- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
936

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

936

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 49

med den 19 jan. 1926, varmed ar klart tillkännagivet, att skolrådet icke ägt att fråntaga honom det före sistnämnda datum honom tilldelade högre vitsordet for undervisnings skicklig! i e t, dels ock att skolrådet icke äfft att avgiva vitsord även för tiden efter den 24 dec. 1927, eftersom han icke hade begärt tjänstgöringsbetyg för denna tid. Domkapitlet har sålunda i alla tre punkterna givit klaganden ratt.

Man får nu se, huruvida hr Axberg och skolrådets ledamöter begripa detta sprak,

Eja, vore vi där!

Veckotidningen Allt för alla har en avdelning, som har till rubrik: Fråga mig om allting! I tidningens nr 49 å sid. 76 har influtit följande fråga:

Huru stor lön åtnjuter en folkskollärare ?

»Vetgirig.»

På denna fråga har lämnats följande svar.

Ordinarie vanlig folkskollärare har i l: a t. o. m. 4: de löngraden resp. 2,100, 2,400, 2,700 och 3,000 kr. vartill kom-mer(!) statsbidrag med resp. c: a 1,900, 2,200, 2,500 och 2,800 kr. En extra ordinarie samt vikarie har 1,700 kr. med statsbidraget 1,550 kr. Dessa lönbelopp äro de fastställda minimilönerna, och i skoldistrikt, där förhållandena sa medge, kan lönen bli högre.

Denna upplysning ar visserligen i första hand lämnad åt vetgirig, men den ar ju givetvis liksom hela tidningen avsedd »för alla» och då även for »vanliga folkskollärare». De sistnämnda bli säkerligen överraskade, när de få hora, att de ha sa stora löner, som ovan angivits, eftersom de aldrig haft nöjet att kvittera ut något statsbidrag. När nu emellertid den polyhistor, som bär ansvaret för frågeavdelningen, har upplyst »alla», att »till» beloppen i de olika löngraderna »komma» statsbidragen och att dessa bada tillhopa utgöra de fastställda minimilönerna, får han val stå sitt kast och själv ombesörja, att denna saga blir sanning. Vi hoppas således, att han omedelbart tillsänder varje »vanlig folkskollärare» och varje »extra ordinarie och vikarie» i vårt land de belopp, som motsvara statsbidragen men som ingen folkskollärare hittills uppburit, och detta icke blott for innevarande ar utan ock för varje ar från och med 1919. Vi kunna försäkra, att dessa belopp skulle för alla folkskollärare bliva synnerligen välkomna. För ändamålet kräves visserligen

en ansenlig summa på många miljoner kronor, men något bör det val kosta att sprida osanningar till allmänhetens förvillande.

SÅcolnyAeter.

Folkskolinspektionen. Folkskolinspek-tören G. E. Björkman i Skaraborgs norra inspektionsområde har semester under tiden den 7-31 december 1928. Vikarie ar folkskolläraren O. J. N. Malm-boig.

Dispens från boställsordningen. K.

m: t har medgivit, att i ett för tre lärar-avdelningar avsett skolhus i Ska skoldistrikt må inrymmas tjänstbostad för en lärarinna, att i ett likaledes för tre läraravdelningar avsett skolhus i Hävd-hems skoldistrikt må inrymmas, förutom nu befintliga två tjänstbostäder, ytterligare en tjänstbostad för lärarinna, att i ett för två läraravdelningar avsett skolhus i Edsvära skoldistrikt må inrymmas tjänstbostäder för en folkskollärarinna och en småskollärarinna, att i ett för två läraravdelningar avsett skolhus i Norra Medbäcken i Östmarks skoldistrikt må inrymmas tjänstbostäder för en manlig folkskollärare och en småskollärarinna, samt att i ett för tre läraravdelningar avsett skolhus i Hagaby i Glanshammars skoldistrikt må inrymmas tre tjänstbostäder.

- K. m: t har medgivit, att med anordnande av särskilda ingångar till tjänstbostäder vid nedannämnda skolor må anstå tills vidare till följande tidpunkter :

vid Rommele småskola i Rommele skoldistrikt till den l augusti 1929, vid Toverums skola i Locknevi skoldistrikt till början av höstterminen 1929, vid Hasselö skola i Lofta-hammars skoldistrikt, Ormatofta småskola i V<ä skoldistrikt, Risekatslösa småskola i Risekatslösa skoldistrikt och Ödåkra och Gunnar-lunda småskolor i Fleninge skoldistrikt till utgången av ar 19’29, vid Fllsby kyrkskola och Stengårds mindre [folkskola i Flisby skoldistrikt samt B r åttas folkskola i Härnösands stads skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Börstigs småskola i Börstigs skoldistrikt till den l augusti 1931, vid Rosenholms ’folkskola i Morlanda skoldistrikt, Rumma och Kia-simirsborgs småskolor i Gamleby skoldistrikt, Ilnestorps, Sätaröds, Skättilljunga, Tollarps och Tullsåkra småskolor i Viästra Vrams skoldistrikt, Besår ö småskola i Lurs skoldistrikt samt folkskolan vid kyrkan i Sollerö skoldistrikt till utgången av ar 103(1, vid Lesjöfors norra, mellersta och södra skolor i Ramens skoldistrikt till utgången av ar 193i3, vid Rumma skola i Horns skoldistrikt till början av höstterminen 1929 och vid Hornsboda skola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid iSödra Målens skola i Stockaryds skoldistrikt till utgången av ar 1929 och vid Stockaryds skola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1931, vid Mörstorps folkskola i Gränna landsförsamlings skoldistrikt till utgången av ar 1931 samt vid Fågelviks och Or-serums folkskolor i samma skoldistrikt till utgången av ar 1933, vid Rumpeboda småskola i Örkeneds skoldistrikt till utgången av ar 1929 samt vid Lönsboda skola och Strömhults nya folkskola i samma skoldistrikt till utgången av

ar 1<931, vid Frändefors, Ekenäs, Brasmeryrs och Bjurhems småskolor i Frändefors skoldistrikt till utgången av ar 1929, vid Rotnäs, Skär-bo oöh Flicksäters småskolor i samma skoldistrikt till utgången av ar 1930 och vid Ris folkskola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1932, vid Norra Almhöjdens mindre folkskola i Ramsbergs skoldistrikt till den l september 1929, vid Nytorps folkskola och Gran-hults småskola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1930 samt vid Morskoga folk- och småskola i samma skoldistrikt till utgången av ar 193’3, vid Övra Hedens skola i Åls skoldistrikt till den l september 1.929 och vid Bäckebergs skola i samma skoldistrikt till den l september 1930, vid Dalbyns småskola i Ore skoldistrikt till utgången av ar 19)29, vid Furudals bruks folkskola och Finsthögst skola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Dalbyns, Näsets och Norrboda folkskolor, Ass j öbo skola och Kor såsens mindre folkskola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1933, vid öveshults skola i Västra Torsås skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Norrboda, Klockarboda och Siundsängs skolor i Gräsö skoldistrikt till utgången av ar 1933 samt vid Stora Ristens skola i samma skoldistrikt till utgången av ar 1931.
Skolväsendets ordnande. Enligt av domkapitlet i Karlstad den 11 juli 1923 för Kila skoldistrikt fastställt reglemente skola inom distriktet upprätthållas, bland andra, följande skolor, nämligen Norra Eds och. B ölets skolor, anordnade enligt första C-formen, samt Bruds skola, anordnad enligt andra C-formen, ävensom en flyttande småskola Bolet-Boda. Buds skola ar periodläsande.
Å kyrkostämma med Kila församling den 2’4 oktober 1926 beslöts, att varannandagsläs-ning skulle införas i Ruds skola fr. o. m. höstterminen 1926.
Häröver besvärade sig J. Takman och J. Olson hos domkapitlet under yrkande, att heltidsläsning måtte införas i Ruds skolas folk-skoTavdelning, och småskolavdelningen därstädes såsom hittills anordnas med fyra månaders undervisning.
Genom utslag den 8 juni 192i7 prövade domkapitlet skäligt, med upphävande av kyrkostämmans beslut, ålägga iförsamlingen att fr. o. m. den l juli 1927 anordna folikskolavdelningen i Ruds rote enligt andra B-formen.
Med anledning av vissa av vederbörande folkskolinspektör framställda yrkanden prövade domkapitlet genom utslag likaledes den 8 juni 1927 skäligt ålägga iförsamlingen att fr. o. m. den l juli 1927 anordna skolorna i Norra Ed och Bolet enligt andra B-formen samt omändra småskolan Bolet-Boda till en last småskola av b-typ i Böda och förena småskolan i Bolet med småskolan i Rud till en Hyttande småskola Bolet-Rud.
Över domkapitlets nämnda båda utslag har församlingen anfört besvär under yrkande, att k. m:t matte med undanröjande av domkapitlets beslut förordna, att ilråg-avaTande iskolor skulle bibehållas såsom halvtidsläsande (var-annandagsläsning) , eller, därest detta ej kunde bifallas, att domkapitlets utslag matte i sa måtto ’ändras, att småskolan i Böda skulle fortfarande vara »förenad med småskolan i Bolet såsom flyttande småskola och småskolan i ’Rud anordnas enligt b-iformen.
K. m: t har den 9 nov. 1928 ej funnit skäl göra annan ändring i domkapitlets utslag, an att detsamma undanröjes i vad det avser Norra Eds skola samt att den föreskrivna omorganisationen i övrigt bestämmes skola träda i kraft den l juli 1929.
- Sedan vid kyrkostämma med Södra Åsums församling den 31 oktober 1926 avslagits ett av skolrådet i församlingen

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0944.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free