- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
913

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 48

SVENSK LÄRARETIDNING.

913

sa sätt blir alltså sa småningom ett ganska stort antal psalmer lasta eller inlärda.

Grupp 2, omfattande psalmer, vilka ansluta sig till de kyrkliga högtiderna m. m., blir val mera begränsad till ett fåtal. Detta fåtal repeteras dock vart ar (t. ex. advent med nr 53, julen med nr 55 o. s. v.) och blir alltså barnens egendom i högre grad an de förut nämnda, ty det ar förunderligt, vad barn glömma fort.

Sist återstår den grupp, som jag betecknade såsom »kärnpsalmer». Givetvis finnas sådana även i de förra grupperna, t. ex. de nyssnämnda nr 53 och 55. Men jag syftar nu närmast på sådana som Oss välsigna och bevara, Se, Jesus ar ett tröstrikt namn, Vår Gud ar oss en väldig borg, Jesus, låt mig städse börja, O, du som gav ditt liv för fåren, Din klara sol går åter opp, Den signade dag, Herre, signe du och råde m. fi.

Här ar det fråga om pärlor av bestående värde. Det ar verser, vilka generation efter generation lärt och funnit tröst och styrka i. Vilken oanad betydelse en sådan inlärd psalm kan få inte bara f or barnet, som lär den, utan även for de övriga familjmedlemmarna, vilka val i allmänhet måste-hora på, då läxan läres, fick jag erfara en gång. Jag hade givit nr 260 (O, Gud, all sannings kalla) i läxa åt skolbarnen. Bland dem, som sa fingo lyssna till denna tröstepsalm, var en sjuk, dödsdömd moder. Det berättades för mig sedan, att det var särskilt 3: e versen, som blev den sjuke till sådan hjälp:

Och vad mitt hjärta beder, det vet jag, att du hor; och vad mitt val bereder, det vet jag, att du gör. I nödens högsta smärta din hjälp mig närmast ar: jag vet, att på ditt hjärta du mina sorger bar.

Jag kände mig ytterst ovärdig som medhjälpare den gångeii, enar jag ej själv tillräckligt tänkt på innehållet. Vad vi alltså ha att iakttaga ar: noggrann prövning, irinan läxan gives, sa att slumpen aldrig får avgöra det.

Sa kommer en principfråga: Skall man sträva efter att lära en och annan vers av ett större antal psalmer eller alla verserna på ett mindre antal? Ser man psalmen som dikt betraktad, där verserna stå i ett organiskt samband med varandra, synes ju den sistnämnda uppfattningen vara den enda riktiga. Dock må vi minnas, att det ar farligt med överdrifter. Att en sådan psalm som nr 66 med sina 4 verser bör läras in i sin helhet synes mig självklart. Andra psalmer skulle ju kunna nämnas, men jag avstår, ty eljest kommer jag ifrån huvuduppgiften med denna lilla uppsats. Jag har en gång i en klass lyssnat till förhör av nr 210 (Vaka själ och bed) alla 11 verserna. Det blev tröttsamt blott att höra på, hur skulle det då ej ha varit f or barnen att lära in den långa raden av verser! Men läraren i fråga - framstående pedagog och

psalmspecialist - hade den uppfattningen, att psalmerna skulle inläras i sin helhet. Att det inte alltid, ja, kanske inte annat an i ett mindre antal fall, går att följa den principen ar ej svårt att bevisa. Det faller väl knappast någon in att förelägga skolbarnen till inlärande de 7 första verserna av den djup-tänkta och vackra men för barn obegripliga psalmen 45 för att nå fram till den pärla, som vers 8 utgör (Salig, salig den som kände). Och gå vi till psalmen 500, sa äro de 4 första verserna tämligen okända, under det att de tre sista, och särskilt naturligtvis sista versen, ofta sjungas.

Till sist vill jag stanna något inför undervisningsplanens anvisning, att hänsyn bör »tagas till barnens olika förmåga på olika åldersstadier att uppfatta det religiösa och poetiska innehållet». Denna pedagogiska fingervisning ar värd att lägga på minnet, och utan tvivel följes den också i skolor, där en eller två klasser undervisas samtidigt. Men där flera klasser, t. ex. i en B2-skola, undervisas samtidigt, hur skall man göra där ? Utgå vi ifrån att alla inlärda psalmer skola sjungas, inse vi lätt, att det där ej går att ordna dem efter någon sådan »graderad» svårighet. - Att slutligen repetition måste ske gång efter annan, för att innehållet må befästas i minnet, har jag förut antytt. Men hur skall man i två- eller flerklassiga avdelningar ordna det? Jag kan där inte vid det nya läsårets ingång få börja att repetera alla psalmer, som inlärdes föregående läsår, ty då blir det kanske sa, att den lägsta klassen alltid får lära för första gången vad de andra repetera. Undertecknad har gjort försök med att dela upp sådana psalmer, som ej förekomma i samband med kristendomskursen eller kyrkoåret, i två årskurser att läsas »ena året» och »andra året». På sa sätt blir det repetition minst två gånger. Tredje klassen får repetera i femte och fjärde i sjätte klassen. Men förslag och anvisningar vore nog på sin plats här som på sa många områden, för att vi, vilka i vardagslag »gå i verket», skola få ut det bästa möjliga av vår rika psalmskatt.

F. Cl.

Karlstads stifts lärarmöte i Filipstad 1929.

Bestyreisen för Karlstads stifts lärarmöte i Filipstad 1929 har haft sammanträde å folkskolan i Filipstad.

De närvarande uppgingo till ett 30-tal och bland dem märktes, utom lärar-representanter f rån staden och omkringliggande socknar, folkskolinspektörerna Henrik Larsson, Filipstad, och Hj. Lindén, Örebro, borgmästare Th. Bergstrand, kyrkoherde Hj. Lyth, läroverks-adj. M. R. Jungblom. F. överläraren Otto Hellgren, vilken var ordf. i inte-

rimsstyrelsen, utsågs att leda dagens förhandlingar med överlärare K, Syren vid protokollet.

IU11 ordförande i bestyreisen valdes hr Hellgren och till vice ordf. överlärare Karl Jonsson, Nykroppa. Sekreterare blev överlärare Karl Syren, och till biträdande sekreterare valdes fröken Aslög Edlund och folkskollärare Erland Johansson. Till kassaförvaltare utsågs folkskollärare M. Bergqvist.

Utom dessa iunktionlärer, som sjtälvifallet inträda i bestyreisens arbetsutskott, valdes till ledamöter av detta kyrkoherde Hj. Lyth, borgmästare Th. Bergstrand, ifoilkskolinspektör Henrik Larsson, bankdirektör Dan. Frankel, lageribiträdet Fr. Giustaifsson, läroverksadjunkt M. R. Jungblom, rektor J. Furuskog, redaktör J. Werkmäster, folkskollärare B. Lilbert, Storbron, Filiplstadslärarinnorna Aslög Eldlund, Gerda Edlund, iSiri Lindén, Hilma Hellgren, Lydia Brattlöf, Gerda Ryrberg, Judith Férn-blad, Elin Österberg och Kerstin von Muhlen-fels samt ifröken Hilda Fagerkvist, Persberg. Att sammankalla arbetsutskottet uppdrogs åt bestyreisens ordf.

Tiden for mötet, vilket beräknas räcka i 3 å 4 dagar, utsattes förslagsvis till mitten av juni manad.

Ett av folkskolinspektör Lindén på tal bragt spörsmål angående ev. sammanslagning med liknande möte för j Örebro län skulle undersökas av arbetsutskottet.

Beträffande anslagsfrågorna meddelades, att landstinget beviljat 500 kr. till mötet, varjämte någon behållning finnes från Kristinehamnsmötet. Senare har även Örebro lans landsting beviljat 250 kronor. Vidare beslöts, att med hänsyn till den nytta och behållning stadens befolkning erhåller genom mötet ingå till Filipstads stadsfullmäktige med anhållan om lämpligt anslag.

Deltagaravgiften bestämdes till 5 kr.

Därefter förekom en längre diskussion rörande programmet för mötet, varvid en hel del förslag beträffande föreläsare och ämnen etc., framkommo. Samtidigt uttalades önskvärdheten av att diskussioner i aktuella ämnen komma till stånd i lämplig omfattning. Vidare skulle programmet for mötet upptaga utställning av Skolmateriell, m. m. Även gymnastikuppvisning o. dyl. samt en utfärd uppåt Långban och Eä-men nämndes såsom önskvärda programpunkter.

Arbetsutskottet fick i uppdrag att närmare handlägga dessa ärenden.

Det blir nästa ar 23 ar sedan ett liknande skolmöte hölls i Filipstad.

Deltagarantalet vid det nu stundande mötet torde kunna beräknas till 300 ä 400.

Ingen bör försumma
att for sina kamrater framhålla betydelsen av att hålla ett
eget exemplar w
Svensk

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0921.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free