- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
955

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 50

SVENSK LÄRARETIDNING.

955

kostnader och ökade driftkostnader, vilkas belopp visserligen nu kunna överskådas, samt dessutom med stor visshet draga med sig avsevärda utgifter for avlöning åt småskolans lärarkår, om vilka utgifters storlek däremot nu icke någon utredning föreligger, måste överstyrelsen med hänsyn till rådande statsfinansiella förhållanden finna det utsiktslöst att för närvarande påyrka en förlängning av utbildningstiden vid småskolseminarierna.

3. Den angelägnaste reformen i fråga om småskolseminarierna ar för närvarande deras övertagande av staten. Ehuru det ur vissa synpunkter ekonomiskt sett kunde vara till fördel, att ett sådant övertagande och en utsträckning av seminariernas lärotid skedde samtidigt, kan överstyrelsen dock icke tillmäta denna fordel sa stor betydelse, att ett uppskov med statens övertagande av småskollärarutbildningen därav bör få föranledas. Även om av ekonomiska grunder en förlängning av utbildningstiden vid småskolseminarierna icke nu låter sig genomföra, måste överstyrelsen fasthålla vid sina förut i annat sammanhang gjorda yrkanden om omedelbara åtgärder för småskolseminarier-nas förstatligande.

Med allt beaktande av de skäl, som tala for en utsträckning av småskolseminariernas undervisningstid finner sig överstyrelsen med hänsyn till de synpunkter, som avses i punkterna 2 och 3 härovan, icke kunna för närvarande tillstyrka bifall till de föreliggande framställningarna, i vad de avse lärokursens förlängning med ett ar.

Föredraganden i ärendet undervisningsrådet Nylund har reservationsvis yrkat, att överstyrelsens hemställan bort gå i tillstyrkande riktning.

Ny utredning.

Med anledning av en hos ecklesiastikministern gjord framställning med vissa erbjudanden beträffande lokaler för ett småskolsemi-narmm i Kalmar, därest ett stats-seminarmm bleve förlagt hit, har k. m: t anbefallt skolöverstyrelsen att i samråd med byggnadsstyrelsen verkställa utredning rörande förutsättningarna for inrättande av ett statligt småskolseminarium i Kalmar. Det erbjudande, som från Kalmar stads sida gjorts, innebär, att lokaler för ett småskolseminarium skulle ställas till förfogande i det nuvarande läroverkshuset, vilket på grund av skolreformen kommer att ersättas med ett nytt.

Frågans läge.

Enligt vad vi inhämtat, har ecklesiastikministern på därom av uppvaktande deputationer gjord förfrågan rörande utsikterna for en

snar lösning av frågan om småskolseminariernas förstatligande givit det svaret, att han ännu icke hunnit att sätta sig in i detta spörsmål och att regeringen icke komme att framlägga proposition i ärendet till 1929 års riksdag.

Folkskolkårens pensionering.

När statens anstalt för pensionering av folkskollärare m. fi. avlöste folkskollärarnas pensionsinrättning och reglementet den 31 dec. 1919 för sagda anstalt utfärdades, kom man ur folkskolkårens synpunkt in på ett alldeles oriktigt spår, då det på pensionsstyrelsens begäran men i strid mot direktionens för folkskollärarnas pensionsinrättning mening bestämdes, att folkskolkå-ren skulle tillhöra såväl nämnda anstalt som allmänna pensionsförsäkringen. Redan då gjordes från representativt folkskolhåll starka invändningar mot det tillkrånglande av en annars enkel sak, som denna bestämmelse komme att medföra. Olämpligheten av en sådan sammankoppling mellan två pensionsanstalter har sedermera av erfarenheten bekräftats och upprepade gånger påpekats.

Nu ha två pensionerade folkskollärare K. J. Myren och Nils O: son Norelius i en till skolöverstyrelsen ingiven framställning anhållit om vidtagande av åtgärder från överstyrelsens sida i syfte att åvägabringa upphävande av den nu tillämpade sammankopplingen av folk-skollärarkårens tjänstpensionering med den allmänna pensionsförsäkringen. I anledning häijav har överstyrelsen be-

gärt yttrande relsen for Sv<

i ärendet av centralsty-briges allmänna folkskol-

lärarförening. Den 27 november 1928 har centralstyrelsen avgivit sådant yttrande och därvid hemställt, att överstyrelsen ville medverka till att folkskol-lärarkåren ’befriades från skyldigheten att erlägga avgifter till den allmänna, pensionsförsäkringen, eller i varje fall att den nu tillämpade sammankopplingen av folkskollärarkårens tjänst- och familjpensionering med den allmänna pensionsförsäkringen måtte upphävas.

Med överlämnande av ovanberörda framställning och yttrande ävensom en avskrift av överstyrelsens den 17 oktober 1922 avgivna underdåniga utlåtande i anledning av en av dåvarande statens anstalt for pensionering av folkskollärare m. fi. gjord underdånig framställning angående vissa ändringar i anstaltens reglemente har skolöverstyrelsen den 30 nov. 1928 hemställt, att k. m: t täcktes, eventuellt efter ärendets remiss till den ar 1928 tillsatta

kommittén for revision av lagen angående allmän pensionsförsäkring, vidtaga åtgärder i den riktning, som i de föreliggande framställningarna närmare angives.

Centralstyrelsen för S. A. F., har såsom ovan synes tydligt angivit sin ståndpunkt i frågan, ehuru dess yttrande avgavs endast med anledning av en remiss. Centralstyrelsen har emellertid för närvarande frågan under utredning och kommer givetvis efter dennas slutförande att med ännu större styrka hävda folkskolkårens berättigade krav att bliva helt kvitt den allmänna pensionsförsäkringen.

Dagens nummer utgives i A och B, det senare utgörande en prenumerationsblankett för Svensk Läraretidning. Sedan tidningstaxan för 1929 nu utkommit, kan prenumeration för kommande ar när som helst verkställas. Priset ar:
for helt ar 10 kr.;
for halvt ar 5 kr. 50 öre;
för ett kvartal 3 kr.
Folkskolinspektionen. Följande folkskolinspektörer åtnjuta semester under nedan angivna tider:
folkskolinspektören i Tornedalens inspektionsområde E. ’Sahlström den 18-31 december 1928, vikarie ar folkskolläraren Herman Nilsson, Haparanda;
folkskolinspektören i Upplands inspektionsområde P. E. Holmvall den 18-31 december 1928, vikarie ar .folkskolläraren C. G. E. Meurling, Uppsala;
folkskolinspektören K. J. E. Lindahl i Östergötlands östra inspektionsområde den 11- 27 december 1928, vikarie ar överläraren Carl Thorborg, Åtvidaberg, samt
’folkskolinspektören J. N. Näslund i Ångermanlands södra inspektionsområde den 3- 2-0 december 1928. Vikarie ar folkskolläraren E. Hemgård, Härnösand.
Folkskollärarutbildningen. I fortsättningen av sina riksdagspetita har skolöverstyrelsen avgivit redogörelse för lärartillgången hösten 1928 och förslag rörande lärarutbildningens omfattning läsåret 1929-1930, i vilket förslag ingår bi. a., att folkskolseminariet i Strängnäs skulle successivt nedläggas.
Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet för anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningsskola:
vid fortsättningsskola i anslutning till handel: folkskollärarna S. E. E. Erlandson, Byarum, O. E. Arvidson, Ulricehamn, E. W. Jonson, Sala, och E. E. Wenngren, Stora Tuna;
vid iortsättningsskola i anslutning till jordbruk med binäringar: (folkskollärarna C. O. A. Atell, Malmbäck, M. B. Andersson, Od,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0963.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free