- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
922

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

922

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 48

att »hälsolära» skall praktiseras i skolan, och att detta skall börja redan på småskolstadiet. Denna fostran torde kunna anknytas till undervisningen i de flesta av skolans ämnen men framför allt till de delar av ämnet hembygdskunskap med arbetsövningar, som behandla hemmet, vår föda, våra kläder m. m.

Barnen skola ej endast undervisas i hygien, de skola även genom övning skaffa sig goda hygieniska vanor. Förf. nämner flera exempel på dylik hygienisk drill. Alla dessa förslag torde ej vara möjliga eller ens lämpliga att i varje skola praktisera. Förf. framhåller således bi. a., att lärarinnan bor kontrollera, att de barn, som äta i skolan, »tvätta händerna före och skölja tänderna efter måltiden samt ata snyggt och lugnt». Det ar nog bra att skölja tänderna efter måltiden, om man har en hygienisk dricksapparat i skolan, eller om barnen ha var sitt dryckeskärl, men i de många skolor, där alla barnen få dricka ur en gemensam mugg, torde nyttan av en sådan sköljning vara diskutabel.

Om det hygieniska arbetet bland barnen skall bli fruktbärande, kräves samarbete med föräldrarna. Detta samarbete ar av mycket ömtålig natur. Med rätta varnar förf. lärarinnan för att bli till någon kontrollerande myndighet över föräldrarna. Det ar bäst att lirka sig fram sa småningom.

Utan tvivel kan och bör skolan göra mycket för att uppfostra barnen till goda hygieniska vanor. Vid detta arbete torde lärarinnan ha god nytta av här ifrågavarande bok, som bygger på av förf. under två ar gjorda försök.

K.

Norrbotten. Av Georg Berg for s och Albin Neander. J. A. Lindblads förlag. 2 delar. För båda delarna pris 14: - kr.

I den förnäma serien Hembygdsböckerna, Läseböcker för skola och hem, har nu Norrbotten fått sin del. Ja, det nordliga landskapet behandlas t. o. m. i två delar på sammanlagt 745 sidor.

Den nya hembygdsboken vill endast fylla luckan mellan uppslagsboken och läxboken. Den omfattar hela Norrbottens län, d. v. s. norra delen av landskapen Lappland och Västerbotten. Största delen av detta arbete ar författat av utgivarna, Georg Bergfors och Albin Neander. De ha dock haft flera medhjälpare vid sin sida, och det har ju varit nödvändigt, ty att två personer ensamma skulle behärska ett sa vidlyftigt ämne, vore ju för mycket begärt. Utgivarna ha i sanning inte haft det lätt, när de stått inför uppgiften att sovra och utvälja vad som skulle tas med och vad som skulle utelämnas. För en »utsocknes» ar det omöjligt att döma i denna sak, men utgivarnas namn borga för att de förstått sin sak.

Det synes mig, som om första delen vore bäst lämpad som läsbok i skolan. Det ar tre skolpojkar, vilka under sin lärares ledning få göra en rundresa i Norrbotten. Därunder göra de en mängd iakttagelser, som vi få del av. Vi få en grundlig inblick i det nordligaste länets natur och kultur, vi få se, hur människorna ha det i helg och socken. Avdelningen »Gammal folktro i Norrbotten» ar mycket givande.

I andra delen skildras först, hur naturen danat Norrbotten, och därefter ges en historik från äldsta tider fram till vara dagar. De olika näringarna behandlas sedan mycket ingående. I den sista avdelningen talas om »Folk, ras och språk i Norrbotten».

I förteckningen över medarbetarna finna vi många berömda vetenskapsmän och hembygdskännare, sådana som t. ex. prof. K. B. Wiklund och docenten T, Bucht. Illustrationerna äro både rikhaltiga och förstklassiga.

Boken ar ju närmast avsedd för skolan, men på grund av dess bredd kan inte allt på långa vägar medhinnas. Det ar därför att hoppas, att även den för Norrland intresserade allmänheten stiftar bekantskap med detta arbete, ty en mera uttömmande skildring av Norrbotten står inte att få.

Nils Wikström.

Görans bok, bilderbok med rim. Av Elsa Beskow. Utgiven av Styrelsen för Sveriges småskollärarinneförening. Pris 55 öre.

Även i år sänder styrelsen för Sveriges småskollärarinneförening ut en liten vacker julbok till barnen. Det ar Görans lok av Elsa Beskow. »Bilderbok med rim» kallar konstnären anspråkslöst nog det lilla fina häftet. Charmen i Elsa Beskows verk är ej så alldeles lätt att beskriva; den får man uppleva. Den synes emellertid ha sitt ursprung i en god människas vänliga blick på barnavärldens poesi, och den finner uttryck genom en ganska sällsynt förening av sa skilda uttrycksmedel som ord, form och färg.

Det 16-sidiga häftet innehåller 7 små »visor» med färgglada och vältecknade bilder i Elsa Beskows välkända manér. Reproduktionen ar förträfflig, papperet gott och priset lågt. En eventuell behållning av försäljningen tillfaller Sveriges småskollärarinneförenings vilohemsfond. Den, som förmedlar försäljningen av Görans bok till barn, som ha råd att köpa den, gör en god gärning åt två håll: Vilohemsfonden och barnen. De kunna ej gärna för det priset få en vackrare bok. L. G. Sjöholm.

Görans bok utsändes från följande hvwud-derpåer: Lärarinnorna Ebba Andersson, Kust-roddaregatan 6, Göteborg, Sigrid Bredberg, Jönköiping, Ester Jansson, Huskvarna och Ka-rola Pålsson, Malmö.

Pärlor-Lexikon: Svenskt-franskt, Svensk-tyskt, Svenskt-engelskt. Svemkt-italiemkt, Svenskt-ryskt, Svenskt-spanskt, Svenskt-hol-ländskt. C. E. Fritzes förlag, Stockholm. Pris for vardera: inb. i klotb. 4 kr, i skinnb. 6 kr.

Dessa arbeten äro i första hand avsedda att vara lätt användbara hjälpredor för resande. Vartdera innehåller fullständig ordbok men skiljer sig från vanliga ordböcker därigenom, att den under de särskilda orden inrymmer fraser, samtal och upplysningar om förhållanden, som stå i naturligt samband med just de ord, som man för tillfället har anledning att söka upp. Under ordet matsedel t. ex. får man icke blott namnen på olika slags maträtter utan ock alla de satser man behöver använda vid samtal med en hovmästare eller annan person för att förskaffa sig en måltid. De ifrågavarande lexika äro tryckta på gott papper med synnerligen tydlig stil och dessutom i fickformat, sa att de äro lätta att föra med sig. Givetvis äro de användbara även för den, som icke reser utan endast vill studera språket.

Fr.

Nytt i bokhandeln. Albert Bonniers förlag:
Människor. Noveller av Gertrud Lilja. Kr. 5: 50.
De grå från grottan. Djurskildringar for ungdom !av Georg Dahl. Kr. 3: 26.
Resan titt Käpp-Kina av Sigurd Sternvall. Kr. 3: 75.
Mitt och de mina av Marika Stiernstedt.
9 kr.
Hågkomster. Strödda anteckningar av Hugo Hamilton. 10 kr.
Victoria Benedictssons Dagboksblad och brev., samlade till en levnadsteckning a-v Axel Lundegård. Andra bandet. Kr. 11:50.
Världs-överge. Skildringar ur svenska nationens liv av Ludvig Nordström. Kr. 7: 50.
C. J. L. Almqvist i landsflykten >aiv Ruben G: son Berg. W kr.
Hugo Gebers förlag:
Euripides modärna ideer i antik dräkt av Claes Lindskog. 10 kr.
Kring två stillettos. Äventyrsroman av O. Rolf. Kr. 4: 75.
Ann-Mari flygfärdig. Fortsättning på Karl Petters Ann-Mari av Birgit Lauge. Kr. 2: 90.
Bokförlaget Natur och Kultur:
Lavendel och rosmarin. .Sagor lör stora och små av Ivama Berlic. 5 (kr.
Orientaliskt. Heseislkildringar från Turkiet, Syrien och Mesopotamien av Gaustad: Munthe. 6 kr.
Finn Malmgren, hans liv och arbete, av Paul Wettenfors. Kr. 4: 75.
Vingarnas hjältar. Äventyr och händelser i luften av A. Floranan och A. Ruhe. Kr. 6: 75.
Med raket genom världsrymden av Otto Willi Gail. Översatt -och bearbetad av Ernst Herlin. 3 kr.
Birkagårdens förlag:
Jag förnekar döden. Tankar vid vara käras hädanfärd av D. Paul Jaeger. Med iförord av Natanael Beskow. Översättning från tyskan av Hedvig Sidner. Kr. 2’: 50.
Wahlström & Widstrands förlag:
Helgonlegender. Valda stycken ur Legenda Aurea av Jacobus de Voragine. översättning jämte inledning av Johannes Gjaibrielsson.
10 kr.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0930.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free