 2 kr.

Ekeskogen. Skisser och ’berättelser av Harald Åkerstein. Kr. 2: -50.

Framtidens bokförlag:

Skånskt folklynne. Berättelser, pasasjor, slagdängor m. m. av Tröl <Sjinssen. (Vemmen-höigs härads bygdemål.) Med silhuetter av Ernst Ljungh. 3 kr.

Det stora äventyret. Alla pojkars julbok. Berättelse av P, Nilsson-Tännér. Kr. 2: 2(5.

Wahlström & Widstrands förlag:

Vi och våra blommor. En bok om prydnadsväxterna inne ooh ute av C. A. M. Lindman. Haft. 5 Kr. 3: -.

Vilandet.
Ett hårt slag tör svenska skolväsendet i Finland.
I sitt nr för den 20 oktober meddelade Tidning för folkskolan, utgiven av Finlands allmänna svenska folkskol-lä rar- och lärarinneförening, att undervisningsministeriet i Finland hade uppgjort och till skolstyrelsen (= skolöverstyrelsen) for utlåtande insänt förslag till förordning om ändring av nu gällande förordning angående skolstyrelsen. Tidningen redogör i korthet för vad detta förslag innebär:
Av de vidtagna ändringarna tframgår, att dessa huvudsakligast avse att beröva den svenskspråkiga avdelningen vid skolstyrelsen sin självständighet. Sålunda har bestämmelsen i nu gällande förordning, att vid den svenskspråkliga avdelningens sammanträden avdelningschefen skall vara ordförande upphävts, och stadgats, att överdirektören skall vara ordförande vid alla ’avdelningars sammanträden. Vidare har strukits bestämmelsen, att de for den svenskspråkiga avdelningen nödiga biträdande befattningshavarna antagas av avdelningschefen för sagda avdelning. Likaså har bestämmelsen, att registratorstjänsten vid den svenskspråkiga avdelningen besattes av sagda avdelning, bortlämnats. Enligt nu gällande förordning utgöres den svenskspråkiga avdelningen av en avdelningschef, tre andra skolråd samt ett lagfaret skolråd. Av avdelningens ledamöter böra två företräda lärdomsskolan och två folkundervisningen. Det nu uppgjorda förslaget stadgar, att ett nu ledigt skol råds ämbete vid svenska avdelningen skall indragas och avdelningen bestå av en avdelningschef, två skolråd och ett lagfaret skolråd. Av avdelningens ledamöter bör en representera lärdomsskalan och en folkundenvis-ningen.
Härom yttrar tidningens redaktion:
Då den svenska avdelningen i tiden tillkom, ansåg man allmänt, att detta förhållande iför vara svenska skolor innebar en vinst och för dess lärarkrafter en större trygghet an tidigare. I det -förhållande, att vi själva finge sköta vara kulturintressen, lag en rogivande känsla.
På skolområdet ar det nämligen mer an nödvändigt, att arbetet far ’bedrivas under full tillit på chefskapets goda vilja att tillrättalägga allt på bästa sätt. Förtroende kunna vi emellertid inte ha till sådana, som med oblida ögon se på våra svenska skolor.
Det nu planerade steget till inskränkning av den svenska avdelningens självständighet måste därför på allt s’ätt motarbetas. Om det förverkligades, bleve det till olycka icke allenast iför den svenska skolan utan »for hela vart folk. Skolan far mian inte ostraffat indraga i politikens nyckfulla vindspel.
Att avdelningschefen i svenska avdelningen

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0912.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free