- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
923

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 48

SVENSK LÄRARETIDNING.

923

Magn. Bergvalls förlag:

Hjälpreda vid uppsatsskrivning i fortsiätt-ningissikolan och (folkskolans högsta klasser av P. O. Svensson. 46 öre.

C, W. K. Gleerups förlag:

Vart modersmåls liv och utveckling av-Hj almar Ideiforss. l kr.

Stort österrikiskt folkskollärarmöte. Politiska befordringsgrunder.

Den 2-4 juli hade den stora österrikiska folkskollärarföreningen samlat sina medlemmar till möte i St. Pölten i Nedre Österrike. Första mötesdagen hade föreningens styrelse sammanträde, andra dagen hölls ombudsmöte och tredje dagen det stora föreningsmötet. Till mötet hade anlänt representanter för lärarföreningarna i Berlin, Sachsen och Bayern.

Att döma av mötesreferaten råda för närvarande i Österrike alldeles avvita och for lärarna rent olidliga förhållanden i fråga om tillsättning av lärar-oeh inspektörstjänsterna. Vi återgiva ur Allgemeine Deutsche Lehrerzeitung följande, som säkerligen kan påräkna starkt intresse även hos svenska lärare.

Hela mötet gick i stridens tecken: kamp mot den österrikiska personpolitik i skolförvaltningen, som alltmera dag för dag strävar att besätta lärar-och skolinspektörsbefattningar uteslutande ur partipolitiska synpunkter. Tjänstår och lärarduglighet betyda intet, partipolitisk ögontjänst däremot allt. Just i den stad, där mötet hölls, hade några månader förut ett sa krasst fall av maktmissbruk från skolförvaltningens sida inträffat, att det med rätta betecknats såsom en »tillsättningsskandal». Därför hade föreningens styrelse på programmet för det allmänna föreningsmötet uppsatt endast det enda överläggningsämnet: »Skola och världsåskådning». Och som föredragshållare i detta ämne hade den förvärvat en kollega från Mannheim dr Ernst Krieck.

Först lämnade föreningens ordförande en kort redogörelse för den nuvarande österrikiska skolpolitiken. Därpå följde hr Kriecks föredrag. Detta mottogs av åhörarna med livlig hänförelse och avbröts gång på gång av stormande bifallsyttringar.

I anslutning till föredraget antog mötet enhälligt under ljudligt bifall följande sammanfattande resolution, som i korthet kännetecknar de djupgående missförhållandena och framhåller den österrikiska lärarkårens enträgna önskningar och fordringar:

Det tyska folkets ocih speciellt dess österrikiska kontingents ekonomiska, kulturella och sedliga välfärd kräver nu efter krig och. nederlag mer an någonsin en harmonisk samver-

kan mellan alla sociala befolkningslager, alla trosbekännelser och världsåskådningar.

I skarp motsats till denna trängande nödvändighet sträva de politiska partier, vilka på grund av sin storlek anse sig kallade att for närvarande bestämma över det samhälleliga livet i Österrike, att allt mera splittra de olika samhällsklasserna och konfessionerna och att förgifta samhällslivet genom sin hänsynslösa maktpolitik.

Därvid hejda de sig icke ens inför ungdomen och skolan. Utan betänkande indrages den omogna ungdomen i partistriderna, och denna ungdoms framtid offras for maktpolitiken, skolan förnedras till ett partipolitikens verktyg och schaokrairföremål, och lärar-, skol-ledar- och inspektörsutnämningar ske uteslutande efter partiintressen.

Med eftertryck vill den till österrikiska lärarföreningen anslutna lärarpersonalen fästa uppmärksamheten på den avgrund, till vilken folkets barn föras, när de fostras till klass-hat och konfessionell ofördragsamhet i stället for till samhörighet med folket i sin helhet och till strävan för folkets gemensamma val; de vilja fasta uppmärksamheten på den korruption, som uppstår och främjas, när ungdomens lärare och uppfostrare tillsättas och vinna befordran icke efter tjanstår och duglighet utan med hänsyn till det parti de tillhöra och det partipolitiska värvningsarbete de utfört.

Skall ungdomen bevaras från nedstörtandet i den nämnda avgrunden och uppfostras till självständigt tänkande och sedligt oberoende, till sann mänsklighet, som målmedvetet och hängivet tjänar folkets kulturella höjande, då måste ungdomens tid och kraft ostört ägnas åt bildningsarbetet, och ingen partipolitisk upphetsning får hämma eleverna i deras arbete eller rubba deras kärlek och hänförelse för det gemensamma samhällsarbetet.

Därvid måste ungdomen ledas av karaktärafasta lärare och lärarinnor, vilka kunna ägna sig åt sitt höga kall, fria från varje partipolitiskt tryck, fria från slaveri under en viss världsåskådning, ledda endast av den pedagogiska vetenskapen och av sina samveten.

Därför fordrar österrikiska lärarföreningen skolans fullständiga avpolitisering, framför allt (följande åtgärder:

1) Skolledningens befrielse genom förstatligande och pedagogisering från de politiska partiernas ensidiga inflytande.

2) Upprättande av lärarråd hos skolans centrala myndigheter och hos myndigheterna i landsorten samt dessa råds medverkan vid lärartillsättningar och inspektörsutnämndngar ävensom vid utarbetande av tjänstgöringsreglementen for lärarna. Disciplinära ifall behandlas uteslutande av lärarråden.

3) Kollegial skolledning.

4) Objektiv yrkesutbildning ,fÖr lärarna vid särskilda högskolor.

5) Lärar- och rektorsutnämningar uteslutande efter t j anstår, sa länge det f. n. brukliga utnämningssättet består.

Det var upplyftande att se, hur hela mötet var inriktat på detta enda mål, hur ingen enda av talarna från broderföreningarnas representanter, vilka hälsade församlingen, och de båda huvudtalarna ända till dem, som framlade förslaget till beslut, var av någon avvikande mening, hur ingen yttrade ens en tanke, som icke syftade till den uppgiften att resa ett flammande varningstecken för alla, som vilja undergräva den allmänna folkskolan, och att väcka alla dem till ökad uppmärksamhet och ökat arbete, vilka sin plikt likmätigt hava att bevara skolan, ungdomen och staten från splittring genom konfessionellt gräl och klasshat. Det blev en med full en-hällighet avgiven opinionsyttring.

590. Skolrådsordf. Församlingen torde inte hava någon ratt till den förbättring av bostaden, som lärarinnan själv bekostat, men har hon genomfört förändringen utan vederbörligt tillstånd, kan skolrådet ålägga henne att återställa bostaden i dess ursprungliga skick.

591. Lärarinna vid mindre folkskola. Ja, tyvärr.

592. Oviss. I distriktets fortsättningsskol-reglecmente (bor finnas bestämmelse om var och när fortsättningsskola skall inrättas.

593. Statsbidrag 1928. Angående dyrtids-tillägget hänvisa vi till våra tabeller för varje kvartal. 1) Statsbidraget till lönen, skall för den på grund av sjukdom tjänstledige läraren rekvireras med oavkortat belopp till utgången av den månad, under vilken han avled. För vikarien rekvireras det belopp, som, utöver vad den tjänstledige avstått av sin lön, åtgår till kontant lön åt vikarien. 2) Om statsbidrag till kontant lön skall rekvireras för den tjänstlediga lärarinnan eller för vikarien beror på vad folkskolinspektören beslutar därom. Rådgör därför med honom!

594. L. II. Alla lärjungar, som i den vid slutet av förra redovisningsåret upprättade undervisningsstatistiken betecknades såsom »Till nästa redovisningsår i skolan kvarvarande», skola i nästa statistik upptagas såsom »Från föregående redovisningsår i skolan kvarvarande». Men statistiken för det nu löpande redovisningsåret l juli 1928-30 juni 1929 bör grundas på uppgifterna i dagböckerna för motsvarande läsår. Intet barn får under sommaren försvinna ur böckerna, över-

Andedräkten syns

om det ar kallt i luften. Om den också känns ar det ett fel.

Oxygenol^ ar ett specifikt medel mot halitus (elak andedräkt), en åkomma, som dessvärre ar omärklig för den som lider av den.

Oxygenol täcker ej en odör med en annan, ännu starkare, det tar i stället bort själva orsaken. Det skum som Oxygenol alstrar vid användandet, rycker med sig ruttnande matrester och jäsningsbakterier ur skrymslen i munhålan, som ej äro åtkomliga för borsten.

Om Oxygenol ej genast smakar bra, sa ar det ett tecken på att Ni behöver det. När Er mun ar frisk efter en tid» begagnande smakar Oxygenol också friskt renande.

Finnes med och utan arom i tre flaskstorlekar.

Oxygenol renar.

Utlandet.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0931.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free